Spermin Mikroenjeksiyonu

Spermin Mikroenjeksiyonu

Spermin Mikroenjeksiyonu

Bizi Takip Et


Yardımcı Üreme Teknikleri alanındaki yöntemlerden birisi olan IMSI (Yüksek mikroskobik büyütme ile normal yapıda olduğu saptanan spermin mikroenjeksiyonu) uygulamasıdır.

Mikroenjeksiyon işlemi (Klasik ICSI), 200-400 kat mikroskobik büyütme altında, hareketli spermler arasından, şekil olarak en düzgün olanların seçilerek yumurtaya enjeksiyonu şeklinde uygulanmaktadır.

Fakat bu işlem döllenme, embriyo gelişimi ve gebelik için çok önemli olan sperm başı içerisindeki bozuklukların tanımlanmasına imkan vermemektedir. Androloji laboratuarında özel boyama teknikleri ile bu bozukluklar tanımlanabilmekte, fakat spermler boyama sonrası canlı kalamadıklarından mikroenjeksiyon için kullanılamamaktadır.

IMSI (Yüksek Mikroskobik Büyütmeyle Seçilmiş Sperm Mikroenjeksiyonu) işleminde kullanılan yüksek büyütmeli objektifler ve özel optik sistemler aracılığı ile mikroenjeksiyon için hazırlanan spermleri 8400 kata kadar büyütmek ve spermin başı içerisindeki bozuk yapıları ayırt ederek seçim yapmak mümkün olmaktadır.

Özellikle 2005 yılından bu yana yoğun olarak yapılan bilimsel çalışmalarda; sperm başı içerisindeki genetik materyali içeren çekirdek kısmında bulunan vakuollerin (sıvı dolu kesecikler), spermin DNA yapısında hasar bulunabileceği konusunda ipucu verdiği gösterilmektedir.

Sperm DNA yapısındaki hasarlar, döllenme başarısızlığı, embriyo gelişiminin durması, kötü ve/veya yavaş embriyo gelişimi gibi problemlere sebep olabilmekte ve dolayısıyla gebelik şansını olumsuz etkilemektedir. IMSI işleminde hem morfoloji olarak düzgün, hem de baş içerisinde vakuol içermeyen spermler seçilebilmekte ve böylece olası en kaliteli spermlerle mikroenjeksiyon işlemini uygulamak mümkün olmaktadır.

Merkezimizde gerçekleştirilen IMSI uygulamalarında da bu konudaki bilimsel çalışmaları destekler sonuçlar elde edilmiş ve bu nedenle merkezimize başvuran vakaların büyük çoğunluğunda IMSI uygulanması tercih edilir hale gelmiştir.

Şiddetli erkek faktörü olan vakalarda, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında ve nedeni izah edilemeyen kısırlık durumlarında, spermin rolünü anlamaya ve uygun yapıdaki spermlerin seçilmesine olanak veren IMSI sistemi; blastosist evresine ulaşabilecek iyi embriyoların gelişimine de imkan vermesi yönünden IVF alanındaki yeni ve önemli gelişmelerden birisidir.

Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte tüp bebek tedavisinde transfer edilen embriyo sayısı en fazla 2 olabilmektedir. 35 yaş altında ve daha önce bir kez başarısız tüp bebek tedavisi uygulanan hastalarda ise bu sayı tek embriyo ile sınırlanmıştır. Bu durumda tüp bebek tedavisi ile elde edilen embriyoların kalitesi daha büyük önem kazanmıştır.

Özellikle laboratuar ortamında 5. gün yani blastosist aşamasına kadar embriyoların  gelişebilmesi, transfer edilecek  tek ve en iyi embriyonun seçimini kolaylaştırmakta ve gebelik şansını arttırmaktadır. Bunun yanı sıra transfer edilen embriyonun dışındaki diğer iyi gelişen embriyoların dondurulması ise çiftin toplam gebelik şansını yükseltmektedir. Bu nedenle IMSI, merkezimizde uygun sperm seçimini sağlamak için yoğun kullanılan bir teknik olmuştur.

Op. Dr. Hale Karagözoğlu
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Memorial Hastanesi Tüp Bebek Merkezi

www.memorial.cüm.tr


İçeriği Paylaşın