Şifalı Bitki Çayı Nasıl Hazırlanır?

Şifalı Bitki Çayı Nasıl Hazırlanır?

Şifalı Bitki Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bizi Takip Et


Kurutulmuş bitkilerle ya da poşet bitki çaylarıyla çok güzel çaylar hazırlayabilirsiniz fakat ben çayımı her fırsatta taze bitkilerden hazırlamayı tercih ederim. özellikle de ilkbahar,yaz ve sonbaharda.Neden mi? Çok basit çünkü taze bitkiler çok daha hoş ve çok daha lezzetlidirler.

Kurutulmuş bitkilerle taze bitkiler arasındaki en temel fark içeriklilerindeki sudur. Bitkiler içerdikleri kimyasalları, bir parça kurutulduktan sonra bile yapraklarında saklarlar fakat bu kimyasallar kurutulmuş bitkilerde,su oranı daha düşük olduğu için çok daha yoğundurlar. Taze bitkiler yüzde 80 oranında su içerirken,kurutulmuş bitkilerdeki su oranı yalnızca yüzde 20 kadardır. Bu yüzden kurutulmuş bitkiler çok daha etkilidir ve bunları suya karıştırdığınızda çayınızda çok daha yüksek oranlarda bitkisel kimyasal açığa çıkar.

Bitkisel çay reçeteleri genellikle kurutulmuş bitkiler kullanacağınızı varsayarak hazırlanır. Eğer elinizde taze bitkiler varsa, etkisini görmek için bunları reçetede belirtilenden dört defa daha fazla kullanmanız gerekir.

KAYNATARAK MI DEMLEMELİ Mİ YOKSA İÇİNE Mİ KARIŞTIRMALI ?
Aslında iki tür çay demleme yöntemi vardır; sallama ve kaynatarak demleme. Sallama dediğimiz yöntem,günümüzde çay denince birçok insanın aklına gelen yöntemdir fakat içilecek çay ile iyileştirici özelliği olan bitki demlemek arasında çok önemli bir fark vardır. İçmek için çay yapacağınız zaman, bir poşet çayı kaynar suya bastırıp birkaç dakika bekler, sonra da içersiniz. Eğer bitki demleyecekseniz, bitkinin şifalı kimyasallarının ayrılıp suya geçmesi için 10 ila 20 dakika suda bekletmeniz gerekir.
Gerçekten işe yarar bir bardak şifalı çay yapmak istiyorsanız, işe suyu kaynatmakla başlayın.daha sonra su kaynadığında, bitkinizi kaynar suya atın ve su soğuyuncaya kadar bekleyin.eğer çayınızı sıcak içmekten hoşlanıyorsanız, hafifçe yeniden ısıtın.
Diğer tarafta, kaynatarak demlemek içinse bitkinizi suya koyun 10 ila 20 dakika süre ile kaynatın.ilk bahsettiğimiz yöntem, bitkinin yapraklarını ve çiçeklerini kullanıyorsanız çok daha yaralıdır çünkü yapraklar ve bitkiler genellikle içerdikleri kimyasalları çok kolay serbest bırakırlar. Kaynatarak demleme yöntemi ise kökler ve dallar için daha uygundur; çünkü köklerin ve dalların içerdiği kimyasalları açığa çıkarmak çok daha zordur.

Kitabın sayfaları arasında,kaynatarak ya da suya karıştırarak kullanabileceğiniz bitkilerden ne kadar miktarda kullanmanız gerektiği hakkında örnekler bulacaksınız fakat şunu da itiraf etmeliyim ki, ben kendi çaylarımı daha öncede bahsettiğim gibi yaptığım yöntemle,bir parça ondan,bir parça şundan koyarak hazırlıyorum. Yazın bahçemde dolaşırken, yanından geçtiğim hoş kokulu bitkilerin her birinden bir tutam – bazen daha da büyük miktarlarda-kopararak,bunlardan büyük porsiyonlar hazırlayıp içlerine geyik otu ve kekik gibi nispeden daha ağır kokulu olanlardan daha az miktarda karıştırırım dedim ya çorbalarım ve salatalarım gibi, yaptığım hiçbir bitkisel çay da bir diğerine benzemez.

ÖNERİLER VE GÜVENLİK
Sözü şuraya getirmek istiyorum. Bu kitaptaki önerileri,yalnızca birer öneri olarak dikkate alın. Kitapta çoğunlukla,reçetelerde belirtilenden daha fazla miktarlarda alınsalar dahi tehlike yaratmayacak bitkilere yer verdim.bu yüzden reçetelerdeki miktardan biraz daha fazla ya da çok daha fazla kullanırsanız ,kaygılanmayın (ancak reçetelerde de belirttiğim gibi, tam olarak belirtilen dozları uygulamak son derece önemlidir. Eğer herhangi bir önlem almak gerekiyorsa , bunu da ayrıca belirttim)

Bazı bitkiler için reçete verilmemişse, bu bitkilerden bir ya ada iki çay kaşığı kadarını kaynatarak ya da suya karıştırarak demleyin.böylece denemeler yaparak , size uygun olan miktarı bulabilirsiniz. Tüm şifalı bitki çaylarının tatlarının güzel olması gerektiği gibi bir beklentiniz olmasın , bazıları zehir gibi acı olabilir. Lezzetli ve aynı zamanda kuvvetli bir çay içmek isterseniz,bir daha ki sefere kullandığınız bitkisel materyal miktarını biraz daha artırmanızda  bir sakınca yoktur.ben çaylardaki nahoş tatları gizlemek için limon tuzu ya da gerçek limon kullanırım.asidite artıkça , bazı kimyasallar çok daha fazla oranlarda ortaya çıkar.
Bununla birlikte,bu bitkilerin aynı zamanda ilaç olduğunu da aklınızdan çıkarmayıp , bünyenizin kullandığınız bitkisel materyale  ne tepki verdiğini çok dikkatle izlemeli ve dozu ona göre ayarlamalısınız.örneğin, eğer bir parça rahatlamak istiyorsunuz fakat bir önceki yaptığınız çay sizi aşırı derecede uyuşturduysa , bir daha ki sefere aynı çayın daha hafifini yapmayı denemelisiniz.bitkilerde olduğu gibi, bizim vücut kimyamız da oldukça değişkendir. Bu çayları ne sıklıkla kullanmanız gerektiğine gelince, ben genellikle günde bir ila üç fincan arası bir doz öneriyorum fakat tekrar edeyim bu yalnızca bir öneridir. Genel olarak birçok bitki çayının günde dört fincandan fazla alınmamasını tavsiye ederim.

KAYNAK: YEŞİL ECZANE
YAZARI: DR.JAMES A. DUKE
YAYINEVİ: PEGASUS


İçeriği Paylaşın