Soğuk Algınlığı İlaçlarının Yan Etkileri

Soğuk Algınlığı İlaçlarının Yan Etkileri

Soğuk Algınlığı İlaçlarının Yan Etkileri

Bizi Takip Et


Soğuk havaların etkisi ve kapalı alanlarda sık vakit geçirilmesi ile gribal enfeksiyonlar başta olmak üzere kış hastalıklarında artış yaşanıyor. Vücudun savunma sisteminin korunması ve hastalıklarla mücadele için ise bir dizi önlem alınması gerekiyor.

Memorial Hizmet Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Emre Saygılı, kış hastalıklarından korunmanın yollarını anlattı.

BOL SIVI TÜKETİMİ İYİLEŞME SÜRECİNİ HIZLANDIRIR

Kış ayları ile birlikte çeşitli hastalıklar da kendini göstermeye başlamaktadır. Bu dönemde bol sıvı tüketmek hastalıklardan korunmak için çok önemlidir. Enfeksiyon ve yüksek ateş durumunda yeterli miktarda sıvı tüketilmesi iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Kış mevsiminin sebze ve meyveleri bağışıklığımızı güçlendirmek için uygundur. Her gün uygun porsiyonlarda taze meyve tüketilmesi uygun olacaktır.

VİTAMİN VE BİTKİSEL ÜRÜN KULLANIMINA DİKKAT!

Doktor önerisi olmadan vitamin alınmaması gerekmektedir. Vitamin tabletlerinden çok dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir. Vücut kış aylarında kendini soğuğa karşı korumak için yağ dokusunu artırmak istemektedir. Bu yüzden genellikle iştahımız kışın açılmaktadır.

Diyet konusunda dikkatli olmak şarttır. Kişiler mutlaka düzenli olarak tartılmalı, ideal kilolarını korumalıdır. Birçok bitkisel ürün ilaçlarla etkileşime girebildiğinden doktor önerisi olmadan kullanılmaması gerekmektedir.

SIK SIK EL YIKAMA HASTALIK RİSKİNİ AZALTIR

Mikropların taşınmasında eller önemli bir bulaşma yoludur. Sık sık el yıkayarak birçok hastalıktan korunmak mümkündür. Özellikle dışarıdan, toplu taşıma araçlarından eve gelindiğinde öncelikle ellerin yıkanması gerekmektedir. Kışın sürekli kapalı ortamlarda bulunulduğu için kaloriferler nedeniyle iyice kuruyan ev havasını dengelemek için evlerin havalandırılması önemlidir.

AŞININ KORUYUCU ETKİSİNDEN FAYDALANIN

Her yıl yeni grip salgınları gözlenmektedir. Aşılar yüzde 100 koruyucu olmasa bile gribin daha ağır seyretmesini önlemektedir. Özellikle diyabet, KOAH, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkları olanların ve yaşlıların doktor önerisiyle aşı yaptırmaları gerekmektedir. Doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanılmaması çok önemlidir. Üst solunum yolu hastalıklarının çoğundan virüsler sorumludur. Bu tür enfeksiyonlarda antibiyotiklerin faydası yoktur. Gereksiz antibiyotik kullanımı, mikroplarda direnç gelişimine sebep olabilmektedir.

SOĞUK ALGINLIĞI İLAÇLARINA DİKKAT!

Kışın hastalıklardan korunmak için doğru giyinmek çok önemlidir. Evden çıkmadan önce mutlaka hava durumunu öğrenilmeli, ona göre kıyafet seçimi yapılmalıdır. Ani gelişebilecek hava değişimlerine karşı tedbirli olunduğunda birçok hastalık da engellenmiş olur. Birçok soğuk algınlığı ilacı, özellikle yaşlı hastalarda çarpıntı, tansiyon yüksekliği, prostat problemlerine neden olabilmektedir. Bu açıdan ilaç kullanımında dikkatli olmak gerekmektedir. Özellikle ileri yaşta veya kronik hastalıkları olan kişilerde grip sonrası zatürre gelişebilmekte ve bu durum hayati tehlikeye neden olabilmektedir.

DÜZENLİ YÜRÜYÜŞ VE EGZERSİZ ÖNEMLİ

Kış ayları güneşin erken batması, havanın genelde kapalı olması duygu durumunu da olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun için havanın güneşli olduğu dönemlerin iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu dönemde yürüyüş ve egzersizlere devam edilmesi önemlidir. Düzenli ve kaliteli bir uyku da hastalıklardan korunma ve sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazlardandır.


İçeriği Paylaşın