Yaşlılarda Görülen Kalp Hastalıkları Nelerdir?

Yaşlılarda Görülen Kalp Hastalıkları Nelerdir?

Yaşlılarda Görülen Kalp Hastalıkları Nelerdir?

Bizi Takip Et


Yaşlılarda sık görülen kalp hastalıkları, kalp krizleri, yüksek tansiyona bağlı inmeler, böbrek bozuklukları, periferik damar hastalıkları denilen büyük damar hastalıklarıdır.

75 yaşın üzerindeki kişilerde her türlü kalp- damar hastalığının gözükebileceğini söyleyen Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Azmi Özler; nefes darlığı, göğüs ağrısı, bozulmuş akciğer fonksiyonu ve düzensiz tansiyonun yaşlılarda görülen kalp damar hastalılarının habercisi olabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Azmi Özler ile yaşlılarda görülen kalp hastalıklarının belirti ve tedavi yöntemlerini konuştuk.

. Yaşlılarda görülen kalp hastalıkları hangi yaş aralığındaki kişileri kapsıyor?
Hekimlerin gayreti ve tıbbın gelişmesiyle insan ömrü eskiye oranla çok uzadı. Fakat ömrü uzatırken de gençliği değil, yaşlılığı uzattık. Her evde bir yaşlı popülasyonu oluşmaya başladı. Nasıl anne karnındaki bir bebeğin kalp sorunları varsa, ileri yaşlarda da kalp sorunları olmaya başladı artık. Bu doğal olarak kaçınılmaz bir şey. İleri yaşlılığı biz 75 yaşın üzeri olarak tanımlıyoruz.

“75 YAŞIN ÜZERİNDEKİ KİŞİLERDE HER TÜRLÜ KALP HASTALIĞI GÖZÜKEBİLİR”
. 75 yaşın üzerindeki kişilerde en çok hangi kalp rahatsızlığı görülüyor?

Aslında her türlü kalp hastalığı gözükebilir. Bu geçmişten kazanılmış kalp hastalıklarının ilerlemesiyle oluşacağı gibi yaşa ve kullanıma bağlı olarak da kalp hastalıları oluşuyor. Geçmişte geçirilen kalp hastalıkları, romatizma hastalıkları gibi hastalıklar semptomsuz bir şekilde yaşlılıkta karşımıza çıkabiliyor. İlerleyen süreçte kalp hastalıklarının vücuda etkisi biraz daha artar.

. Yaşlılarda görülen kalp hastalılarının belirtileri nelerdir?

* Nefes darlıkları
* Bozulmuş akciğer fonksiyonları
* Göğüs ağrısı
* Düzensiz tansiyon

. Yaşlılara kalp ameliyatı önerdiğiniz zaman, ailelerinden ne tür tepkiler alıyorsunuz?

Bu, kalp cerrahının çok iyi karar vermesi gereken durumlardan bir tanesi. Tanıya giderken iki şey bizim için çok önemli. Ameliyat ve cerrahi müdahale kararları. Kalp hastalığı kişinin yaşamını son derece olumsuz etkilediği durumlarda kalp ameliyatlarına başvurulmalı.

“AORT DAMARININ KİREÇLENMESİNİN TEDAVİSİ İLAÇLA MÜMKÜN OLMUYOR”
. Yaşlılarda kalp ameliyatı gerektiren durumlar nelerdir?

Kroner kalp damarlarında yaşlılıkla ilgili bir sürü darlığın olacağı kesin. Bu yaşamı tehdit eden bir durum değil ise veya balon ya da stent gibi girişimlerle bu sorun çözülecekse ona yönelmek lazım. Bazı hastalara bakıyoruz ki ana kroner arter hastalığı var; ve bu çözümlenmezse, ameliyat olunmazsa hastayı kaybedeceksiniz. O zaman bu durumu aileye ve hastaya izah ederek, hastanın ameliyat olmasını sağlarız.

Kalp kapak hastalıklarında da en çok aort damarının kireçlenmesi durumuyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu durumda maalesef hastayı ilaçla tedavi edemiyoruz. Bunun ameliyatına karar verme aşamasında hastanın risk grubunu belirleyerek uygunsa cerrahi yöntemi önermemiz lazım.

. Yaşlılarda biyolojik mi yoksa mekanik kapaklar mı tercih ediyorsunuz?

Daha çok biyolojik kapakları tercih ediyoruz. Hem ritim problemi az oluyor hem de daha az sesli oluyor. Cerrah, ameliyat esnasında bazı nedenlerden dolayı mekanik kapağın daha uygun olacağını düşünürse mekanik kapak da takabilir. Bu da seçeneklerden bir tanesi.

. Yaşlılara yapılan by-pass ameliyatlarında daha çok hangi bölgeden damar alıyorsunuz?
Bacaktan ve koldan alınan damarları kullanıyoruz. Aortun ileri derecede kireçlenmesi nedeniyle atan kalbe de by-pass yapabiliyoruz.

Yaşlı hastalarda bütün damarlarda kireçlenme olabildiği gibi, aort dediğimiz çıkan büyük damarda da kireçlenmeler olur. Bu kireçlenmeler aorta gelecek damarların iyi çalışmasını engelleyecek ve hastanın ameliyat sonunda beyin problemlerinin artmasına yol açabilecek olgulardır. Bu gibi durumlarda biz atan kalbe by-pass yapmayı tercih ediyoruz.

“YOĞUN BAKIMDA KALMA SÜRESİ KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİYOR”
. Gençlere göre yaşlılar daha uzun süre mi yoğun bakımda kalıyor?

Yoğun bakımda kalma süresi kişiden kişiye değişiyor. Yaşlı hastalarda beyin, böbrek ve akciğer fonksiyonları azaldığı veya bozulduğu için yoğun bakım süreci biraz daha uzayabilir.


İçeriği Paylaşın