Anadolu Sağlık Merkezi Böbrek Nakil Merkezi Açtı

Anadolu Sağlık Merkezi Böbrek Nakil Merkezi Açtı

Anadolu Sağlık Merkezi Böbrek Nakil Merkezi Açtı

Bizi Takip Et


Anadolu Sağlık Merkezi Böbrek Nakil Merkezi Açtı. Gebze’deki hastanesi bünyesinde yeni hizmete giren Böbrek Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Çağatay Aydın, “Merkezimizde, ekibimizle, öncelikle bulunduğumuz çevre iller olmak üzere, ülkemizin bu önemli sağlık sorununun çözümüne katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.

Anadolu Sağlık Merkezi İş Geliştirme Direktör Yardımcısı Dr. İrem Ergun, bu merkezin kurulum çalışmalarıyla ilgili uzun zamandır çalıştıklarını ve sonuçta böyle bir hizmeti sunuyor olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Dr. Ergun, böbrek nakli konusunun ülkemiz sağlık sisteminde önemli bir ihtiyaç olmaya devam ettiğini belirterek, “Anadolu Sağlık Merkezi olarak hedefimiz ülkemizde bu alanda yaşanan açığı kapatmaya katkıda bulunmak” dedi.

NEDEN BÖBREK NAKLİ?

Anadolu Sağlık Merkezi Böbrek Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Çağatay Aydın, toplantıda yaptığı konuşmasına böbrek naklinin neden gerekli olduğunu anlatarak başladı . Prof. Dr. Aydın, böbrek naklinin diyalize göre artılarını şöyle sıraladı:

“Genellikle ekonomik, duygusal, fiziksel açıdan başkalarına bağımlı olduklarını da ifade eden diyaliz hastalarının, yaşam beklentisinin de böbrek nakli olan hastalardan çok daha az olduğu gözleniyor. Hastalığın ekonomik boyutuna bakıldığında naklin diyalizden çok daha az maliyetli olduğu da ortaya çıkıyor. Sonuç olarak, başarılı bir böbrek nakli sonrası böbreğin işlevleri tam olarak yerine konulup, hasta için de daha sağlıklı, üretken ve daha uzun bir yaşam beklentisi elde edilebiliyor.”

EN BÜYÜK SORUN, ARTAN HASTA SAYISI VE UZAYAN ORGAN BEKLEME LİSTELERİ

Günümüzde böbrek naklinin önündeki en büyük sorunun, giderek artan hasta sayısına ve kabaran organ bekleme listelerine rağmen yeteri kadar organ bulunamaması olduğuna işaret eden Prof. Dr. Aydın,  “Günümüzde nakil bekleyen hasta sayısı Türkiye’de 30 bine ulaşmış durumda. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’nin tersine, Türkiye’de yapılan nakillerin büyük çoğunluğu canlı vericilerden alınan organlarla gerçekleştiriliyor. Kadavradan organ bağışının azlığı nedeniyle Türkiye’de böbrek nakli olmayı bekleyen hasta sayısı her yıl katlanarak artarken, böbrek nakli sayıları ise artmak bir yana neredeyse sabit kalıyor. Türkiye’de yıllık böbrek nakli sayısının 2 bin 500, 3 bin civarında olduğu düşünülürse, bu hastaların büyük çoğunluğu için diyaliz başlıca tedavi seçeneği olarak kalıyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Çağatay Aydın, “Anadolu Sağlık Merkezi’nin sahip olduğu altyapı, ve bu konuda deneyimli ekibimizle, öncelikle bulunduğumuz çevre olmak üzere, ülkemizin bu önemli sağlık sorununun çözümüne katkı yapmayı hedeflemekteyiz” dedi.

Prof. Dr. Çağatay Aydın konuşmasının sonunda herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya çağırdı.


İçeriği Paylaşın