Boehringer Ingelheim Türkiye, Dünya Kuduz Günü’nde Aşının Önemine Dikkat Çekti

Boehringer Ingelheim Türkiye, Dünya Kuduz Günü’nde Aşının Önemine Dikkat Çekti

Boehringer Ingelheim Türkiye, Dünya Kuduz Günü’nde Aşının Önemine Dikkat Çekti

Bizi Takip Et


Dünyada her 9 dakikada 1 kişinin hayatına mal olan kuduz1, insanlara köpek ısırması ile bulaşan zoonoz viral bir hastalık. İnsanları kuduzdan korumak için en etkin yöntem ise köpeklerin aşılanması. Kuduz şüphesi olan hayvanların ısırdığı insanların yüzde 40’ını 15 yaş altı çocuklar oluşturuyor2. Kuduz virüsü, enfeksiyona maruz kalmış hayvanın tükürüğü ile yakın temas, ısırığı, çiziği ve tahrip olmuş cilt/mukoza zarını yalaması yoluyla hayvanlardan başka hayvanlara veya insanlara bulaşıyor.3

KUDUZUN İNSANLARA GEÇTİĞİ VAKALARIN YÜZDE 99’U KÖPEK ISIRMASI KAYNAKLI

Kuduz, özellikle Asya ve Afrika’da olmak üzere 150’den fazla ülkede ve bölgede görülürken hayvanlardan insanlara geçen vakaların yüzde 99’una köpek ısırması neden oluyor2. Boehringer Ingelheim Türkiye Hayvan Sağlığı Ülke Müdürü Gürkan Ulusoy; “Her yıl dünyada yaklaşık 60 bin insan kuduz bulaşmış bir köpeğin ısırması sonucu kuduzdan hayatını kaybediyor. Köpekler de bu hastalığın büyük kurbanları arasında yer alıyor. Görüldüğü gibi insanlarla hayvanların yaşamları derin ve karmaşık şekillerde birbiriyle bağlantılı4” dedi.

KUDUZ AŞI İLE ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR

Kuduz; klinik semptomlar ortaya çıktığında neredeyse yüzde 100 ölümcül olan ama aşı ile önlenebilen bir hastalık olarak tanımlanıyor.5 Köpekleri aşılamak hastalığı önlemeye, hayvanları koruduğu gibi insanlara bulaşmasını da engellemeye yardımcı oluyor.

28 Eylül Dünya Kuduz Günü kapsamında özellikle aşı farkındalığına dikkat çeken Boehringer Ingelheim Türkiye Hayvan Sağlığı Ülke Müdürü Gürkan Ulusoy; “Evcil hayvanlardan veya yaban hayattan enfeksiyon alma riskini düşürmek ve bu ölümcül hastalıktan korunmak için alınabilecek en iyi önlem hayvanların aşılanması. İnsan ve hayvan hayatı için küresel bir sağlık sorunu olan kuduza karşı Türkiye’de de aşı farkındalığının oluşması çok önemli” dedi.

KUDUZ BELİRTİLERİNE DİKKAT!

Kuduzun belirtileri ortaya çıkmaya başladıktan sonra hastalık hem hayvanlar hem de insanlar için ölümcül noktaya ulaşıyor. Hastalığın kuluçka süresi tipik olarak 2-3 ay olmakla birlikte 1 hafta ile 1 yıl arasında değişebiliyor. 6

Hayvanlarda en güvenilir kuduz belirtileri; saldırgan davranış değişiklikleri ve açıklanamayan ilerleyici felç olarak kabul ediliyor.

İnsanlarda kuduzun ilk bulguları ise; baş ağrısı, ateş, kaygı ve karıncalanma veya ısırık bölgesi yakınlarında değişen duyarlılıklar olabiliyor. İnsanların çoğunda aynı zamanda göz bebeklerinin genişlemesi, ses ve ışığa alışılmadık duyarlılık, değişen vücut sıcaklığı, nöbetler, halüsinasyonlar ve hidrofobi (suyla temasta hatta su gördükten sonra spazmlar) görülüyor.

Hem insanlarda hem de hayvanlarda felçten komaya seyreden kuduz, sonrasında ölümle sonuçlanıyor. 3

Kaynakça:

1 https://www.who.int/rabies/resources/9789241513838/en/  

2 World Health Organization, 2019: Rabies – www.who.int/rabies/en/

3 Kuduz Hakkında bilmemiz gereken 10 şey

4 https://www.who.int/rabies/Rabies_General_Public_FAQs_21Sep2018.pdf?ua=1

5 https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/rabies

6 https://www.who.int/rabies/about/home_symptoms/en/


İçeriği Paylaşın