Ramazanda Sigarayı Bırakmak İçin Ne Yapmalı?

Ramazanda Sigarayı Bırakmak İçin Ne Yapmalı?

Ramazanda Sigarayı Bırakmak İçin Ne Yapmalı?

Bizi Takip Et


Ramazan ayının uzun yaz günlerine gelmesi sigara içenler için neredeyse sigarasız bir gün anlamına geliyor.  Bu dönemi iyi değerlendirebilenler ise sigarayı bırakmaya bir adım daha yaklaşıyor.  Ramazan’da sigara içmemeyi başaranların özgüven artışı yaşadığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman,  “Önce kendi iradenizle sigarayı bırakma kararı alın ve bunu tüm çevrenizle paylaşın” dedi. 

Dr. Duman,  iftar sonrasında üst üste içilen sigaraların kalp krizi ve beyin kanaması riskini artırdığı uyarısında bulundu. 
Gün boyunca sigara içmemek,  sigaranın içerdiği sayısı 4 binin üzerindeki kanserojen maddeden uzak kalarak vücudun temizlenmesi açısından çok önemli. Sigarasız geçirilen ilk 24 saatte kan basıncı ve kalp atım hızı bazal düzeylere geri dönerken, ilk haftanın sonundan itibaren sigaranın etkisi ile kaybedilen damak tadı yerine geliyor. Sigarayı bırakmak için Ramazan’ı kesin ve tek çözüm olarak değil fakat iyi bir başlangıç olarak görmek gerektiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, “Bu dönem sigarayı bırakmak için iyi bir fırsat. Ancak kişinin önce psikolojik olarak bu duruma hazır olması gerek. Sigarayı hazırlıksız olarak birden bire kesmek son derece güç ve yanlıştır” dedi. 

Hastanın nikotin bağımlılık derecesine göre değişmekle birlikte genellikle ilk 6-8 saat içinde hastanın sigara arayışına gireceğini belirten Dr. Duman, bu isteğin sigarasız kalındığı süre uzadıkça giderek arttığını ve nikotin yoksunluk semptomlarının kendini göstermeye başlayacağını belirtti. 

PSİKOLOJİK HAZIRLIK ŞART

“Ortadoğu’da yapılan tıbbi çalışmalar, sigarayı bırakmayı düşünmeyen kişilerin bile Ramazan ayı boyunca sigaradan uzak kalarak bırakma motivasyonu kazandıklarını gösteriyor” diyen Dr. Duman, başarının bu motivasyonu ileride de sürdürebilecek bilince sahip olmakla geleceğinin altını çizdi.       Dr. Duman, bu döneme hazırlıksız giren bireylerin başarısızlıkla karşılaşıp kendilerini yenik hissetmelerinin sıkça görülen bir durum  olduğunu da belirtti.

ORUCUN TİRYAKİLER ÜZERİNDE ETKİLERİ

Oruç tutan sigara tiryakilerinin gün içinde sürekli gergin, hoşgörüsüz, sinirli, mutsuz olmalarının, konsantrasyon güçlüğü çekmelerinin en önemli sebebinin nikotin yoksunluğu olduğunu söyleyen Dr. Duman, kan şekerinin düşmesiyle kahve gibi kafein içeren maddelerden yoksun kalınmasını da bu gerginliği arttıracak ve şiddetli başağrılarına sebep olacak nedenler arasında sıraladı.

KAHVE İLE SİGARA ALGISINI YIKIN

Ramazan başlar başlamaz sigarayı bırakma kararlılığı gösterilmesini ve çevreye bu kararın açıklanarak sosyal destek alınmasını öneren Dr. Duman, sigarayı hatırlatıcı faktörlerden uzak durulmasının sürece olumlu katkı sağlayacağını belirtti. Dr. Duman, kahve ile sigara içme alışkanlığına sahip kişilerin bu dönemde kahve yerine ıhlamur ya da  meyve çayı içmelerini önerdi. Dr. Duman iftardan sonra, sigara arayışı içindeki hastalar için de hekim kontrolünde nikotin replasmanı kullanımını tavsiye etti.


İçeriği Paylaşın