Tüm Yönleriyle Burun Estetiği (Rinoplasti)

Tüm Yönleriyle Burun Estetiği (Rinoplasti)

Tüm Yönleriyle Burun Estetiği (Rinoplasti)

Bizi Takip Et


Rinoplasti; yani halk arasında bilinen ismi ile burun estetiği hakkında merak edilenleri Bahçeşehir Üniversitesi Hastanesi Medical Park Göztepe’den Rekonstrüktif Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Engin Selamioğlu Sağlığım İçin Herşey’e anlattı.

ESTETİK VE NEFES ALMA PROBLEMLERİ AYNI OPERASYONDA GİDERİLİYOR

Burun estetiği dediğimizde rinoplasti ameliyatlarında neler yapmak mümkündür? Sadece burundaki kemer mi düzeltilir?
Rinoplasti şu an dünyada en çok uygulanan estetik ameliyat. Bu ameliyat çerçevesinde hastaların ihtiyaçlarına bağlı olarak kemeri varsa düzeltilir, burun ucu düşüklüğü varsa müdahale edilir. Eğer varsa farklı problemlere de müdahale edilir. Estetiğin yanı sıra eşzamanlı olarak özellikle hastanın nefes alma etkinliği de kontrol edilir ve nefes almasını arttırıcı işlemler de rinoplastiyle eşzamanlı olarak yapılabilir.

AÇIK VE KAPALI BURUN ESTETİĞİ

Burun estetiğini hangi yöntemlerle yapıyorsunuz? Uygulanan açık yöntem ya da kapalı yöntem var mı?
Burun estetiğinde açık ve kapalı olmak üzere en sık kullanılan iki yöntem var. Açık burun ameliyatlarında burnun orta hattından bir kesi yapılıyor ve küçük bir iz oluyor. Kapalı rinoplastide ise burun dışında görünen bir iz yoktur. Her iki yönteminde kendine ait avantajları var diyebiliriz. Hastaların ihtiyacına, durumuna göre açık ya da kapalı rinoplasti yapılabiliyor.

Açık ve kapalı yöntemlerin ne gibi avantajları var. Daha çok hangi grup hastalara uymuş oluyorlar?
Açık rinoplastinin en önemli dezavantajı burun ucunda küçük minik bir izi olması. Özellikle hastada burun ucu problemi varsa, burun ucuna müdahale edilmesi gerekiyorsa ya da daha önceden bir ameliyat geçirmiş bu kez revizyon ameliyatı yapılacaksa açık rinoplasti daha çok tercih edilir. Ama hastanın böyle bir şikayeti yoksa burun ucu problemi minimalse bu durumda dışarıdan hiç kesi yapılmadan burun içinden bir kesi ile rinoplasti yapılır. Sonrasında genel olarak aynı işlemler uygulanır.

HANGİ YAŞTA BURUN ESTETİĞİ YAPILABİLİR?

Burun estetiğinin bir yaşı var mıdır?
18 yaşını doldurmuş rinoplasti ihtiyacı olan herkese yapılabilir. Ama hastanın çok ciddi bronşit ve şekil bozukluğu varsa, ciddi bir nefes alma problemi varsa ailesinin izni ve bilgisi dahilinde de genellikle 17 yaştan itibaren yapılabiliyor. Bir hekim olarak 18 yaşın üzerindeki hastalara rinoplasti öneriyorum.

Burun estetiği bir hazırlık dönemi gerektirir mi?
Burun estetiği ciddi bir ameliyattır. Ameliyat öncesi dikkat edilen bazı noktalar vardır. Ameliyat genel anestezi atında olacağı için öncelikle anestezi için gerekli tetkikler yapılır. Ameliyat sonrası iyileşme sürecinin gecikmemesi açısından sigara kullanıyorsa bir ay öncesinden hastanın sigara bırakması önerilir. Sigarayı bırakması adına hastanın yaşayabileceği problemleri örneklendiriyoruz.

BURUN ESTETİĞİNDE AÇIK AMELİYAT

Açık ameliyatta kalan iz oranı ne kadardır? Bu iz cilt yapısına göre değişir mi? Hiç belli olmadığı durumlarda olabilir mi?
Açık ameliyattaki bu iz, çok hızlı iyileşme gösteren bir izdir. Bugüne kadar hemen hemen hiçbir hastadan tamamen iz kaldı gibi bir yakınma olmadı. Yara iyileşmesi bir ya da bir buçuk seneyi dolunca hastaların çok dikkatini çeken bir iz olmamaktadır.

Ameliyat ne kadar sürüyor? Hastanede kişinin yatması gerekiyor mu? Burun mutlaka alçıya alınıyor mu?
Ameliyat öncesi tetkikler yapılır ve hasta genel anestezi altında yaklaşık 1 buçuk, 2 saat süren bir operasyon uygulanır. Ameliyat sonrası hastalar genellikle aynı gün taburcu edilir. Ancak şehir ya da yurt dışından gelen hasta ise bir gece kalmasını ve ertesi gün taburcu etmeyi istiyoruz. Ameliyattan birkaç gün şişlik ve morluk olabiliyor. Sonrasında hızlıca her şey geçmeye başlar. Genellikle birinci hafta içinde alçı varsa alçısı, ateli, bantları ya da hastanın dikişlerini alınır ve normal sosyal hayatına döner.

Op. Dr. Engin Selamioğlu

Ne kadar zaman sonra burun normal görünümüne, ideal görünümüne kavuşur?
Ameliyatın birinci ayında burun şişliği yüzde 60-70 civarı geçmiş olur. Birinci aydan sonra zaten rahatlıkla kalabalık bir ortama girebilir hatta fotoğraf çektirebilir. Ama bu bir süreç iyileşme devam eder. İkinci ayında iyileşme yaklaşık olarak yüzde 80’leri bulur. Ama nihai iyileşme aşağı yukarı bir yıl sürede olur. Bazı hastalarda bir buçuk yıl beklemek gerekebiliyor.

Yaz ayında ameliyat olan bir kişi ne kadar süre güneşe çıkmamalı, denize ya da havuza girilmemeli?
Hastalar birinci haftasında günlük yürüyüşlere başlayabilirler. Yüzmeyi genellikle 15 günden sonra yapabilirler. Birinci ayında genellikle basit kardiyo tarzı, daha az efor gerektiren sporları yapabilirler. İkinci ayında da daha ciddi efor gerektiren sporlar için hastalarımıza izin verilir. Burun estetiği yaz aylarında da yapılabilir. Mevsim, asla bir problem değildir. Önemli olan mutlaka hastanın ameliyat sonrası ilk iki ay hastalara kendini güneşten korumasıdır. Güneşten korunmak için iki-üç saatte bir güneş koruyucu kremi sürmesi de gerekir. Kullanabiliyorsa geniş kenarlı bir şapka da yine koruma sağlar.

NEFES ALMA PROBLEMİ VE ESTETİK

Burun estetiği sırasında nefes alma problemi için ne yapılır?
Ameliyatın bir kısmında nefes almaya yönelik cerrahiler yapılır. Diğer kısmında ise estetik müdahaleler yapılır. Nefes alma problemini gidermek için kıkırdak septum denilen burnu ikiye bölen septumdaki eğrilikler düzeltilir. Burun eti dediğimiz konkalardaki bu patolojiler varsa onlara müdahale edilir ve hastanın nefes alma oranı en iyi seviyeye getirilir. Nefes alma problemlerinin yanı sıra da burun şekillendirilmesi eş zamanlı olarak aynı operasyonda yapılır.

Gözlemlerinize göre burun estetiği operasyonu kişilerin psikolojisini, sosyal yaşamını, ikili ilişkilerini nasıl etkiliyor?
Burun, yüzün tam merkezinde yer alır ve yüzün estetik görünümü açısından çok önemli bir organdır Ameliyat sonrasında hastalarda ciddi bir özgüven artışı oluyor. Özellikle sosyal medya için selfie fotoğraflarının paylaşımında artış oluyor.

BURUN UCU DÜŞMESİ NEDİR?

Burun estetiği sonrası burun düşmesi nedir? Normal bir durum mudur? Neden kaynaklanabilir?
Burun ucu düşmesi her hastanın merak ettiği, hemen hemen her görüşmeye gelen hastanın sorduğu; ama aslında sık yaşanılmayan bir problem. Eğer ameliyat sırasında burun ucu desteği doğru bir şekilde sağlanırsa zaten ameliyat sonrası böyle bir problem olmaz. Özellikle hastanın ameliyat öncesi burun ucu düşükse ve ameliyat ile yeterli destek sağlanmazsa erken dönemde ödemler geçtikten sonra bir miktar burun ucunda düşme meydana gelebiliyor.

AMELİYATSIZ BURUN ESTETİĞİ MÜMKÜN MÜ?

Ameliyatsız burun estetiği denilen yöntemler konusunda görüşünüz nedir? Bazı burun estetiği uyguladığınız vakalarda sizlerin de yağ dokusu transferi yaptığınız oluyor mu?
Günümüzde burun dolgusu çok popüler. Önceliğimiz hasta için ameliyat gerekiyorsa ameliyat önermektir. Ancak hasta ciddi anlamda ameliyattan, genel anestezi olmaktan korkuyorsa ve hastanın durumu uygunsa burun dolgusu önerilir. Burun dolgularında ufak düzeltmeler amacıyla yapılır. Örneğin daha önce ameliyat olmuş ama bir miktar burun üstünde düzensizlikler olabilir. Bu durumda da uygulanabilir.  Bir miktar burun ucu düşükse onu kaldırmak için burun dolgusu uygulanabilir. Ama hastanın ciddi oranda kemeri ve burun ucu düşüklüğü varsa bu kişilere burun dolgusu önerilmez. Bu hastalara direkt rinoplasti önerilir.

Gerek burun estetiği olsun gerekse de diğer estetik tedaviler olsun yurtdışından gelecek kişilere ne önerirsiniz? Ne kadar zamanlarını ayırmaları gerekli?
Estetik cerrahi bir müdahale planlıyorsa müdahaleye göre değişmekle birlikte aşağı yukarı bir haftalık zaman dilimi ayırılması yeterli olur.  Burun estetiği sonrası genelde birinci haftasında kontrol olmalıdır. Uzun dönemde birinci, ikinci, üçüncü, altıncı aylarında ve birinci yılında hastalar kontrole çağırılır. Eğer kişi yurt dışında ise ve gelemiyorsa uzun dönem kontrolleri çok istemesek de fotoğraflarla, uzaktan sağlanır.


İçeriği Paylaşın