Tıbbi Hata Mağdurları


Bizi Takip Et


Esra Kazancıbaşı İle Sağlık

Yıllar önce bir arkadaşım gözlük yerine lens kullanmak amacıyla doktora başvuruyor. Gittiği göz hekimi lazer tedavisinin numaralı kontakt lens kullanımına kıyasla olumlu yanları sıralayınca ve operasyonun çok kolay olduğunu söyleyince, arkadaşım ameliyata ikna oluyor.

Operasyondan sonra arkadaşım Ameliyathanenin içi oldukça kalabalıktı. Eğitim gören iki kadın doktor ile cihazın başında oturan bir erkek hekim daha vardı. Sürekli birbirleriyle konuşuyorlardı. Açıkçası biraz gerildim” diyor.

Ameliyathanedeki bu kargaşa, arkadaşımın gözlerine yanlış ameliyat yapılmasına yol açıyor. Göz numarası sıfırlanacağı yerde, iki kat artıyor. Kurtulmak istediği gözlükleri de artık işe yaramıyor. Ancak annesinin yüksek numaralı gözlükleriyle etrafı görebiliyor. Lazerle göz ameliyatındaki hata, hipermetrop olan yani yakını göremeyen arkadaşımın göz numarasının bilgisayara miyop olarak girilmesinden kaynaklanıyor. İşte bu dikkatsizlik ve hata hiçbir aşamada kontrol sistemi olmadığından anlaşılmıyor. Ve arkadaşım tıbbi hata mağdurlarından biri oluyor.

AYNI İSİMDEKİ HASTALARIN KARIŞTIRILMASI…

İçinde sargı bezi unutulan hastalar… Aynı isimdeki hastaların karıştırılması sonucu idrar yolunda enfeksiyon bulunan kadın hastanın tümörlü diye rahminin alınması. Katarakt ameliyatı olmayı bekleyen kadın hastanın yaş ve isim benzerliği yüzünden başka hasta yerine ameliyathaneye götürülmesi, sonuçta rahminden olması. Kanserli böbrek yerine sağlam böbreğin çıkartılması. Medyaya da zaman zaman yansıyan işte bu tür olaylar; Türkiye’de yaşanan tıp hatalarına yalnızca birkaç örnek.

HASTANIN SEDYEDEN DÜŞÜRÜLMESİ

Hastanelerde ilaçlardan kaynaklanan hatalara da rastlanabiliyor. Bir hastaya yanlış ilaç verilmesi, ilacın yanlış yerden uygulanması, son kullanma tarihi geçmiş ilaçlarla tedavi yapılması ve doz hataları da ciddi problemlere sebep olabiliyor. Hastanın sedyeden, yatak ya da ameliyat masasından düşmesi de karşılaşılabilen istenmeyen durumlar arasında yer alıyor. Aynı isimdeki hastaların karıştırılıp, yanlış kişinin ameliyata alınması gibi hatalar da görülebiliyor.

İyileşme umuduyla başvurulan sağlık kurumlarında hastaların sağlıklarını, hatta hayatlarını tehdit eden bu tür tıbbi hatalar güvenli hastane kriterlerinin uygulanmasıyla aslında büyük ölçüde engellenebiliyor.

Bu saydığımız tıbbi hatalardan korunmak için kişisel olarak yapabileceğiniz en önemli şey; hastanenizi ve doktorunuzu titizlikle seçmek olmalı. Tıbbi hata mağdurlarından biri olmak istemiyorsanız, tedavi göreceğiniz hastanenin alt yapısını, tıbbi donanımını araştırmalısınız. Hemşirelik hizmetlerinden ameliyathane ve yoğun bakım servisinin şartlarına kadar pek çok konuyu irdelemelisiniz. Güvenli ameliyathane, güvenli hastane standartlarına sahip hastaneler öncelikli tercihiniz olmalıdır.

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 14 Ocak 2017  tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın