Böbrek Naklinde Risksiz Yöntem

Böbrek Naklinde Risksiz Yöntem

Böbrek Naklinde Risksiz Yöntem

Bizi Takip Et


“Retroperitonoskopik Nefrektomi” yöntemiyle karın zarı yırtılmadan ve başka organlara dokunulmadan bikini bölgesinden böbrek çıkarılarak nakil yapılabiliyor.

JFK Hastanesi Böbrek Nakli Direktörü Doç. Dr. Barış Akin, “Retroperitonoskopik Nefrektomi” yöntemini şöyle anlatıyor:

“Vericinin böbreği, karın içine girmeden bikini bölgesinden yapılan kesiyle çıkarılır. Bu yöntem kullanıldığında yakınlarının yaşamlarını kurtarmak için ameliyat masasına yatan kişilerin, iç organlarının zarar görme riski tamamen ortadan kalkıyor.”

Eskiden yapılan açık ameliyatlarda böbreğin üzerinde büyük bir kesi gerçekleştirildiğini, laparoskopi yönteminde ise karına girilmesi gerektiğini vurgulayan Doç Dr. Akin, uyguladıkları yeni cerrahi girişim sayesinde böbreğin karnın içerisine girilmeden çıkarıldığını ve bunun dünyada böbreğini bağışlamak isteyen kişilere uygulanabilecek en ideal yöntem olduğunu söylüyor.

Doç. Dr. Akın, “Uygulanan yöntem sonrasında böbrek vericisi birkaç gün içinde evine gidebiliyor. Bu sayede hem vericiye zarar verilmemiş hem de en kısa sürede günlük yaşamına dönmesi sağlanmış oluyor” diyor.

Daha önceki girişimler sırasında vericinin organlarına küçük de olsa zarar gelme riski bulunduğunu hatırlatan Doç. Dr. Barış Akin, karın içinde yapışıklığı önleyici özel bir sistem olduğunu ve içerdiği kaygan sıvı nedeniyle bağırsakların ve diğer organların birbirine yapışmadıklarını söylüyor.

BAĞIRSAKLARLA DİĞER ORGANLAR ARASINDA YAPIŞIKLIK RİSKİ

Doç. Dr. Barış Akin’in verdiği bilgiye göre; periton zarı açıldığı zaman bu özellik ortadan kalkıyor ve bağırsaklarla diğer organlar arasında yapışıklık meydana gelebiliyor. Karın içi yapışıklıklar hamile kalmayı engelliyor. Bu nedenle kullanılan tekniğin özellikle ileride hamile kalmayı düşünen kadınlar için önemi büyük.

Doç. Dr. Akin, “Böbreğini bağışlayan kişilerin aşırı yapışıklık durumunda laporoskopik yöntemle tekrar ameliyat olması gerekebiliyor” diyerek bunun kabul edilemez olduğunun altını çiziyor.


İçeriği Paylaşın