Sertleşme Sorununun Tedavisi

Sertleşme Sorununun Tedavisi

Sertleşme Sorununun Tedavisi

Bizi Takip Et


Sertleşme sorunu basit olarak doktorların cinsel performans için yeterli olan sertleşme seviyesini sağlayamama ve/veya bu sertliği koruyamama durumu için kullandıkları klinik bir terimdir.

Üç ayı aşkın bir süre bir insanın cinsellikle ilgili arzu duyup ilişkiye girmek için yeterince sertleşme elde edememesi durumuna sertleşme sorunu adı verilir. Yani hayatının belirli bir döneminde tek bir kez başarısız olan insanın hemen doktora koşması gerekmez. Ancak bu durum ısrarcı ve düzelmeyen bir şekilde devam ederse doktora başvurmalıdır.

SERTLEŞME SORUNUNUZ VAR MI?

Aşağıdaki durumları yaşayan her erkek sertleşme fonksiyonunda bir değişim meydana geldiğini anlayabilir:
• Cinsel birleşme için gerekli şekilde sertleşme sağlayamamak
• Sertlik halini ilişki boyunca sürdürememek
• Sertleşme kalitesinde eskisine oranla azalma olması
• Yeterli sertliğe ulaşamama veya sertliği devam ettirememe korkusu

SERTLEŞME SORUNU SANDIĞINIZDAN DAHA YAYGINDIR
Dünya genelinde 152 milyon erkek tekrarlayan sertleşme sorunları yaşıyor ve bu rakamın 2025 yılında 322 milyonu bulması bekleniyor. 40 yaşın üzerindeki erkeklerin yarısından fazlasında bu sorunun olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’deki çalışmalarımızda tespit ettiğimize göre 40 yaş üzerindeki erkeklerde cinsel fonksiyon bozukluğu oranı hafif, orta, ağır olarak yüzde 70’e kadar çıkmaktadır.

SERTLEŞME HASTALIĞI RİSK FAKTÖRLERİ

Her erkek dönemsel olarak sertleşme problemi yaşayabilir. Ancak bazı fiziksel ve psikolojik risk faktörlerin sertleşmeyi özellikle zorlaştırdığı da biliniyor. İşte o düşmanlar:
• Kilo Fazlalığı ve Obezite: Kilo fazlalığı ve obezite sorunu sadece kalbinizi, beyninizi değil penisinizi ve cinsel fonksiyonlarınızı olumsuz yönde etkileyen hormonel ve metabolik değişimlere yol açar.
• Yüksek kan şekeri
• Yüksek kan basıncı
• Yüksek LDL (kötü) kolesterol, düşük HDL (iyi) kolesterol)
• Trans ve doymuş yağlardan zengin, dengesiz bir beslenme planı: Yüksek derecede yağlı gıdalar içeren bir beslenme, damarların tıkanmasına ve sertleşme sorunlarının en temel nedenlerinden biri olan kan akımı azalmasına neden olur.
• Hareketsiz bir yaşam tarzı
• Aşırı gergin, sinirli, endişeli ruh hali
• Stres
• Depresyon
• İlaçlar
• Sigara Sigara içmek tüm damarlarınıza zarar verir. Bu sigaranın penisinize giden kan damarlarına da zarar vereceği anlamına gelir. Sigara içmek, sertleşmenizi ve sertliğinizi korumanızı sağlayan kan akışında ciddi sorunlara neden olabilir. Sigara içmenin sertleşme sorunu riskini önemli ölçüde kat artırdığı pek çok çalışmayla gösterilmiştir.
• Alkol : Aşırı derecede alkol almak sertleşme sorununa neden olabilir
• Uyuşturucu ve doping ilaçlar: Esrar ya da kokain gibi uyuşturucuların sertleşme fonksiyonu üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu durum özellikle sporcuların ve vücut geliştirenlerin başvurduğu anabolik steroidler için de geçerlidir.

SERTLEŞME SORUNUNA NELER YOL AÇIYOR?
Sertleşme sorunu olan vakalarda %75’lik bir çoğunluğun psikolojik değil fiziksel kökenli olduğu artık bilinmektedir. Psikolojik kaynaklı sertleşme bozukluğu, başarı kaygısı ve iç çatışmaların olumsuz görünümlerine bağlı iken fiziksel nedenler arasında anatomik, sinirsel kaynaklı, endokrinolojik, ilaç bağlantılı ve damar sistemi kaynaklı komplikasyonlar yer almaktadır.
Damar sorunları sertleşme bozukluğunun en sık rastlanan nedenidir. Sertleşme Sorunu, yaşın ilerlemesinin yanı sıra koroner arter hastalığı, yüksek kolesterol düzeyi, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi bir dizi hastalığa bağlı olarak ortaya çıkar. Şeker hastalığı durumunda, arterlerde ve penise kan taşıyan daha küçük kan damarlarında meydana gelen değişimler ve sertleşme işlevinde yer alan sinirlerin hasar görmesi erkeklerin %50 ila 70`ini sertleşme bozukluğuna yatkın hale getirmektedir.

Damarsal Sorunlar:
Sertleşme fonksiyonunun gerçekleşmesinde en önemli rol damar yapısındadır. Damar yapısında arterioskleroz denilen ve damar sertliği olarak da bilinen problem penise giden kan akımının azalmasının en büyük nedenidir. Sigara içmek, yüksek kolesterol seviyeleri ve şeker hastalığı arterioskleroza yol açarak sertleşme sorunun oluşmasına katkıda bulunur. Ayrıca penise giden damarlara olan bir travma, yüksek kan basıncı , yüksek kan basıncını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar da sertleşme sorununa neden olabilmektedir. Sertleşme sorunu bulunan erkeklerde eşlik eden hastalık bulunma riski de daha yüksektir.

Şeker hastalığı
Şeker hastalığı sertleşme sorunu için yaygın bir risk faktörü olarak değerlendirilir. Şeker hastalığı hem sinir hem de damar hasarı yaratarak sertleşme fonksiyonlarını bozuyor.Diyabet tanısı konulduktan yaklaşık 10 yıl sonra hastaların yarısında sertleşme sorunu görülmektedir. Yani şeker hastası olan erkeklerin yaklaşık yarısı sertleşme problemi de yaşar. Ek olarak, diyabetli erkeklerde sertleşme sorunu görülme olasılığı normal erkeklere göre üç kat daha fazladır. . Bu nedenle şeker hastalığı olan erkeklerin kan şeker seviyelerini kontrol altında tutmaları kalp-damar ve beyin sistemi kadar cinsel fonksiyonlarına da yardımcı oluyor.

İleri yaş:
İleri yaşla birlikte cinsel istek ve uyarılma yeteneği azalır. Penis hassasiyeti azaldığından sertleşme elde etmek için daha çok uyarı gerekir. Bunun yanı sıra sertleşme kalitesi, süresi ve sıklığı ile gece sertleşmelerinin kalitesi de düşer. Orgazm gücü ve boşalma kuvveti azalır, meni sıvısının hacmi küçülür. Cinsel aktivite sıklığı da ileri yaşla birlikte azalma eğilimdedir.

Burada en büyük problem yaşlanmayla cinsel fonksiyonlarda meydana gelen bu değişimleri yaşlıların normal kabul etmesidir. Ancak aslında diğer sağlık koşulları, ilaçlar ve yaşam biçimi gibi normal kan akışını değiştiren her faktör sertleşmeyi etkiler. Bu sağlık durumlarından bazıları erkekler yaşlandıkça daha sık olarak ortaya çıkmaya başladığından sertleşme sorunu da ilerleyen yaşla birlikte daha sık görülür.

• İlaçlar
Depresyon, endişe hastalıkları veya arterioskleroz gibi sağlık sorunlarında hem altta yatan hastalık hem de bu sorunları tedavi etmekte kullanılan ilaçlar sertleşme fonksiyonlarını zedeleyebiliyor. Ancak yine de bazı tansiyon ilaçlarının, depresyon ve endişe ilaçlarının, uyku hali yaratan sedatiflerin ve bazı hormonların sertleşme sorununa yol açabileceğini bilmelisiniz.

• Psikolojik Sorunlar:
Duygusal sorunlar, aşırı endişe veya stres sadece cinsel isteksizlik yaratmıyor, sertleşme problemi ve erken boşalmaya da yol açıyor. Özellikle depresyondaki erkeklerde sertleşme problemi sık görülüyor. Bazı kişilerde ise performans heyecanı, depresyon ve ilişki gerginlikleri sertleşme sorununa yol açıyor. Fiziksel bir nedenden dolayı sertleşme sorunu yaşayan erkekler kendilerini aynı zamanda depresyonda, stresli ve endişeli hissedebilirler.

• Hormonsal Problemler:
Testosteron düşüklüğü yaşayan erkeklerde cinsel istek ve ilgi azlığının yanı sıra sertleşme kalitesinde ve süresinde de azalma meydana geliyor.

• Sinirsel Nedenler:
İnme, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı, omurilik hasarı yaratan bir travma veya tümör, kasık bölgesini ilgilendiren cerrahi, radyasyon veya travma ile şeker hastalığı ve multiple skleroz gibi sağlık sorunlarında beyin ve omurilikle birlikte vücuttaki sinirler de etkilendiğinden sertleşme problemi oluşabiliyor.

• Cerrahi operasyonlar:
Beyin veya omurilik hasarı yaratan bir operasyon sinir yollarına zarar vererek sertleşme sorununa yol açıyor. Yine mesane, prostat veya rektum (makat) bölgesindeki sinirlere hasar veren kasık bölgesine uygulanan cerrahi işlemler veya penisin damar yapısını bozan bir operasyonlarda da sertleşme sorunu oluşabiliyor.

• Radyoterapi
Prostat, mesane ve rektum bölgesine uygulanan radyoterapi de damar ve sinirleri etkileyerek sertleşme problemine neden olabiliyor.

• Kronik böbrek yetmezliği
Kronik böbrek yetmezliği sorunu erkeklerin de –aynı şeker hastalığında olduğu gibi- yaklaşık yarısında sertleşme problemi bulunuyor. Bu sorun yüksek tansiyon, prolaktin hormonunun yüksekliği, toksin birikimi, damar sertleşmesi gibi çeşitli faktörlerin birleşmesiyle ortaya çıkar.

SERTLEŞME PROBLEMİ BAŞKA SAĞLIK SORUNLARININ HABERCİSİ OLABİLİR
Şeker hastalığının damar ve sinir sistemini etkileyerek ileri dönemde sertleşme problemine yol açabileceği uzun zamandır biliniyor. Ancak sertleşme sorunu gibi cinsel belirtilerin ileride oluşacak kalp hastalığının habercisi olduğu bilmiyor olabilirsiniz. American Colege of Cardioloji dergisinde yayımlanan iki yeni araştırmaya göre iktidarsızlık problemi yaşayan diyabetik erkeklerde kalp hastalıklarından ölüm oranı tam iki kat artıyor. Sertleşme problemi kalp ağrısı, kalp krizi, inme ve ölüm gibi damar problemlerinin erken tanısında son derece önemli hale geliyor.

SERTLEŞME SORUNDA MUTLAKA DOKTORA BAŞVURUN

Sertleşme sorunundaki en önemli problem hastanın hekime başvuramamasıdır. Gerçekten de yapılan araştırmalar sertleşme sorunu olan erkeklerin %92’sinde sorunun teşhis edilemediğini gösteriyor. Üstelik sertleşme sorunun teşhis edildiği %8’lik kesimin de %40’ı tedavi olmuyor.

ERKEKLER NEDEN DOKTORA BAŞVURMUYOR?
Yapılan çeşitli araştırmalara göre erkeklerin:
%74’ü utanma sebebiyle
71’i sertleşme probleminin tıbbi bir sorun olarak görülmeyeceğini düşündüğünden
%68’i cinsellik konusunda konuşmanın doktorunu rahatsız edeceği korkusundan cinsel sorunlarını doktorları ile konuşamamaktadırlar

TANI YÖNTEMLERİ

• Hastalığın Hikayesi: Doktorunuz öncelikle sizinle ve eşinizle - birlikte veya ayrı ayrı - görüşecek ve yakınmalarınızın ayrıntılarını soracaktır.
• Muayene ile olası bozukluklar teşhis edilmeye çalışılacaktır. (örn: penisin eğriliği, testislerin durumu vs.)
• Psikogram ve psikolojik değerlendirme yapılacaktır.
• Kan Damarlarının Değerlendirilmesi için değişik testler uygulanabilir.
• Intrakavernöz farmakotest (iğne testi)
• Penil Doppler US
• Uyku Testi (NPT): Bilgisayarlı kaydedici ile gece boyu peniste meydana gelebilecek ereksiyonların ve rigiditenin kaydedilip bilgisayar tarafından yorumlanması.
• Kan şekeri, hormonlar, kolesterol, trigliserit, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri gibi gerekli görülen testler istenecektir.

SERTLEŞME SORUNUN TEDAVİSİ
Sertleşme sorunu bir kere tespit edildikten sonra çeşitli muayeneler ve testlerle sorunun gerçek sebebi, yani psikolojik kökenli mi yoksa organik/fiziksel kökenli mi olduğu bulunabilir. Doğru tedavi yapabilmek için önce doğru tanı koymak gerekir. Daha sonra sorunun sebebine ve derecesine bağlı olarak, mevcut tedaviler arasında intrakavernosal enjeksiyonlar gibi ilaç tedavileri, ağız yoluyla tedavi, sistemik ilaç tedavisi (testosteron), arter ameliyatı, toplardamar ameliyatı, protez penis takılması, vakum-sıkma araçları ve psikoterapi sayılabilir.

Ağızdan İlaç Tedavisi: Ağızdan ilaç tedavisi sertleşme sağlayabilmeniz için, ağız yoluyla ilaç (haplar) alınmasıdır. Ağız yoluyla ilaç alımı, kanın penise akmasını kolaylaştırmak suretiyle etki eder. İlacın etki edebilmesi için erkeğin cinsel olarak uyarılmış olması gerekir. Ağız yoluyla tedavinin bildirilen en yaygın yan etkileri baş ağrısı, yüzde kızarıklık, hazımsızlık ve burun tıkanıklığıdır. İlaç tedavisi herkes için uygun değildir, bu yüzden bu seçeneğin hasta için uygun olup olmadığı konusunda doktora mutlaka danışmak gerekir. Örneğin Nitrat içeren ilaç (göğüs ağrıları için nitrogliserin gibi) kullanıcılarının sertleşme sorununa karşı herhangi bir ilaç kullanmaması gerekir.

Üretral Tabletler: Üretral tabletler sertleşme sağlamanıza yardımcı olabilmek için penisinizin içine yerleştirilir. Üretral tabletler, penise kan akışına izin verilmesi ve birkaç dakika içerisinde sertleşme sağlanması şeklinde çalışır. Birçok erkek için bu tedavi güvenli ve etkin olarak değerlendirilmiştir. Ancak, oldukça çok sayıda kullanıcıdan o bölgede lokal ağrı meydana geldiği rapor edilmiştir ki, bu da bu tedavinin bazı erkekler için devam etmesi zor bir seçenek olduğunu düşündürmektedir.

Enjeksiyon Tedavisi: Enjeksiyon tedavisinde, sertleşme sağlamanıza yardımcı olacak ilaç ile dolu olan iğneler kullanılır. Bu ilaç kanın penise akmasına yardımcı olarak kasları gevşetir ve yaklaşık olarak 5 ile 10 dakika içerisinde sertleşme sağlar. Enjeksiyon tedavisi 30- 60 dakika arası süren sertleşme sağlayarak oldukça etkili olabilir. Yan etkileri ise uzayan sertleşme, iğne ağrısı ve penisteki iğne izleridir.

Cihazlar: Vakum cihazları penisinizin üzerine geçirdiğiniz bir tüp (vakum etkisi yaparak sertleşmeye yardımcı olmak için) ve penisinizin gövdesine taktığınız bir halkadan (sertleşmeyi koruyabilmek için) oluşur. Vakumlama kanı penise çeker ve halka da kanı "hapsederek" sertleşme sağlar. Vakum cihazları genellikle güvenli ve etkili cihazlardır, ancak tek bir seferde 30 dakikadan daha uzun kullanılmaları tavsiye edilmez. Halka çıkarıldığı zaman sertleşme gider. Vakum cihazlarının kullanımı sırasında bildirilen yan etkiler; kendiliğinden sertleşmenin gerçekleşmemesi, peniste soğukluk ve boşalmada zorluk ve rahatsızlıktır.

Mutluluk çubuğu (Penis protezleri) : Bu tedavi, peniste sertleşmeyi sağlayan dokuların yerine bir protez yerleştirilmesinden oluşur. İmplantların başlıca iki tipi vardır: Bir, iki veya üç bileşenli şişirilebilir (hidrolik) aygıtlar ve orta sertlikte yumuşak protezler. Bu iki tip aletin uygulanması da, geri dönüşsüz bir ameliyat gerektirdiğinden genellikle yalnızca diğer tedavi seçeneklerinin başarısız olduğu hastalarda düşünülmektedir. Penis protezleri cinsel ilişki sırasında eş ile hiçbir zorluk veya sıkıntı yaratmaz. Özellikle pompalı ve bükülebilir tip protezler seçildiğinde partnerinize proteziniz olduğunu söylemediğinizde fark etmesi oldukça güçtür. Dışardan bakan gözler plaj kıyafetinizle bile penis protezinizin olduğunu anlayamazlar. Penis protezleri sadece cinsel ilişki için yeterli sertliğe ulaşılmasını sağlayan bir tedavidir. Bu tedavinin spermin boşalmasına ve dolayısı ile çocuk sahibi olmaya hiçbir engeli yoktur. Genellikle ameliyat sonrası ilişki için 6-8 hafta bir bekleme dönemi gerekiyor. Bazen bu süre hastanın fiziksel koşulları iyileşme kabiliyetine paralel olarak daha da kısa olabiliyor.

Psikoterapi : Bir psikiyatrist, psikolog ya da cinsel terapist ile sertleşme sağlayabilme ve sertliği koruya bilme becerisini etkileyen cinsel ya da diğer sorunlarınızı konuşabilirsiniz.

Hormon Yerine Koyma Tedavisi: Azalan sertleşme kalitesi, çok düşük olan testosteron seviyelerinden kaynaklanabilir (kan testi ile testosteron seviyeniz ölçülebilir). Hormon tedavisi testosteron seviyenizi yükseltebilir. Tedavi cilt üzerinden, düzenli enjeksiyon ya da ağız yoluyla uygulanabilir.

Kaynak: Hattat Hastanesi web sitesi
(www.hattathospital.com)


İçeriği Paylaşın