Romatoid Artritte Erken Tanı, Kalıcı Sakatlıkların Önüne Geçiyor.

Romatoid Artritte Erken Tanı, Kalıcı Sakatlıkların Önüne Geçiyor.

Romatoid Artritte Erken Tanı, Kalıcı Sakatlıkların Önüne Geçiyor.

Bizi Takip Et


  • Uzun süre devam edebilen iltihaplı romatizma hastalığı romatoid artrit (RA), en çok el, el bileği, ayak ve ayak bileği eklemlerinde kendini gösteriyor.  Eklemlerde oluşturduğu tutukluk ve uyuşukluk, yaşam kalitesini düşürmenin ve fiziksel aktiviteleri sınırlamanın yanı sıra iş gücü kaybına yol açıyor.
  • Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre gelişmiş ülkelerdeki hastaların yüzde 50’si tam zamanlı bir işte çalışamıyor.
  • Türkiye Romatoloji Derneği’nin verilerine göre ülkemizde yetişkin nüfusta her 1000 kişiden 5’inde RA olduğu tahmin ediliyor. Her hastalıkta olduğu gibi RA’da da erken tanı, tedavide önemli bir rol oynuyor.

Romatoid artrit (RA); sıklıkla el, el bileği, ayak ve ayak bileğinin küçük eklemlerinde, dizlerde, dirseklerde ve seyrek de olsa kalça ve omuzlarda sinsi bir şekilde başlayan ve uzun süre devam eden iltihaplı bir romatizma hastalığıdır. RA’nın eklemlerde oluşturduğu şekil bozuklukları ve tutukluk, hastanın fiziksel aktivitelerini sınırlıyor ve iş gücü kaybına yol açıyor.  Türkiye Romatoloji Derneği’nin verilerine göre ülkemizde yetişkin nüfusta her 1000 kişiden 5’inde RA olduğu tahmin ediliyor. RA genellikle 20-50 yaş arasında ortaya çıksa da her yaşta görülebiliyor.  İltihaplı eklem hastalığı olması nedeniyle de kronik olarak hastaların yaşamlarını kısıtlıyor ve ağrılara neden oluyor. RA’ya sahip olan hastaların yüzde 50’si tam zamanlı bir işte çalışamıyor.  Hastalığın devlete ve hastaya olan maliyetleri ise çok yüksek. Bu hastalık hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 12 Ekim Dünya Artrit Günü olarak kabul ediliyor.

RA hastalığının kesin bir sebebi olmamakla birlikte, genetik yatkınlığın önemli olduğunun altını çizen  Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Özbek; “Romatoid artrit yavaş yavaş ortaya çıkıyor ve haftalar, aylar içerisinde eklemlerde ağrı, tutukluk ve şişlik gelişmesine sebep oluyor. İlk dönemlerinde yorgunluk, kas ağrısı, hafif ateş ve kilo kaybı görülürken, eklem çevresindeki bağlar ve kaslar gibi yumuşak dokularda da ağrı ve sıcaklık artışı gelişebiliyor. Romatoid artritin en sık görülen belirtileri eklemlerdeki tutukluk, ağrı, hassasiyet ve sabahları ya da uzun süreli hareketsizlikten sonra eklemlerde oluşan hareket kısıtlılığı. Romatoid artrit hastalığına sahip bireylerin özellikle sabahları karşılaştığı uyuşukluk veya tutukluk hissinin geçmesi 1 saati veya daha fazla süreyi bile bulabiliyor. Hastalığın maliyetleri de hem hasta hem de devlet için çok yüksek” dedi.

“RA HASTALARI DEPRESYONA GİRİYOR”

Hastalığın, hastanın hayat kalitesinin düşürmesinin yanı sıra sosyal, psikolojik ve finansal durumunu da kötü etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Özbek, “Romatizma gibi kronik hastalıklara sahip insanların sağlık masrafları ve depresyon eğilimleri ortalamaya göre çok daha yüksek. Tüm bunlarla birlikte hastaların iş gücü kaybı finansal durumlarını negatif yönde etkiliyor. El ve el bileğinde çok sayıda eklemin tutulması ince el hareketi gerektiren düğme açıp kapama, şişe ve konserve kapağı açma, yemek yeme gibi işleri bile yapmasını engelliyor. Hastalar özellikle fiziksel güç ve hareket gerektiren işlerde çalışamıyor. Romatoid artrit hastalığının ilerleyerek kalıcı hasarlara ve şekil bozukluklarına yol açmasını engellemek  için erken tanı çok önemli bir rol oynuyor. Erken tanı ve devamlı tedaviye ek olarak kas gücünün korunmasına fayda sağlayan bir egzersiz planı ile romatoid artrit tedavisinde yaşam kalitesini arttırmaya yönelik olumlu sonuçlar elde ediliyor” dedi.


İçeriği Paylaşın