Çapkınlık Bir Beyin Hastalığı Mı?

Çapkınlık Bir Beyin Hastalığı Mı?

Çapkınlık Bir Beyin Hastalığı Mı?

Bizi Takip Et


Çapkınlığın sosyal yaşam, çevresel, kültürel ve psikolojik faktörlerden hatta genlerden kaynaklanan, çok yönlü bir durum olduğu uzun yıllardır söylenir.

Günümüzde bilimsel çalışmalar çok daha farklı bir sonucu ortaya koyuyor ve çapkınlığın bir beyin hastalığı olabileceğini söylüyor. Bu görüşü savunanlardan Reem Nöroloji Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, konuyu şöyle anlatıyor:

“Her iki cinsiyette de beynin merkezinde bulunan D1 (dopamin1) ve D2 (dopamin2) reseptörlerinin çalışma şekilleri, kadın-erkek ilişkisinde büyük rol oynuyor.

D1 reseptörünün devre dışı kalması ya da iyi çalışmaması durumunda sadakat duygusunda aksama oluyor. Bu reseptörün erkekte de kadında da sağlıklı çalışmaması her iki cinste çapkınlık eğilimine yol açıyor.”

“Reseptörler” ile “sadakat” arasındaki bağlantıya dikkati çeken Dr. Yavuz, bu durumda “Çapkınlık bir beyin hastalığı mıdır?” sorusu üzerinde durulması gerektiğini belirtiyor ve ekliyor, “Hovarda, bir kadından diğerine koşan ve sürekli kadın değiştiren erkeklerde D1’in aşırı etkisizliğini ifade edebiliriz. Aynı durum kadınlar için de geçerli.”

“D1 VE D2 RESEPTÖRLERİNİN ÇALIŞMASI DÜZENE SOKULABİLİR”

Dr. Yavuz şu bilgileri veriyor:

“İtalyan ve Alman bilim adamlarının yaptıkları bir araştırmaya göre (ki, bu araştırma İstanbul’daki son Avrupa Nörofizyoloji Kongresi’nde bildirilmiştir) beyindeki Nucleus Accumbens bölgesinin TMS ile uyarılması cinsel gücü artırarak manyetik viagra etkisi yapıyor.  

Beyin accumbens merkezinin TMS ile uyarılması sadece cinsel gücü artırmakla kalmıyor, aynı zamanda sevgi ve aşk duygularının da tavan yapmasını sağlıyor. Ayrıca accumbens bölgesinin TMS ile resetlenmesi, D1 ve D2 reseptörlerinin çalışmasını da düzene sokacağı için erkeklerdeki çapkınlığı önleyen bir tablo olarak da karşımıza çıkabiliyor.”


İçeriği Paylaşın