Depresyon Kalp Ülser İlaçları Sertleşme Problemine Yol Açabiliyor!

Depresyon Kalp Ülser İlaçları Sertleşme Problemine Yol Açabiliyor!

Depresyon  Kalp  Ülser İlaçları Sertleşme Problemine Yol Açabiliyor!

Bizi Takip Et


Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar erkeklerde sertleşme problemine neden olabiliyor.

Yapılan araştırmalara göre tansiyon düşüren, kalp ritmini düzenleyen ilaçlardan, migren, ülser, kanser ve depresyon tedavisinde kullanılanlara kadar pek çok ilaç erkeklerde ereksiyon sorununa yol açabiliyor.

Bir erkek, yaşadığı sertleşme probleminin başka bir hastalığının tedavisi için kullandığı ilaçlardan kaynaklanıp kaynaklamadığını nasıl anlayabilir? Kalp ve yüksek tansiyon ilaçlarının neden olduğu ereksiyon sorununun çaresi var mı? Depresyon ilaçlarının sertleşmeyi olumsuz etkilemesi önlenebilir mi? Hangi ülser ilaçları iktidarsızlığa sebep olur? Sertleşme sağlayan  ilaçlar bu konuda bir işe yarar mı?

Hattat Hastanesi Üroloji Bölümü ve Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, “sertleşme sorunu ve ilaçlar” konusunda merak edilen bu sorularıwww.sagligimicinhersey.com’a yanıtladı.

.Ereksiyon problemi ile hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların ilgisi nedir?
“Cinsel sorunlarda risk faktörlerini şöyle sıralayabiliriz:
1.Yaşlanma
2. Sistemik Hastalıklar:
• Arterioskleroz
• Diyabet
• Kardiyovasküler Hastalıklar- Hipertansiyon
• Böbrek yetmezliği
• Karaciğer yetmezliği
3.Nörojenik Hastalıklar:
• MS
• Alzheimer
• Behçet Hastalığı
• Parkinson
• İnme
4.Penise Ait sorunlar (Peyroni Hastalığı gibi)
5.Psikolojik Sorunlar (Depresyon, Anksiyete, Stres)
6.Endokrinolojik Hastalıklar (Tiroid, Hipogonodizm gibi)
7. Ameliyatlar ve Travma (Spinal Kord Travması, Prostat Ameliyatı  gibi)
8. İlaçlar ve Diğer Faktörler (Sigara, Kronik Alkolizm, Uyuşturucu, Antihipertansif ilaçlar, Antidepresanlar gibi)

Görüldüğü üzere, pek çok ilaç sertleşme sorunu riskini arttırır.  Burada dikkat edilmesi gereken nokta, sertleşme sorununun ilaç mı, yoksa ilacın tedavi ettiği hastalık nedeniyle mi oluştuğunun anlaşılmasıdır. Çünkü depresyon, endişe veya damar sertliği gibi sağlık sorunlarında hem altta yatan hastalık hem de bu sorunları tedavi etmekte kullanılan ilaçlar sertleşme fonksiyonlarını zedeleyebiliyor. Eğer bir erkek yeni başladığı ilaç sonrası sertleşme problemi yaşıyorsa, vakit kaybetmeden doktoruyla görüşmeli, ilacın böyle bir etkisi olup olmadığını öğrenmelidir. Doktoru gerektiğinde ilaç değişikliğine giderek bu sorunu aşmasına yardımcı olacaktır.”

. Hastalıkların tedavisinde kullanılan hangi ilaçlar sertleşme problemine yol açabilir?
Bazı:
Tansiyon düşürücü ilaçlar
Kalp ritm bozukluğunda kullanılan ilaçlar
Kolesterol ilaçları
Kalp uyarıcı ilaçlar
İdrar söktürücüler
Antidepresanlar
Hormon ilaçları
Rahatlatıcı ve gevşetici ilaçlar
Uyutucu ilaçlar
Uyarıcı ilaçlar
Migren ilaçları
Kilo kaybettirici ilaçlar
Kortizon preparatları
Uyuşturucu ilaçlar, alkol, marihuana, morfin ve benzerleri, amfetaminler, kokain, eroin
Psikiyatrik ilaçlar
Ülser ilaçları
Kemoterapi ilaçları sertleşme sorunu riskini artırmaktadır.

Bu nedenle hastalar kullandıkları ilaçların sertleşme problemi riskini yükselten bir
etkisinin olup olmadığını mutlaka doktorlarına danışmalı.”

BAZI DEPRESYON İLAÇLARI ERKEKLİĞİ OLUMSUZ ETKİLİYOR!
. Depresyon nedeniyle tedavi gören her erkekte ilaçlar sertleşme problemine neden olabilir mi?
“Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası İlaç Gözetim Merkezi’nin raporuna göre, 1968 - 1997 yılları arasında antidepresanlara bağlı yan etkilerden şikâyet eden kişilerin 5 bini cinsel fonksiyon bozukluğundan yakınmıştır.

Daha ayrıntılı incelendiğinde bin 500 kişinin cinsel istek ve uyarıyı azlığından yakındığı görülmüştür. Gerçekten de özellikle SSRI yani “selektif serotonin reuptake inhibitörleri” olarak bilinen ve sıkça reçetelendirilen antidepresanların cinsel gücü azalttığı biliniyor. Bu durumda özellikle ilacı tavsiye eden psikiyatrların, diğer doktorların açık ve net bir dille ilaca bağlı cinsel hayatta meydana gelebilecek olumsuzlukları hastalarına anlatmaları gerekiyor. Eğer bir erkek, antidepresan kullanıyor ve cinsel sorunlar yaşıyorsa, bu durumu mutlaka doktoruna bildirmelidir. Doktoru ilacın dozunda veya tipinde değişikliklere giderek sorunu çözmesine yardımcı olacaktır. Bazı durumlarda ise yarar-zarar dengesi geçerlidir. Antidepresanların sağlığa yararları, cinsel sorunların getirdiği olumsuzluklardan daha fazla ise tedaviye devam etmek gerekebilir. “

“İLAÇLAR ZAMAN İÇİNDE CİNSEL PERFORMANSI ETKİLER”
.Sertleşme probleminin alınan ilaca bağlı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Örneğin diüretik (idrar söktürücü) ilaç,  ilk alınışta cinsel performansı etkiler mi?
“Sertleşme sorunu olan erkeklerin yarısından fazlasında sorun psikolojik değil fiziksel kökenlidir. Fiziksel nedenler arasında ilaç bağlantılı sorunlar haricinde anatomik, sinir sistemi, hormonal ve damar sistemi kaynaklı sağlık sorunları yer alır. Damar sorunları sertleşme bozukluğunun en sık rastlanan nedenidir. Bunların yanı sıra sertleşme sorunu yaşın ilerlemesi, kalp damar hastalığı, yüksek kolesterol düzeyi, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi bir dizi sağlık problemine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu problemler genellikle zaman içerisinde kendisini göstererek performansı etkilerler. Örneğin bir ilacın ilk alınışta derhal performansı etkilemesinden ziyade, zaman içerisinde fonksiyonlara olan etkisinden söz edilebilir. Sertleşme sorunu bir kere tespit edildikten sonra çeşitli muayeneler ve testlerle sorunun gerçek sebebi, yani psikolojik kökenli mi yoksa organik/fiziksel kökenli mi olduğu bulunabilir.  Doğru tedavi için önce doğru tanı koymak gerekir.”

“HASTALAR DOKTORLARI İLE SERTLEŞME SORUNUNU KONUŞAMIYOR”
. Peki, hekimler sertleşme problemi ile ilaçlar arasındaki ilişki, alınabilecek önlemler, tedaviye yaklaşım konusunda yeterince bilgi sahibi mi?
“Sertleşme probleminin tanısındaki en önemli sorun birçok hastanın hekime başvuramaması. Ülkemizde cinsel fonksiyon sorunu yaşayan erkeklerin yüzde 83’ü bu konuda tedavi görmediğini belirtiyor. Bunun sebebi çoğu zaman utanma duygusu. Erkeklerin yüzde 74’ü utanma sebebiyle cinsel konuları doktorlarına açamıyor. Yine çok sayıda kişi sertleşme sorunun tıbbi bir problem olarak görülmeyeceğini düşündüğünden yardım aramaktan vazgeçiyor. Birçoğu da doktora başvurmayı maliyetli bulduğu için tedaviden kaçınıyor. Önemli bir yüzde ise hangi doktora başvuracağını bilemediğini söylüyor. Erkeklerin yaklaşık yüzde 35’i cinsel bir sorun karşısında hiç kimseyle konuşamıyor.

Cinsel sorunların zaman geçtikçe kişiyi fiziksel açıdan olduğu kadar psikolojik ve sosyal açıdan da yıprattığını hatırlatalım. Bu durumda erken dönemde rahatlıkla tedavi edilebilen organik kökenli bir sertleşme sorunu bile psikolojik yan etkilere neden olup tedavi sürecini zorlaştırıyor. Çeşitli ilaç firmaları ve araştırma gruplarının yaptığı çalışmalar 10 erkekten yaklaşık 7’sinde cinsellik konusunda konuşmanın doktorlarını rahatsız edeceği korkusu olduğunu gösterdi. Bu nedenle 10 erkekten 8’i cinsel sorunlarla ilgili konuşmayı doktorlarının başlatmasını arzuluyor. Farklı branştaki hekimler kendi konularıyla ilgili tedavi ile uğraşıyor ve gerek zamansızlıktan gerekse kendi branşları dışında olarak değerlendirdiklerinden cinsel sağlık konusunun üzerinde durmayabiliyorlar.  Sertleşme probleminizi çözümlemenin ilk adımı, sorununu kabul etmektir. Daha sonra bu konuda partneriyle konuşmalı ve uzman bir hekime başvurmalıdır.”


İçeriği Paylaşın