Ameliyattan Sonra Açlık Hissi Gitti

Ameliyattan Sonra Açlık Hissi Gitti

Ameliyattan Sonra Açlık Hissi Gitti

Bizi Takip Et


Tüp mide operasyonu geçiren 19 yaşındaki Perihan Canpolat, Sağlığım İçin Herşey’in İyileşme/Zayıflama Öyküleri köşesinde ameliyata nasıl karar verdiğini ve ameliyat sonrasında yaşadıklarını anlattı. Ancak önce Biruni Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alper Öztürke zayıflama ameliyatları ile ilgili bazı sorular sorduk.

Obezite ameliyatı için başvuran bir hastada hangi kriterleri arıyorsunuz? Tüp mide ameliyatı dışında ne tür zayıflama yöntemleri vardır? Hangi hastaya hangi yöntemin tercih edilmesi gerekir? Bu yöntemler kapalı ameliyat tekniğiyle mi yapılıyor? Hastalar ne kadar hastanede kalıyor? Ameliyata nasıl hazırlanıyorlar? Ameliyattan sonra nelere dikkat etmeleri gerekiyor? Kilo verme ameliyatları hakkında bilinmesi gerekenler nedir? Toplumda yanlış bilinenler nelerdir? Kişilerin her iki yöntem sonrasında kilo alma riski nedir? Hangi yöntemde risk daha çoktur? İşte yanıtları…

‘‘VÜCUT KİTLE İNDEKSİ 40’IN ÜZERİNDE OLANLARA AMELİYAT ÖNERİLİR’’

. Obezite ameliyatı için başvuran bir hastada hangi kriterleri arıyorsunuz?
“Obezitenin dereceleri sınıflandırılır. Her şişman olan ameliyat olmak istediğinde bu mümkün olmayabilir. Zaten ameliyat riskli ve büyük bir cerrahidir. Hastaların midelerinin dörtte üçü çıkartılır ve büyük bir bypass olurlar. Bu nedenle vücut kitle indeksi denilen kilonun boyun metrekare cinsine bölünmesiyle ortaya çıkan oranlara bakılır. Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olanlara ameliyat önerilir. Sağlık Bakanlığı da bunu önermektedir. 35-30 civarında vücut kitle indeksi olan hastalarda şeker, hipertansiyon ya da solunumsal eşlik eden bir ek hastalık varsa da ameliyat tavsiye edilir.”

. Perihan Canpolat ile yollarınız nasıl kesişti? Neden ameliyat olması gerekti?
“Perihan hanımın, birkaç defa kilo vermeyi denese de, çocukluktan beri gelen bir kilo problemi vardı. Vücut kitle indeksi 42 çıkmıştı ve kilosu 123, boyu 1.70 idi. Daha 19 yaşındaydı ve yaşı ilerledikçe ek hastalıklar da çıkmaya başlayacaktı. Şeker hastalığı, tansiyon, kanındaki yağ oranı yükselecek ve yanında bir sürü hastalık meydana gelecekti. Hastalar kilo verme ile birlikte kendilerini de çok iyi hissediyorlar. Daha güzelleşiyorlar ve bunun yanında bu hastalıklara yakalanmıyorlar.”

‘‘TÜP MİDE AMELİYATINDA MİDENİN DÖRTTE ÜÇÜ ÇIKARTILIR’’

. Tüp mide ameliyatı dışında ne tür zayıflama yöntemleri vardır? Hangi hastaya hangi yöntemin tercih edilmesi gerekir? Perihan Hanım’da tüp mide ameliyatını neden tercih ettiniz?
“İki tip cerrahi yöntem vardır. Biri gıda alımını kısıtlayan tüp mide ameliyatları gibi yöntemlerdir. Diğeri ise hem gıda alımını hem de emilimi sınırlandıran bypass denilen diğer cerrahi yöntemlerdir. Tüp mide ameliyatında midenin dörtte üçü çıkartılır. Yaklaşık 1-1,5 litrelik mide hacmi 100 cc kadar bir muz büyüklüğünde kalır. Midenin çıkışında gıdaların ince bağırsağa geçmesi için bir de kapak vardır. Hasta önceden 2-3 tabak yediğinde doyarken ameliyat sonrasında bir kase yediğinde doyar ve açlık hissetmez. Doğal olarak hasta kilo vermeye başlar. Bunun yanında emilimde herhangi bir kısıtlama olmaz. Vitamin ve mineraller alındığı sürece tüp mide ameliyatında bir sınırlama yoktur.

Bypassta ise mide bir kibrit kutusu haline getirilir ve bağırsakların yaklaşık 150 cm’lik bir kısmı devre dışı bırakılır. Gıda emilimi o kısımdan artık yapılmaz. Sadece 100 cm’lik bir kısımda gıda emilir. Böyle olunca hastanın hem aldığı gıda kısıtlanır hem de gıdalar geçerken emilimi de sınırlandırılmış olur. Sonuçları hemen hemen birbirine yakındır. Hasta ile konuşulduktan sonra hasta için hangisi uygunsa ona göre karar verilir. Hastanın aşırı bir diyabeti, şeker hastalığı gibi ek hastalıkları da ameliyat seçimini etkiler. Şekerin emiliminin kısıtlanarak diyabetin de düzeltilmesi gerekiyorsa bypass ameliyatları ön plana çıkar. Ama iki yöntemde de şeker ve diyabet hastalığında ciddi bir iyileşme olur.”

AMELİYATA HAZIRLIK SÜRECİNDE NELER YAPILIYOR?

. Bu yöntemler kapalı ameliyat tekniğiyle mi yapılıyor? Hastalar ne kadar hastanede kalıyor? Ameliyata nasıl hazırlanıyorlar? Ameliyattan sonra nelere dikkat etmeleri gerekiyor?
“Hastalar ameliyat için ciddi bir hazırlık dönemi geçirirler. Sadece cerrahın ya da anestezistin değerlendirmesi yeterli olmaz. Bir endokrin hastalıkları uzmanı, diyetisyen, psikiyatri uzmanı hastayı mutlaka inceler. Öncesinde hastanın tiroit hormonuna, kortizollerine, kan değerlerine, lipit profillerine, kan şekeri düzeyine bakılır. Midenin bir kısmı çıkartılacağı ya da bypass yapılacağı için endoskopi yapılır. Endoskopide midede herhangi bir sıkıntı var mı yok mu bakılır. Hepsini değerlendirilmesi yaklaşık bir ay sürer. Sonucunda hasta ile riskleri de konuşularak ameliyata hazırlanılır.

 . Ne kadarlık sürede vücut ağırlığının ne kadarlık bir kısmının gitmesini bekliyorsunuz?
“Her şeye uyarsa beklentimiz 60 kilo vermesidir. İki yılın sonunda 60 kilonun yüzde 80’ini Perihan Hanım vermiş olacak. İlk başlarda biraz fazla kilo vermek ile başlanır. Hem alışma dönemi hem de vücudun öncekine göre daha az miktarda kalori almaya başlaması ile hızlı bir kilo verme dönemi olur. Fakat bu zamanla yavaşlar. İki yılın sonunda da fazla kilolarının yüzde 80’ini vermiş olurlar.”

Alper Ozturk - Perihan Canbulat

Doç. Dr. Alper Öztürk – Perihan Canbulat

‘‘KAPALI YÖNTEMDE HASTA GÜNLÜK HAYATINA DAHA KOLAY DÖNER’’

. Kilo verme ameliyatları hakkında bilinmesi gerekenler nedir? Toplumda yanlış bilinenler nelerdir?
“Sonuçta bu ameliyatların bir riski vardır. Kaçak riskler yüzde 2-3 civarında ve tedavi edilebilir. Deneyimli merkezlerde, deneyimli cerrahlar tarafından ameliyat yapıldığında güvenli bir ameliyat gerçekleşir. Kapalı yöntemlerde hastanın günlük hayatına dönmesi daha kolaydır. Sadece karnında dört tane küçük küçük bir santimlik delikler olur. Daha az ağrı duyar ve günlük hayata daha çabuk dönerler. Şuanda Perihan Hanım ile sürekli iletişim halindeyiz. Kendisini arayıp suyunu içti mi yemeğini yedi mi diye soruyoruz. Şuanda acıkmıyor ve susamıyor. Ama bunlara dikkat etmesi gerekiyor. Belli besinleri, proteinleri bir süre alması gerekiyor. İlk iki hafta sadece sıvı gıdalar veriyoruz. Ama sonrasında katı gıdalar almayı başladığı dönemde püre ve normal gıdaya geçiyoruz. Bu yüzden Perihan Hanım ameliyattan sonraki süreçte hep kontrolümüz altında olacak. Ameliyattan bir ay sonra gelecek ve üç ayda bir mutlaka göreceğiz. Kan değerlerine, vitaminlerine, kan değerlerine bakılacak.”

. Kişilerin her iki yöntem sonrasında kilo alma riski nedir? Hangi yöntemde risk daha çoktur?
“Tüp mide ameliyatında midenin dörtte üçü çıkarıldığı için mide tekrar monte edilmez. Bypassta da geri dönüş yoktur. Hasta her iki ameliyatta da kilo verir. Kişi kilo verdi diye ve kilo almıyor diye yemeye devam ederse yine kilo alır. Her iki yöntemde de kilo alır. Tüp midede hasta kilo aldıysa ameliyatı bypassa çevrilebilir. Ama bypassta böyle bir şans olmaz. Bypassta zaten mide bir kibrit kutusu haline getirildiği için tekrar tüp mide yapılma veya geri dönme şansı yoktur.”

*************************************

Kilolarından kurtulmak için bir yıl araştırma yapan 19 yaşındaki Perihan Canpolat, tüp mide operasyonu geçirdikten sonra ‘‘Ameliyatı oldum ve şuanda çok daha mutluyum’’ diyor. İşte Perihan Canpolat’ın tüp mide ameliyatı ile ilgili paylaştıkları…

‘‘BİRÇOK KEZ DENEDİM AMA BAŞARAMADIM’’

. Diyetle kilo vermeyi başaramadınız mı? Kilonuzdan dolayı kendinizi kötü hissettiğiniz oldu mu?
“Şuanda bir diyetisyenin diyet yazacağı kadar diyeti kendim yazabilecek bir hale geldim. Birçok kez denedim ama başaramadım. Alper Bey’e başvurduktan sonra daha farklı bir yol izlemeye karar verdim. Bir senedir araştırıyordum. Ameliyatı oldum ve şuanda çok daha mutluyum.”

‘‘AYAKKABIMI BAĞLAMAKTA ZORLANIYORDUM’’

. Aşırı kilo gündelik yaşamınızı nasıl etkiliyordu?
“Arkadaşlarımla alışveriş merkezlerine gittiğimde istediğim kıyafetin bedenini bulamıyordum. İster istemez zoruma gidiyordu. Hareketlerim çok kısıtlanmıştı. Rahat bir şekilde hareket edemiyordum. Ayakkabımı bağlamakta zorlanıyordum.”

. Ameliyata hazırlık süreci, ameliyat dönemi ve ameliyattan sonra yaşama dönme süreci nasıl geçti?
“Ameliyat olduktan 24 saat sonra boyalı bir su içtim. Kaçak testi yapıldı. Sonra su içmeye başladım. İkinci gün ayağa kalkıp yürümeye başladım. Bir hafta sonunda da şuan ki gibi iyiyim. Okula iki hafta ara verdim. Haftaya tekrar döneceğim. Şuan 119 kiloya düştüm.”

‘‘AMELİYATTAN SONRA AÇLIK HİSSİM GİTTİ’’

. Sizin kilolarınızı verdikten sonra giymek istediğiniz renk nedir? Kilolarınızdan dolayı ne gibi sağlık problemleri yaşıyordunuz?
“Rahatsız olduğum için açık renkler giyemiyordum. Ama artık giyeceğimi düşündüğüm için mutlu oluyorum. Geceleri inleme gibi sesler çıkartıyordum. Zorlanıyordum. Ameliyattan sonra açlık hissim gitti. Eskiden devamlı yiyordum.”


İçeriği Paylaşın