Türkiye’de 3,5 Milyon İnsan Hepatit B Virüsü Taşıyor

Halk arasında sarılık olarak da bilinen hepatit B, karaciğeri etkileyen ciddi bir hastalıktır. Hepatit B virüsü kan, cinsel yol ve vücut sıvılarının (tükürük, salya) yakın teması ile bulaşıyor. Türkiye’de yaklaşık 3.5 milyon hepatit B virüs taşıyıcısı bulunuyor.

Türkiye’de 3,5 Milyon İnsan  Hepatit B Virüsü Taşıyor

Bizi Takip Et


Siroz, hepatoselluler karsinoma gibi hastalıklara yol açan ve viral hepatit enfeksiyon hastalığı olan hepatit b, dünya çapında her yıl 700 bin kişinin ölümüne sebep oluyor.Türkiye’de ise yaklaşık 3.5 milyon hepatit B virüs taşıyıcısı bulunuyor.

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, tüm dünyada 250 milyon insanı etkileyen ve her yıl 700 bin kişinin ölümüne neden olan karaciğerde iltihaplanma yaparak siroz ve karaciğer kanserine yol açan viral hepatitlere dikkat çekti.

Antik çağlardan bugüne, Hepatit B virüsünün insanları enfekte ettiği ve hastalığa neden olduğu tahmin edilmekle beraber, Hipokrat’ın günlük pratiğinde dahi sarılık ile ilgili gözlemlere yer verdiği bilinmektir.

HEPATİT B BELİRTİ VERMİYOR

Kanında hepatit B virüsü bulunan bireylerin çoğunda hastalığa ait belirtilerin olmaması, hastalığın uzun süre ile tanı almamasına ve tedavisiz kalmasına yol açmaktadır. Hepatit B hastalarının sadece % 11’i hepatit B virüsü taşıdığının farkında. Oysa erken teşhis edildiğinde hepatit ve hepatit B nedenli komplikasyonlar önlenebilir.

Bu nedenle hepatit ile mücadelede aşı gibi koruyucu önlemlerin alınması, risk gruplarının taranarak belirlenmesi, değişik toplum katmanlarında ve sağlık çalışanlarında farkındalığın artırılarak hastalığın erken tespiti ve uygun tedavi ile takibinin sağlanması büyük önem taşımaktadır.

Uzmanlar tarafından akut veya kronik hepatitin semptom ve bulgularının izlendiği kişilere ve semptomsuz olup HBV enfeksiyonu açısından risk altındaki gruplara tarama yapılması öneriliyor. Kronikleşme ihtimali olan bu hastalıkta sonu ölüme varan komplikasyonların önlenmesi için günde tek doz ilaç tedavisi mümkündür. Yaklaşık 20 yıl öncesindeki hastalık ile ilgili zorlu tedavilere kıyasla büyük bir aşama kaydedildi.

DÜNYA HEPATİT GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Hepatit B yüzey antijenini (HbsAg) tanımlayarak ‘’Nobel Tıp ve Fizyoloji’’ ödülünü kazanan ABD’li doktor Baruch Samuel Blumberg anısına Dünya Hepatit Günü olarak ilan edilen 28 Temmuz’da küresel çapta hastalık ile ilgili farkındalık oluşturma çağrıları yapılıyor. 

HEPATİT B HASTALIĞI DSÖ TARAFINDAN ELİMİNASYON PROGRAMINA ALINDI

Kontrolü mümkün olan bu hastalığın Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün 2030 yılı eliminasyon programı kapsamına alındığını duyuran Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının da “Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programı (2018-2023)” kapsamında yeni vaka sayısının azaltılması üzerine çalıştığını hatırlattı. Çalışma ile hastalığa bağlı ölümlerin azaltılması, tanı alan hastaların bakımının iyileştirilmesi ve viral hepatitlerin toplumsal alanlarda oluşturduğu sosyoekonomik etkinin azaltılmasının planlandığı belirtildi.


İçeriği Paylaşın