Zona ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Zona ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Zona ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Bizi Takip Et


Halk arasında gece yanığı olarak bilinen Zona; Sinir Ucu İltahabıdır.

Zonaya neden olan suçiçeği hastalığı virüsüdür. Suç çiçeği çoğunlukla  çocukluk döneminde geçirilen ve solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Su çiçeği iyileştikten sonra hastalığa neden olan virüs vücuttan tamamen yok olmaz ve bazı sinirlerin içine yerleşerek uyur vaziyette kalır. Uzun yıllar boyunca hiçbir sorun yaratmaz. Ancak bazı kişilerde Vücudun direncinin azaldığı durumlarda uyuyan bu virüs uyanır. Yerleştiği sinirin içinde çoğalır ve sinirin uçlarına,  sinirin dağıldığı   deri bölgesine gelerek  ağrı ve cilt  döküntüsüyle seyreden Zona hastalığını oluşturur.

Vücudun zayıf  düşmesine yol açan nedenler; bazı  enfeksiyonlar, yorgunluk, uykusuzluk, dengesiz beslenme, aşırı kilo kaybı, stres,alınan bazı ilaçlar, kanser gibi hastalıklar sıralanabilir. Zona çocuklar da dahil olmak üzere  her yaşta  görülür. Ancak 50 yaşın üzerinde, yaşlılarda, başka  hastalığı olanlarda daha ağır seyreder. Zona  ağrı ve deri  döküntüsüyle seyreden bir  hastalıktır. Bu iki belirti de tüm vücutta  değil  sadece sinirin bulunduğu alanda görülür.

Zona da yüz, saçlı deri, gövde, kol ve bacaklar  gibi vücudun herhangi bir  bölgesinde  sinirler  tutulabilir. Bununla beraber en sık tutulan bölge göğüs  bölgesidir. Ağrı ve döküntü  vücudun sağ ya da sol olmak üzere  bir yarısında   bir kuşak tarzında  yerleşir. Ağrı, deri döküntüsünden önce  ortaya  çıkabilir. Hastalar ağrıyı  yanma, zonklama, batma, bıçak saplanması, karıncalanma, uyuşma şeklinde hisseder. Ağrının ardından deride bir kızarıklık ve üzerinde  yerleşmiş su dolu kabarcıklar ortaya çıkar. 3-4 hafta içinde bunlar kurur ve kabuklanarak iyileşir. Ağrı bu dönemde  devam eder ve döküntünün  iyileşmesiyle  kaybolur. Ancak bazen, özellikle de  yaşlı kişilerde ağrı döküntünün iyileşmesinden sonra da devam eder.

Zona  tedavisinde istirahat önemlidir. Deri döküntüsü  için ıslak pansumanlar ve kurutucu merhemler yararlıdır. Vitaminler , ağrı kesiciler ve virüsün çoğalmasının durduran  bazı ilaçlar da  tedavide kullanılmaktadır. Ağrının inatçı olduğu  vakalarda antidepresanlar, sinir blokajı gibi  yöntemlerden yararlanabilir.

Kaynak: Acıbadem Hastanesi web sitesi
http://www.acibadem.com.tr/


İçeriği Paylaşın