Tüp Mide Ameliyatı ve Obezite Cerrahisi

Tüp Mide Ameliyatı ve Obezite Cerrahisi

Tüp Mide Ameliyatı ve Obezite Cerrahisi

Bizi Takip Et


Obezite cerrahisi kimlere uygulanır? Tüp mide ve gastrik bypass yöntemlerinin birbirinden farkı nedir? Tüp mide ameliyatı olan bir kişi eğer ileride kilo alırsa gastrik bypass ameliyatı olma şansı var mıdır? Tüp mide ameliyatları için uygun hasta profili nedir? Zayıflama ameliyatlarının öncesi ve sonrasındaki süreç nasıldır? Obezite ameliyatı olmuş kişiler hangi yakınmalarından kurtulurlar? Zayıflama ameliyatı sonrası hastaya düşen görev nedir? Hastalara yasaklanan ve önerilen gıdalar hangileridir?

VM MedicalPark Bursa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Aytaç Sayın tüp mide ameliyatı hakkında merak edilenleri Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

. Obezite cerrahisi kimlere uygulanır?
“Obezite cerrahisi her yaş grubuna uygun bir ameliyat değildir. Çok mecbur kalınmadıkça 18 yaşın altına uygulanmaz. Üst yaş sınırı olarak da hastanın performansının göz önünde bulundurulması gerekir. Obezite cerrahisi ancak 35 vücut kitle indeksinin üzerindeki hastalarda düşünebilir. Bu vücut kitle indeksinin altındaki hastalarda obezite ameliyatları yerine diyet ve egzersiz gibi daha kolay uygulanabilir farklı tedaviler denenir.”

OBEZİTE AMELİYATLARI ARASINDAKİ FARKLAR

. Tüp mide ve gastrik bypass yöntemlerinin birbirinden farkı nedir?
“Tüp mide ameliyatı kısıtlayıcı bir ameliyat şeklidir. Temel mantığı kişinin mide hacminin küçültülmesine bağlı olarak az miktarda gıda ile doymasını sağlamaktır. İkinci mantığı, hastanın daha az acıkmasını sağlamaktır. Çünkü midenin geniş olan antrum ve fundus bölümleri çıkarıldığı için hastanın acıkmasını sağlayan, acıktığında kendisini halsiz ve midesinin kazınıyormuş gibi hissetmesini sağlayan ghrelin denilen protein salınımı azalır. Üçüncü mekanizma ise besinler midede çok az süreyle kaldığı için yeterli emilmeden bağırsağa geçerler ve emilimi normal kişilere göre daha az olur. Bu üç mekanizma bir araya geldiğinde tüp mide hastaları kilo vermeye başlar. Gastrik bypassda da gene kısıtlayıcı bir prosedür uygulanır; midenin üst tarafında küçük bir alan oluşturulur ve yeme miktarı kısıtlanır. Ancak aynı zamanda bağırsaktan besinin emilimine azaltacak ya da bağırsakta besinin safrayla karşılaşmasını geciktirecek bir işlem uygulanır. Buna ek olarak da bağırsağın uzunluğu bir miktar besinle karşılaşmayacak şekilde kısaltılır. Bu kombine bir cerrahi yöntemdir. Tüp midenin bu ameliyattan farkı, tüp mide ameliyatı başarısız olup hasta kısmi olarak kilolarını geriye toplarsa ikinci bir ameliyata gayet kolay bir şekilde dönüştürülebilir.”

. Tüp mide ameliyatı olan bir kişi eğer ileride kilo alırsa gastrik bypass ameliyatı olma şansı var mıdır?
“Tüp mide ameliyatları gastrik bypass, mini gastrik bypass, duodenal switch (SADI-S) gibi ameliyatların hepsine gayet kolay bir şekilde dönüştürülebilir ve ikinci bir basamak olarak hastaya tekrar bir şans verilebilir.”

Op. Dr. Aytaç Sayın

 

DİĞER SAĞLIK SORUNLARI İÇİN DE YARARLI

. Tüp mide ameliyatları için uygun hasta profili nedir?
“Hipertansiyon, diabetes mellitus ve diğer komorbid faktörleri olan hastalarda, zaten hasta kilo verdiğinde komorbid azalacağı için tüp mide ameliyatı diğer ameliyatlar gibi faydalı olur. Ancak özellikle diyabetli hastalarda besinin 12 parmak bağırsağıyla buluşmaması bazen hastaya avantaj getirebilir. Bu hastalarda farklı ameliyat şekilleri tercih edilebilir. Her ne koşulda olursa olsun obeziteye eşlik eden ve obezitenin sonucunda ağırlığı artan ya da ortaya çıkan faktörlerin hepsi obezite çözüldüğünde ve obezite faktörü ortadan kalktığında çok ciddi olarak tedavi olacaktır. Ya da ciddi bir şekilde hastayı çok daha az miktarda ilaçla regüle edilebilecek şekilde farklılık gösterecektir.”

3. GÜN TABURCU OLUNUYOR

. Zayıflama ameliyatlarının öncesi ve sonrasındaki süreç nasıldır?
“Hastaya önce kan tetkikleri, kardiyolojik muayenesi, göğüs hastalıkları muayenesi ve endoskopisinin dahil olduğu ön tetkikler yapılır. Bunlar bir iki gün içerisinde hallolacak tetkiklerdir. Ameliyatın ertesi günü sabah hastanın filmi (pasaj grafisi) çekildikten sonra şeffaf sıvılarla oral gıdasına başlanır. Hasta aynı gün içinde hareketlenir ve yürür. 3 gün hastanede kaldıktan sonra evde takip edilir. Birinci hafta sonunda tekrar kontrolü yapıldıktan sonra eğer il dışında gidecekse gönderilir; yakın bir yerden geldiyse tekrar kontrole gelebilir. Birinci haftada çorbaya başlanır. Birkaç hafta içinde kademeli olarak pürelere, normal gıdalara başlanır. Normal kiloya ulaşma süresi hastadan hastaya değişir. Çünkü hedef kiloya olan mesafe çok önemlidir. Hedef kilosuna 35 kilo mesafesi olan hasta da olabilir; 70-80-100 kilo mesafesi olan hasta da olabilir. Bu mesafeyi genelde hastalar 6 ay içinde katederler. İlk ay hastanın kilosuyla uyumlu olmak üzere 10-15 kilo bazen 20 kiloya varan miktarlarda kilo verebilirler. Hedef kilosuna yaklaştıkça bir süre miktarlar azalır. Hedef kilosuna geldiğinde de hastanın kilo verimi durmuş olur.”

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI RUHSAL DEĞİŞİM

. Obezite ameliyatı olmuş kişiler hangi yakınmalarından kurtulurlar?
“Hastalar ilk olarak genellikle diyabetle ilgili sıkıntılarının azaldığını, şekerlerinin kontrol altına girdiğini, ilaç ihtiyaçlarının bazen ortadan kalktığını, bazen de ciddi olarak azaldığını ifade etmektedirler. Tansiyonla ilgili sıkıntılarının ciddi oranda azaldığını, ilaç dozlarının azaldığını ya da ilaç ihtiyaçlarının ortadan kalktığını söylemektedirler. Özellikle eklem problemi olan hastalar da eklem problemlerinin azaldığını çok net ifade ederler. Hastaların psikolojik durumlarında da çok ciddi düzelmeler olur. Hastanın fiziksel görünümü yanında ruhsal görünümü de değiştip güzelleşir.”

. Obezite cerrahisi olmak için hangi şehirler ya da hangi ülkelerden daha çok hasta gelmektedir?
“Obezite cerrahisi için Ankara, İstanbul gibi şehirlerin yanı sıra Almanya, İsviçre, Libya, Tunus gibi dünyanın birçok farklı ülkesinden hasta gelmektedir.”

. Zayıflama ameliyatı sonrası hastaya düşen görev nedir?
“Hiçbir obezite cerrahisi yöntemi, hastaya rağmen, yüzde 100 başarılı olamaz. Hasta eğer isterse ve uyum gösterirse, takiplerine yeterli ve düzgün bir şekilde yaptırır ve önerilerimizi birebir uygularsa gerçekten çok başarılı sonuçlar alınabilir.”

AMELİYAT SONRASI GAZLI İÇECEKLERE DİKKAT!

. Hastalara yasaklanan ve önerilen gıdalar hangileridir?
“Tüp mide ameliyatı olmuş hasta grubuna, gaz salması ve yoğun şeker bulundurması açısından gazlı içecekler önerilmez. Bu hastalara mideden çok kolay akan ve aşağıya doğru geçip yoğun kalori veren gıdalardan ziyade; daha katı yer tutan, uzun süre açlık hissiyatını yok eden, düşük kalorili, yüksek protein ve vitamin içerikli gıdalar önerilir. Eğer hasta bunlara uyar ise bir ömür boyu sağlıklı ve zayıf kalır. Protein olarak kırmızı et, balık eti ya da tavuk eti; sebze ve meyveleri yemeleri gerekir. Bu sadece obezite ameliyatı olmuş hastalara değil herkese önerilen rutin gıda grubudur.”


İçeriği Paylaşın