Bel, Boyun Ağrılarında Ameliyat Ne Zaman Gerekir?

Bel, Boyun Ağrılarında Ameliyat Ne Zaman Gerekir?

Bel, Boyun Ağrılarında Ameliyat Ne Zaman Gerekir?

Bizi Takip Et


Acıbadem Sağlık Grubu Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necmettin Pamir, bel ve boyun ağrılarının en önemli sebebinin duruş bozukluğu olduğunu anlatıyor. Omurgaya binen yükün eşit dağılması için dik durulması gerektiğini vurgulayan Pamir, “Fazla kilo ve egzersiz yapma alışkanlığının olmaması da ağrıların önemli nedenleri arasında” diyor.

Ancak yaşam kalitesini düşüren bel ve boyun ağrılarının nedenleri bunlarla sınırlı değil. Prof. Dr. Pamir, daha az karşılaşılmakla birlikte daha ciddi sayılan bu sebepleri şöyle sıralıyor: “Yedi önemli sebebimiz var; fıtıklar, tümörler, omuriliğin veya omurganın çeşitli kistik hastalıkları, çeşitli kanamalar, kemik anomalileri, kemik kırıkları ve  enfeksiyonlar. Ağrı, bu saydığımız nedenlerden birinden kaynaklanıyorsa bunun tedavisi genellikle cerrahi yöntemlerdir.”

Tedavi yöntemini belirlemede esas unsur ağrının nedeni. Bunun belirlenmesi için öncelikle hastanın hikayesi dinleniyor ve ardından muayenesi yapılıyor. Radyolojik filmler çekiliyor, gerek görülürse tomografi ve MR çekimi yapılıyor. Ağrı, yukarıda sayılan yedi nedenden birine dayanmıyorsa, tedavide konservatif yöntemler izleniyor. Prof. Dr. Necmettin Pamir, “Bu yöntemler nelerdir?” sorusunu şöyle yanıtlıyor:

“Konservatif tedavi, ilaç tedavisi, istirahat ve fizik tedavi yöntemleri ve egzersiz programlarıdır. Hastaların büyük kısmı bu yöntemlerle iyileşir.”

Ne zaman cerrahi tedaviye başvuruluyor?
Prof. Dr. Necmettin Pamir, “Ağrının nedeni farklıysa, bu durum bize hastanın cerrahiye gitmesi gerektiğini gösterir. Yani hasta ameliyatla iyileştirilir. Tedavide fizik tedavinin de yeri var, ameliyatın da. Ancak ikisinin kriterleri farklı. Kritere uymayan birine ameliyat yaparsan bu yanlış. Ama ameliyat olması gerekeni de fizik tedaviye yollarsan bu da vakit kaybı” diyor.

Ameliyatların tüm dünyada standart şekilde uygulandığını ve başarı oranının bu dönemde çok yüksek olduğunu anlatan Prof. Dr. Pamir, operasyon sonrası hastanın mutlaka rehabilite edilmesi gerektiğini vurguluyor. Egzersiz programları, yürüyüş ve yüzme bu rehabilitasyon programının önemli unsurları.

Bel ve boyun ağrılarının yaygın nedenlerinden biri de fıtıklar. Ancak her fıtık, muhakkak ameliyat anlamına gelmiyor. Prof. Dr. Pamir, “Hastaların yüzde 17`si ameliyata gider. Üstelik boyun ve bel fıtığında ameliyatlar son derece başarılı. Başarı oranı yüzde 96`dır” diyor. Bel fıtığının tekrarlama oranının yüzde 2 olduğunu anlatan Prof. Dr. Necmettin Pamir, yapılmaması gerekenleri şöyle sıralıyor:

“Hastalar yeniden fıtık olmamak için ilk 1.5 sene kendini korumalı. Yüzebilirler, egzersiz yapabilirler. Karın, sırt, bel adalelerini kuvvetlendirmeleri lazım ama mekik hareketi yapılmamalıdır. Ayrıca kendilerini zorlayacakları bir sporla uğraşmasınlar. Mesela halı sahada futbol oynanmamalıdır. Yedi kilodan daha ağır bir şey kaldırmasınlar. Bir de fazla kilolar verilmeli. Çünkü bel fıtığının tekrarladığı insanların çoğu fazla kiloludur.”

AMELİYAT SONRASINA DİKKAT!

Prof. Dr. Necmettin Pamir, bel fıtığı ameliyatı olan hastaların özellikle ilk 1.5 yıl kendilerini korumaları gerektiğini vurguluyor. Karın, sırt ve bel adalelerini kuvvetlendirmek için yüzme, hafif egzersiz gibi sporların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Pamir, hastaları ağır yük kaldırmaktan kaçınmaları ve fazla kilolardan kurtulmaları konusunda da uyarıyor. Çünkü bel fıtığı en çok, fazla kilolu kişilerde tekrarlıyor.

Kaynak: Acıbadem Hastanesi web sitesi
(www.acibadem.com.tr)


İçeriği Paylaşın