Testis Kanseri

Testis Kanseri

Testis Kanseri

Bizi Takip Et


Testis kanseri, sık görülmemesine rağmen genç yaştaki insanları etkilemesi ve tüm dünyada görülme sıklığının giderek artması nedeni ile önem arz etmektedir. Testis kanseri, erkekte yüzde 1-1.5 oranında görülmektedir. Testis kanseri görülme sıklığı, coğrafi bölgelere göre belirgin değişiklikler göstermektedir; İskandinav ülkelerinde daha sık görülürken Asya ve Afrika ülkelerinde daha az sıklıkla görülmektedir. Diğer kanserlerden daha nadir görülse de 15-35 yaş arasında en sık rastlanan kötü huylu hastalıktır. Bu nedenle, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinde önemli bir halk sağlığı problemi olarak kabul edilmektedir.

Testis kanseri görülme sıklığını arttıran sebepler arasında inmemiş testis, Klinefelter’s Sendromu, testiküler mikrolitiazis, kısırlık, birinci derece akrabada testis kanseri öyküsü ve diğer testiste kanser varlığı sayılabilir.

TESTİS KANSERİNDE TEMEL BELİRTİ ‘TESTİSTE ELE GELEN AĞRISIZ, SERT KİTLEDİR’.

Birçok kanser türünde olduğu gibi testis kanserinde de erken tanı ile tam tedavi ve yüksek oranda başarı sağlanabilmektedir. Tedavide başarıyı belirleyen temel faktörler erken tanı, erken dönemde uygun tedavi ve çok yakın takiptir. Bu nedenle testis kanseri Üroloji, Radyoloji, Radyasyon Onkolojisi ve Medikal Onkoloji bölümlerinin bulunduğu büyük merkezler tarafından tedavi edilmelidir.

Son on yılda testis kanseri tanısı koyma ve tedaviye başlama zamanlarında kısalma yaşanırken tedavi başarısında artma ve tedavilerin yan etkilerinde azalma gözlenmektedir. Bunun en önemli nedeni erken tanı ve tedavi yöntemlerindeki gelişmelerdir.

Testis kanserinin erken tanısında Kendi Kendine Testis Muayenesi (KKTM) en önemli yöntemdir.

KENDİ KENDİNE MUAYENE NASIL YAPILIR?

KKTM, testisteki fiziksel anormallikleri hastanın kendisi tarafından erken fark edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Her erkek ayda bir defa, düzenli olarak testislerini muayene etmelidir. Sıcak bir banyo veya duştan sonra ayna karşısında yapılması muayeneyi kolaylaştıracaktır. Orta parmaklar testisin altında, başparmak üstünde olmak üzere parmaklar arasında testis nazikçe çevrilerek her bir testis ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Muayene yapılırken testiste büyüme, sertleşme, ele gelen bir yumru ve sertlik varlığına dikkat edilmelidir. Böyle bir durum tespit edilirse hemen bir doktora tercihen üroloji uzmanına başvurmak gerekmektedir. KKTM ile detaylı bilgilere http://www.uroonkoloji.org/files/hasta_bilgilendirme.pdf internet sayfasından ulaşılabilir.

Türkiye’de Üroonkoloji Derneği tarafından yapılan çalışmada ülkemizde toplumun testis kanseri ve KKTM ile ilgili farkındalığı çok kısıtlıdır ve gelişmiş ülkelerin gerisindedir. Ülkemizde yapılacak kapsamlı uygulamalarla, toplumun testis kanseri ve KKTM konusunda hızla bilinçlenmesi Üroonkoloji Derneği’nin öncelikli amaçları arasında yer almaktadır.

 

Doç. Dr. Barış Kuzgunbay

Üroonkoloji Derneği Üyesi

Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi Üroloji Bölümü Öğr. Üyesi


İçeriği Paylaşın