Türkiye’de Alzheimer Hastası Yaşlıların Bakımı

Türkiye’de Alzheimer Hastası Yaşlıların Bakımı

Türkiye’de Alzheimer Hastası Yaşlıların Bakımı

Bizi Takip Et


Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY),  sosyoloji ve gerontoloji kategorilerinde Bakıma Muhtaç: Türkiye’de Alzheimer Hastası Yaşlıların Bakımı adlı kitabı yayımladı. İsmail Tufan’ın kaleme aldığı kitap, yaşlılıkta bakıma muhtaçlık ve bakım hizmetlerinin son yıllarda Türkiye’de önemli bir konu olarak kabul edilmeye başladığına dikkat çekiyor. Tufan, Türkiye’deki çeşitli illerde başarıyla uygulanan projelerinin yanı sıra, yeni önerilerini de bu kitapta paylaşıyor.

Koç Üniversitesi Yayınları, İsmail Tufan’ın yazdığı Bakıma Muhtaç: Türkiye’de Alzheimer Hastası Yaşlıların Bakımı adlı kitabı yayımladı. Kitapta, yaşlısının bakımını üstlenen aile bireyleri hakkındaki bilgi boşluğunun neredeyse ürkütücü düzeye ulaştığına dikkat çekiliyor.

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Öğretim Üyesi İsmail Tufan, yaşlılıkta bakıma muhtaçlık sorununun çözümüne ailenin katılımının sürmesi için onların psişik, sosyal, fiziksel ve ekonomik sorunlarına getirilecek her akıllı ve anlamlı çözümün topluma kazanç olarak geri döneceğini araştırma bulgularıyla aktarıyor.

Kitapta, bakıma muhtaç yaşlılar arasında alzheimer hastalarının en zayıf halkayı oluşturduğuna dikkat çekilerek, Türkiye’de bu rahatsızlığa sahip hastalara genellikle ailelerin baktığı ve sorunlarının çözümüne devletin ya da özel sektörün katkısı olmadığı belirtiliyor.

Bakıma Muhtaç: Türkiye’de Alzheimer Hastası Yaşlıların Bakımı adlı kitabında bu rahatsızlığa sahip hastalara evde bakan bireylerin sorunlarıyla ilgili araştırmasının sonuçlarını da aktaran Tufan, bakıma muhtaçlığı bakıcı ve bakılan açısından ele alan ampirik bulgulardan hareket ederek, Türkiye’nin ilk gerontolojik bakım modelini sunuyor.

İsmail Tufan’ın sunduğu, “ilk bakım modeli” yaşlısına bakan bireylerin yükünü hafifletecek çözüm önerileri getiriyor.


İçeriği Paylaşın