Tüp Bebek Süreci Nasıl İşliyor? Prof Dr. Karaman Tüp Bebek Sürecini Anlattı

Bir yıl boyunca korunmasız ilişkiye rağmen gebelik oluşmaması durumunda çiftler tüp bebek tedavisine yönlendirilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman, tüp bebek tedavisi görecek çiftlerin merak ettiği, 'tüp bebek süreci nasıl işliyor, Tüp bebek tedavisi kaç gün sürer?' gibi sorulara yanıt verdi.

Tüp Bebek Süreci Nasıl İşliyor? Prof Dr. Karaman Tüp Bebek Sürecini Anlattı

Bizi Takip Et


Korunmasız ilişkiye rağmen bir yıl boyunca gebelik oluşmayan çiftlerin öncelikle kadın doğum doktoru ve bir ürologa giderek gerekli kontrollerden geçmeleri gerekmektedir. Yapılacak kontrollerin ardından uygun görülen çiftlerle tedaviye başlanır ve doğal yolla hamilelik oluşması beklenir, bazense hiçbir neden bulunamaz (sebepsiz infertilite). Bu durumlarda hem çiftlerin zaman kaybetmek istememeleri nedeniyle hem de hekim tavsiyesiyle tüp bebek tedavisine geçiş yapılır.

Çeşitli sebeplerle birçok ailenin bebek sahibi olma şansını artıran tüp bebek tedavisi sayesinde günümüze kadar yaklaşık 6 milyon bebeğin dünyaya geldiği tahmin ediliyor. Ancak çiftlerin tedavi öncesi, tedavi sırası ve tedavi sonrası için akıllarında birçok soru ve endişe olabiliyor. Tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilen tüm soruları ve tüp bebek sürecini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yücel Karaman anlattı.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ NEDİR?

Tüp bebek tedavisindeki süreçler bazen çiftler için kafa karıştırıcı olabiliyor. Ancak bilinmelidir ki tüp bebek tedavisinin, doğal yollarla gerçekleşen hamilelikten bir farkı bulunmuyor. Tüp bebek ve doğal yollar ile oluşan hamilelik arasındaki tek fark, tüp bebek hamileliğinin laboratuar ortamında oluşmasıdır. 

Tüp bebek tedavisiyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Yücel Karaman, "Bebek sahibi olmak için destek olan tıbbi bir uygulama olan tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücresi ile erkek üreme hücrelerinin vücudun dışında laboratuvar ortamında birleştirilmesi sağlanarak döllenmeyle ortaya çıkan tedavi yöntemidir. Döllenmeyi sağlayan yumurtalar bölünme görevine başlayarak, embriyo yani ilk gelişim evresini laboratuarda oluşması ve anne adayının rahminin içine yerleştirilmesi durumuyla gerçekleşir. Tedavinin başından gebelik testi gününe kadar yaklaşık 30 gün süren bir tedavidir" dedi.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDEN ÖNCE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

•Bireylerden sigara içen varsa kesinlikle bırakmalıdır.
•Uyku düzenine dikkat edilmelidir.
•Stresten ve üzüntü oluşturacak durumlardan uzak durulmalıdır.
•Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
•Doktorun tedavi için verdiği ilaçlar mutlaka zamanında alınmalıdır.
 •Tedavi için gerekli olan tüm testler eksiksiz olarak tamamlanmalıdır.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNE NE ZAMAN BAŞLANMALI?

1 sene boyunca korunmasız, düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamayan kadınlar; infertil olarak kabul edilir ve tüp bebek tedavisine başlayabilir. Ancak 37 yaşından büyük kadınların 1 yılı beklemesi çok doğru olmayabilir. Bu açıdan ileri yaş infertil kadınların, düzenli cinsel ilişkiyi 6 ay sürdürüp gebe kalamadıkları takdirde mutlaka bir infertilite uzmanına başvurmaları gerekiyor.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ KAÇ YAŞINA KADAR UYGULANIR? TÜP BEBEK KAÇ KEZ DENENEBİLİR?

Yeterince sperm ve yumurta elde edilebildiği sürece, tüp bebeğin tıbbi olarak denenmesinde sakınca olmadığını dile getiren Yücel Karaman, "Genellike gebelik şansının beşinci denemeden sonra azaldığını bilmek gerekiyor. Tüp bebek 45 yaşına kadar uygulanabilir ancak 40 yaşından sonra şans azalmaktadır" dedi.   

TÜP BEBEK BAŞARISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

  • Yaş ilerlemesi
  • Azalmış yumurtalık rezervi
  • Embriyonun bozulmuş genetik yapısı
  • Embriyo dış zarının kalılşmış olması
  • Rahim iç duvarında bozukluklar olması
  • Rahim içinde myom ya da polip olması
  • Pıhtılaşma fonksiyon bozuklukları
  • Genetik bozukluklar
  • İmmunolojik bozukluklar
  • Çikolata kistleri
  • Enfeksiyon
  • Tüplerin tıkanıp şişmesi
  • Laboratuar koşullarının yeterli olmaması

TÜP BEBEK SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Tüp bebek tedavisinin süresi, hekimin çift için uygun gördüğü protokole göre değişiklik göstermektedir. Tedavi süreci genelde ilaçların kullanılmaya başlamasından, embriyo transferine kadar geçen süre dahil olmak üzere 15-25 gün arasında gerçekleşir.  İşlemin hiçbir aşamasında ise hastaneye yatış gerekmez. 

TÜP BEBEK TEDAVİSİYLE DOĞAN ÇOCUKLAR SAĞLIKLI MIDIR?

Tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerin yapısal anormallikler, doğumsal anormallikler ve genetik anormallikler açısından doğal yolla oluşan bebeklerden önemli bir farklılık göstermediğni dile getiren Yücel Karaman,  "Eğer tüp bebek, sperm sayısının ciddi derecede düşük olması veya menide hiç sperm bulunmaması nedeniyle yapılıyorsa, çiftin genetik danışmanlık almasında fayda var. Çünkü bu duruma sahip erkeklerde bazı genetik problemlere rastlanabiliyor ve bunların yeni jenerasyonlara aktarılma riski az da olsa mümkündür" ifadelerini kullandı. 


İçeriği Paylaşın