SGK Başkanı Fatih Acar: SGK`lılardan Fazla Fark Ücreti Alan Özel Hastane Para Cezası Öder

SGK Başkanı Fatih Acar: SGK`lılardan Fazla Fark Ücreti Alan Özel Hastane Para Cezası Öder

SGK Başkanı Fatih Acar: SGK`lılardan Fazla Fark Ücreti Alan Özel Hastane Para Cezası Öder

Bizi Takip Et


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, A Haber’in Sağlık Programı, “Esra Kazancıbaşı ile Medikal”e konuk oldu.

SGK Başkanı Fatih Acar, Sosyal Güvenlik Kurumu çatısındaki vatandaşların, “fark ücret” adı altında belirli bir ücret ödeyerek özel hastaneerden hizmet alabildiklerini söyledi.

Fark ücretinin, özel hastanelerin içinde bulunduğu gruba göre değişiklik gösterdiğini belirten Fatih Acar, “Özel hastaneler, tedavi ücretinin en fazla yüzde 90’ını vatandaştan fark ücret olarak alabilirler” dedi.

Acil durumlarda özel hastanelerin hastalardan hiçbir ücret talep edemeyeceğini de sözlerine ekleyen Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, Esra Kazancıbaşı’nın SGK’lı hastaların özel hastanelerde tedavi olmalarının yolunu açan fark ücretinin detaylarıyla ilgili sorularını yanıtladı.

. Fark ücreti nedir?
“Vatandaşlarımız özel, devlet ve üniversite hastanelerine gidebilirler. Özel hastaneler, SGK’lıdan yüzde 90’a kadar fark ücreti alabilir. Biz özel hastanelerimizin ne kadar fark ücreti alabileceklerini dört ayrı kritere göre belirliyoruz.

A grubu hastaneler yüzde 90’a kadar, B grubu hastaneler yüzde 75’e kadar ilave ücret alabilir.Yüzde 60, 45, 30 ilave ücret alabilecek hastaneleri de dört ayrı kategoride yapacağımız sınıflandırmaya göre tespit ediyoruz.

Yüzde 90’ın üzerinde ilave ücretin alınması bizimle sözleşme yapan hastaneler tarafından mümkün değildir.
Hangi hastanenin ne kadar ücret alabileceğini ‘Hastaneni Seç, Doktoruna Ulaş’ sitesine girdiği zaman vatandaşlarımız, gidecekleri hastanede ne kadar fark ücreti ödeyeceğini öğrenebilirler.

Biz ameliyat bedelini 1000 Lira belirlersek, 1000 Lira’nın yüzde 90’ı vatandaştan ilave ücret olarak alınabilir. İlave ücret üst sınırı budur. Yüzde 90’nın üzerinde ilave ücret alınması, özel hastanelerle yaptığımız sözleşme hukuku çerçevesinde mutlaka ceza gerektirir.”

“ÖZEL HASTANELER ACİL DURUMLARDA İLAVE ÜCRET TALEP EDEMEZ”
. Özel hastaneler hangi sağlık hizmetlerinden hiçbir ücret talep edemez?

“Özel hastanelerde hiçbir ilave ücret alınmayacak durumlar internet sitemizde belirtilmiştir.
Fark ücreti alınmayacak sağlık hizmetleri şöyle:

– Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri
– Yoğun bakım hizmetleri
– Yanık tedavisi hizmetleri
– Kanser tedavisi, ışın tedavisi, kemoterapi
– Yeni doğana verilen sağlık hizmetleri
– Organ doku ve kök hücre nakilleri
– Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri
– Diyaliz tedavileri
– Kardiyovasküler cerrahi tedavi işlemleri.”

. Fark ücreti almaması gerekirken fark ücreti alan hastaneleri vatandaşlar nereye şikâyet edebilir?
“Alınan ilave ücret ne kadar fazlaysa onun beş katı tutarında para cezası kesiliyor. Asgari 1000 Lira ile azami 6000 Lira’dan az olmamak kaydıyla hastanelerin cirolarına göre belirleniyor, Her bir işlem için mutlaka para cezası kesiliyor.
Bu durumda olan vatandaşlarımız,  ‘Hastaneni Seç, Doktoruna Ulaş’ sitesinden o hastanenin asıl alması gereken paranın ne kadar olduğunu görebilirler. O hastanenin alabileceği ilave ücretlerin ne kadar olduğunu görebilirler.

Bu üst sınırın üstünde ilave ücret alınması durumunda hastalar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 81 ildeki müdürlüklarene şikâyette bulunabilirler. Şikâyetlerini yazılı ya da telefonla bildirebilirler. Alo 170 hattımızı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez Ankara Teşkilatımızı arayarak şikâyetlerini bildirebilirler. Biz mutlaka bu hastanelerle ilgili gereken işlemleri yaparız.

Bizim hastanelerle yaptığımız sözleşme gereğince; hastaneler, hastamızın görebilecekleri uygun bir yere, ‘Hastanemizde yüzde  şu kadar oranında ilave ücret alınmaktadır’ şeklinde bir tabela asmak zorundalar.”

“FARK ÜCRET İLE İLGİLİ BELGE VERİLMEMESİ SUÇTUR”

. Özel hastaneler vatandaşlara fark ücretiyle alakalı bir belge vermek zorunda mıdır?


“100 Lira’nın üzerindeki tüm hizmet bedellerinde özel hastaneler mutlaka hastalarımıza fark ücretiyle alakalı belge vermek zorundalar.100 Lira’nın altında da, hastalarımızın istemeleri durumunda belge vermek zorundalar. Verecekleri belgede; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ne kadar ödediği, katılım payı olarak ne kadar para alındığı, ilave ücret olarak ne kadar para alındığı yer almalıdır. Bu belgenin verilmemesi de suçtur.”

“2012 YILINDA, DOKTORLARIN HER HASTAYA 10 DAKİKA AYIRMA ZORUNLULUĞUNU GETİRDİK”
. Hasta başına ayrılan muayene sürelerini uzattınız. Bu konuda biraz bilgi verir misiniz?

“Ödemeyi yapan kurum Sosyal Güvenlik Kurumu olduğu için, hastalarımızın bu anlamdaki mağduriyetlerini önlemek de bizim görevimiz. İlk defa 2012 yılında, hastalara 10 dakika ayırma zorunluluğu getirdik. Bir saatte altı hastadan fazla hasta bakamayacakları hükmünü getirdik. Bu önemli bir düzenleme.”

. Hastanelerin performanslarını artırmak için bazı grupların bazı hastanelerde gereksiz anjiyografiler, safra kesesi ve apandisit ameliyatlarının yapıldığına dair iddialar var. Bu konuda Sosyal Güvenlik Kurumu olarak ne gibi önlemler alıyorsunuz?
“Performans sistemi ilk çıktığı yıllarda gerçekten çok başarılı sonuçlar verdi. Bazı doktorlarımız hiç çalışmıyordu, bazıları çok çalışıyordu ve çalışanla çalışmayan arasında fark yoktu. Herkes aynı maaşı alıyordu. Performans sistemiyle doktorların en azından belirli düzeyde çalışmaları zorunlu hale getirilmiş oldu. İlerleyen süreç içerisinde gördük ki, maalesef bu performans sistemi ne kadar tetkik, tahlil, ameliyat sayısı artarsa o kadar fazla döner sermayeden para alabileceğiniz bir sisteme dönüştü.

Bugün baktığımızda ameliyat sayısı son dört yıl içerisinde 2 milyon 700 binlerden, 11milyonlara kadar çıktı. Tabi ki bunun içerisinde sağlığa erişimin sonuçları da vardır. Eskiden hastaneye gitme oranı yılda 2 iken 8’e çıktı; fakat OECD ortalaması 6,5. Biz OECD üyesi ülkelerden çok daha genç bir nüfusa sahip olmamıza rağmen ortalama 8 defa hastaneye gidiyoruz. Aslında bunu da sorgulamamız gerekiyor.

Neden bu kadar fazla hastaneye gidiyoruz? Özellikle bu performans sisteminin sağlıklı bir biçimde tekrar değerlendirilmesi açısından Sağlık Bakanlığı’mızla önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Negatif performans uygulaması adı altında bir sisteme geçilmesinin faydalarını birlikte değerlendirdik.

Örneğin; bir doktor 100 ameliyat yapmış ve bu ameliyatın 97 tanesinde komplikasyon oluşmuş ve başarılı bir ameliyat yapılmadığı ortaya çıkmış. 100 ameliyat yaptı diye bu doktora performans ücreti ödememizin doğru olmadığını bakanlığımızla birlikte değerlendirdik. Bakanlığımız da bu konuda çalışma yapacaklarını ifade ettiler. Performans sistemini; kaliteyi de içinde barındıran ama gereksiz ameliyat ve tetkikleri ortadan kaldıracak bir yapıya dönüştürmemiz gerektiği konusunda Sağlık Bakanlığı’mızla mutabakata vardık. Bürokrasideki arkadaşlarımız şu anda gerekli çalışmaları yapıyorlar. Performans sisteminde yaşadığımız bu arızaları da önümüzdeki süreçte birlikte çalışarak ortadan kaldıracağız.”

SGK Başkanı Fatih Acar’ın A Haber’in sağlık programı Esra Kazancıbaşı ile Medikal’de yaptığı açıklamaların tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.


İçeriği Paylaşın