Ramazan`da Sigara İçmenin Zararları

Ramazan`da Sigara İçmenin Zararları

Ramazan`da Sigara İçmenin Zararları

Bizi Takip Et


İftarda 3-4 sigarayı art arda içerek, 15-16 saat sigaradan arınmış olan vücudu, bir anda sigara dumanı ile dolduran tiryakileri çok büyük bir tehlikenin beklediğini belirten Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, bilgi verdi.

“Sigara; uzun dönemde kanser, kronik akciğer ve damar hastalığı yapıcı etkisinin yanında, içinde bulunan karbonmonoksit gazı nedeniyle ani ritim bozukluğuna da neden olmaktadır. Sigara aynı zamanda akut nikotin zehirlenmesi sonucu koroner damar spazmına neden olmakta ve bu durum, ölümle sonuçlanabilmektedir. Ayrıca kanın pıhtılaşmasını sağlayan fibrinojen, sigara içicilerinde arttığı gibi, kanda bulunan trombositlerin çökme hızının artması da ani pıhtı oluşmasını hızlandırarak kalp krizini davet etmektedir. Bu nedenler göz önüne alındığında, Ramazan ayında uzun süren açlığın sonunda iftarda bir bardak suyun ardından içilen 3-4 adet sigaranın ‘ölüm sigarası’ olabileceği unutulmamalıdır.

SİGARA İFTARDA DA SAHURDA DA ZARARLI

Prof. Dr. Sönmez, “Sigara tiryakileri iftara sigara içerek başlamak ya da az bir miktar yemeğin hemen ardından ardı ardına sigara içmek yerine, Ramazan ayını fırsat bilerek sigarayı kesin olarak bırakmalıdır. Sigara içme alışkanlıklarından vazgeçemiyorlarsa, iftar sonrası bir tek sigaradan fazlasının intihar olduğu unutulmamalıdır. Sahurda ertesi günün sigara ihtiyacını depolamak birden fazla içilen sigara da, iftardaki gibi tehlike arz etmektedir. Sahur sonrası sigara içerek dolu mide ile uykuya dalmak, kalp krizine davetiye çıkarır. Bunun için sahurda yemek yedikten 45 dk – 1 saat sonra uyumalıdır” diyor.

KALBİNİZ İÇİN RAMAZAN’DA SİGARAYI BIRAKIN

Prof. Dr. Sönmez şunları anlatıyor:

“Kalp sağlığınız için Ramazan’ı fırsat bilerek sigarayı bırakabilirsiniz. Sigara, koroner kalp hastalıklarını hızlandırıcı faktörlerin en önemlilerindendir. Ayrıca direkt olarak akciğeri etkilediği için kalp ameliyatı olan hastalarda da ameliyat sonrası ciddi sorunlara neden olmaktadır. Önemli olan sigaraya hiç başlamamanızdır. Ancak sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız. Sigara içiminin kadınlarda bıraktığı olumsuz etki, erkeklere göre çok daha fazladır.

O nedenle eğer içiyorlarsa özellikle kadınlar Ramazan’da sigarayı bırakmalıdır. Sigaranın kadınlar üzerindeki en önemli etkisi, östrojeni parçalaması ve erken menopoza neden olmasıdır. Sigara içen kadın hastaların kalp ameliyatlarından sonra iyileşme süreçleri daha uzundur. Tiryakiler Ramazan’ı sigarayı bırakmak için vesile yapmalı, bunu başaramıyorlarsa iftar sonrası bir sigaradan fazla içmemelidir.”


İçeriği Paylaşın