Ciltte Yaşlılık Lekeleri

Ciltte Yaşlılık Lekeleri

Ciltte Yaşlılık Lekeleri

Bizi Takip Et


Vücudumuzun en büyük organı cildimiz, yazın bronzlaşır ve daha genç görünür diye düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz…

Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen ve yaşlılık lekesi olarak da bilinen Lentigo’yu Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Funda Ataman anlattı.

Karaciğer lekesi diye de adlandırılan bu oluşumlar güneş yanığına bağlı olarak genç yaşlarda da görülebilir. Derideki pigment üreten melanosit denilen hücrelerin zararsız artışıdır. Güneş ışınlarının oluşumunda etkisi olduğundan Lentigo Solaris veya Aktinik Lentigo diye de adlandırılır. UV (ultraviyole) hem akut hem birikme etkisiyle bu açık kahverengi, düzensiz ve belirsiz kenarlı çok sayıda lekeye neden olur.

Bazen üzerinde hafif bir pullanma olur ve kenarlarında yıldızı andırır çıkıntılar vardır. Nadiren siyah ya da ten rengine yakın renkler de gözlenebilir. Omuz, sırt, el üst kısımları, alın, şakak, göğüs dekoltesi en sık yerleşim alanlarıdır. PUVA dediğimiz yapay ultraviyole ışık kaynaklarıyla tedavi lentigoya neden olabilir. Lentigolar selim lezyonlar olmasına rağmen kişinin güneş hasarına yatkın olduğunu gösterir.

Cilt kanseri gelişme riskine karşı güneşten kaçınmak önerilir. Lentigo oluşmaması için 10:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması ilk önlem olacaktır. Koyu renk kıyafetler giyip, güneş gözlüğü kullanılması, kıyafetlerin örtmediği cilt alanlarına SPF 30 ve üzeri güneşten koruyucu kullanılması uygundur. Lentigo oluştuysa hidrokinon ve tretinoin içeren kremler faydalı olacaktır. Kriyoterapi ve lazer diğer tedavi seçenekleridir.


İçeriği Paylaşın