Sonbaharda Cilt Bakımı

Sonbaharda Cilt Bakımı

Sonbaharda Cilt Bakımı

Bizi Takip Et


Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Deri Hastalıkları Uzmanı Mehmet Coşkun Acay, özellikle yaz mevsiminin ardından derinlemesine bir cilt bakımının önemli olduğunu belirterek, “Geceleri cilt hücreleri yenilendiği için gözeneklerin mutlaka temizlenmiş olması gerekir. Bu arada cildinize doktorunuzun önerdiği sıklıkta peeling uygulayın” dedi. Güneş lekelerine de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Mehmet Coşkun Acay, cilt bakımı hakkındaki soruları şöyle yanıtladı:

. Yaz mevsimi cildimizi nasıl etkiler?
Yaz mevsiminin deriyi etkilemesi birincil olarak güneşle ilintilidir. Ani güneş yanığı veya uzun vadede güneşin oluşturabileceği hasarlar (Güneş lekesi, erken yaşlanma, deri kanserleri vb.) söz konusu olabilir. İkincil etki ise güneş ve deniz / havuz ilintili olarak derinin kurumasıyla ortaya çıkar.

. Yaz mevsimi boyunca cildin zarar görmemesi için nelere dikkat etmek gerekir?
Deri fototipinize en uygun güneşten koruyucuyu kullanmak; güneşten koruyucuları 2-3 saatte bir yenilemek;  duş, deniz ve havuz sonrası nemlendirici ve güneş sonrası losyonları kullanmak dikkat edilmesi gereken en temel hususlardır.

. Yaz mevsiminin ardından nasıl bir cilt bakımı yapmak gerekir?
Düzenli cilt temizliği yapın. Özellikle gece yatmadan önce doktorunuzun önerdiği, uygun bir ürünle cildinize derinlemesine temizlik uygulayın. Geceleri cilt hücreleri yenilendiği için gözeneklerin mutlaka temizlenmiş olması gerekir.

Cildinize doktorunuzun önerdiği sıklıkta (haftada 1-2 kez) peeling uygulayın. Yeni hücreler yukarı doğru hareket ederken nemini kaybeden cilt de pul pul dökülmeye başlar. Cildi ölü hücrelerden arındırmak amacıyla yapılacak peeling işlemiyle alttan sağlıklı derinin çıkması sağlanabilir.
Düzenli olarak nem maskesi uygulayın. Yaz tatilinde bronzlaşmak amacıyla güneş altında kalınması cildin su kaybetmesine ve kurumasına neden olur. Ciltteki kuruluk nedeniyle deriniz pul pul dökülebilir. Bu nedenle cilt yapınıza uygun bir kremle cildinizi her banyodan sonra nemlendirin. Cildiniz böylece daha parlak bir görünüme sahip olur.

Cilt bakımını günlük ve haftalık bakım diye ayırabiliriz. Günlük bakımda cilt, her gün uygun bir temizleme kremi veya jeli ile temizlenmeli, arkasından da bir tonik ve en önemlisi mutlaka nemlendirici uygulanmalıdır. Haftalık bakımda ise yaz mevsiminde banyo sonrası 15-20 dakika ciltte kalacak şekilde nem maskeleri veya kırışıklık önleyici antioksidan maskeleri cilde uygulanmalıdır. Eğer ciltte aşırı bir hassasiyet ve kızarıklık yoksa maske öncesinde cildin ölü hücre tabakasını gidermek için uygun peelingler uygulanabilir. Bu işlemler güneş hassasiyeti yapabileceği  için akşamları uygulanmalı ve gündüz mutlaka güneş koruyucular kullanılmalıdır.

. Güneş lekeleri nasıl oluşur?
Güneş ışınları en temel etken olmakla birlikte deri fototipi de güneş lekelerinin oluşmasında önem taşır. Beyaz tenlilerden, zencilere kadar deri 6 fototipte ele alınır: Açık tenli, açık renk gözlü, güneşle bronzlaşamayan bireyler (Deri fototipi 1 olanlar ) ile deri fototipi 2-3 olanlar, daha büyük risk altındadır. Deri fototipi 4 ve 5 olan esmer bireylerde ise güneş lekeleri nadiren gözlenebilir.  Genetik eğilim ana etkenler arasında saylabilir.

. Güneş lekelerinin vücuda zararı var mıdır?
Güneş lekelerinin kötü huylu lekelere dönüşüm riski çok azdır. Ama güneş hasarını göstermesi açısından önemlidir. Güneş hasarlı deride erken yaşlanma ve bazı deri kanseri riskleri artma eğilimi gösterdiğinden güneşten korunma önem kazanmaktadır.

. Güneş lekelerini önlemek mümkün mü?
Güneşten korunmak, kademeli olarak güneşte kalmak, hiçbir zaman derinin soyulacak veya aşırı kızaracak şekilde yanmaması için önlem almak belli başlı öneriler arasında sayılabilir. Deri fototipine göre, açık tenli bireyler 30 ve üstü, koyu tenli bireyler 15 ve üstü koruma faktörlü ürünleri, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce uygulamalıdır. Özellikle 11-15 saatleri arasında güneşte kalmamaya özen gösterilmelidir.

. Güneş lekeleri nasıl tedavi edilir?

Eğer güneş lekesi kişi için kozmetik problem oluşturuyorsa tedavi planlanabilir. Tedavi aşamasında,  tıbbi ve kozmetik renk açıcı preparatlar, yüzeysel peeling (deriyi soyma işlemleri), lazer tedavileri, IPL ve krioterapi (soğuk uygulaması, dondurma tedavisi) çeşitli seçenekler önerilebilir. Tedavi uygulansa dahi yeni güneş lekeleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle esas olan doğru yöntemlerle güneşten korunmaktır.

. Bitkisel ürünler kullanarak güneş lekeleri giderilebilir mi?
Bitkisel kaynaklı leke giderici ürünler, lekenin derin veya yüzeyel yerleşimine bağlı olarak, tek başına veya başka ürünlerle beraber kullanılabiliyor. Bu konuda bir deri hastalıkları uzmanıyla görüşmek daha doğru olacaktır.


İçeriği Paylaşın