Türkan Mutlu’nun (Demet Akbağ) Zeytinlikleri Koruma Mücadelesi…


Bizi Takip Et


Yazın Ayvalık’ta zeytinliklerin altındaki şezlongda kitabımı okumak bana kendimi en iyi hissettiren şeydir.  Zeytinin yeşili, denizin mavisi demek benim için huzur demektir.

Küçükkuyu- Assos sahil yolunda zeytin ağaçlarının çevrelediği yolda Ağustos böceklerinin şarkılarını dinlerken içimi tarifsiz bir mutluluk kaplar. Zeytinliklerin içinden geçen toprak yoldan ulaşılan Patriça kıyıları ise yeryüzümdeki cennetimdir. Oğlum Diego’yla birlikte denizde yüzerken içimdeki çocuğun kahkahalarıyla inleyen sahildir, Patriça. Sadece benim mi? Yöre halkının da portatif oturma takımlarıyla ve şemsiyeleriyle gelip hem ailece yemek yediği, hem denize girdiği doğal bir plajdır. Tesettür mayolarıyla yani burkinisiyle denize giren de, bikinisiyle güneşlenen de oradadır. Cıstak cıstak müzikli, botokslu, dolgulu, yüzü bir karış makyajlı müşterilerin olduğu, tıkış tıkış beach kulüplerden çok farklıdır. İşte, bu yüzden Patriça; zeytinlikleri ve masmavi deniziyle senindir, benimdir, onundur, kısacası halkındır. Cep yakan giriş ücretlerini ödeyebilenlerin değil, işçilerin, memurların eş, çocuk, akraba ve arkadaşlarıyla zeytin ağaçlarının gölgesinde serinleyip yüzebildiği bir sahildir. Bu yüzden zeytinliklerle ilgili yeni düzenlemeler ve doğal SİT alanındaki mutlak koruma alanlarının imara açılması tartışmaları ne zaman gündeme gelse; bir annenin çocuğunu koruma iç güdüsü yüreğimi kaplar.

GÜLDÜRÜRKEN DÜŞÜNDÜREN BİR FİLM: “GÖREVİMİZ TATİL”

Senaryosunu Murat Şeker ile Ali Tanrıverdi’nin yazdığı “Görevimiz Tatil” filminde; Demet Akbağ’ın canlandırdığı Türkan Mutlu’nun zeytinliklerin betonlaşmasına karşı mücaledesini izlerken, 2 bin yıl yaşayabilen bu tarihi ağaçların hayatımızdaki önemini düşünmekten kendimi alamadım.

Türkan Mutlu, tek dostunun elektrik süpürgesi olduğunu düşünen, çocuklarının ve eşinin mutluğuna odaklı hareket eden, buna karşın iç dünyasında derin yalnızlık yaşayan milyonlarca ev kadınından biridir. Aile terapistinin tavsiyesiyle çıktıkları tatilde, kiraladıkları karavanın bozulması sonrasında bir Ege köyünde bulurlar kendilerini. Burada içindeki gücü keşfeden Türkan Mutlu, Yavaşlar Köyü sakinlerinin zeytinliklerini müteahhitlere satmamamaları ve yeşilin gri beton binalara teslim olmaması için kampanya başlatır. Köyün kadınlarını peşinden sürüklediği hareketinde, zeytinlikler içinde zeytinin sağlığımıza ve güzelliğimize faydaları ve yaşamamızdaki yeri üzerine teatral bir konuşma yapar. Sosyal medyada canlı yayınlanan bu konuşması büyük ses getirir. Milyonlarca kişi zeytin ağaçlarına, zeytinliklere sahip çıkar.  Filmde, Demet Akbağ’ın performansı gerçekten izlenmeye değer. Murat Şeker ve Ali Tanrıverdi ise, küfüre, belden aşağı esprilerle yer vermedikleri gibi, önemli bir  çevresel konuya vurgu yaparak güldürürken düşündüren kaliteli bir filme imza atmışlar.

 

KADINLAR VE TABİAT ANA…

“Görevimiz Tatil”in yönetmenliğini de yapan Murat Şeker’in filmi “Annesine ve Tüm Kadınlara” armağan edişinden de çok etkilendiğimi belirtmek isterim. Adı üzerinde “Tabiat Ana”. İşte bu yüzden, zeytin ağaçlarının kesilmesine de, doğal yaşam kaynaklarının heba edilmesine de, yani Tabiat Ananı’nın katledilmesine de elbette kadınlar karşı çıkacak. Bu açıdan baktığımızda biz kadınlar, her birimiz Türkan Mutlu’yuz aslında.

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 25 Şubat 2018 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın