Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi

Bizi Takip Et


Medipol Mega Üniversite Hastanesi Periodontoloji Bölümü’nden (Diş Eti ve Hastalıkları Cerrahisi) Dr. Meltem Çakır diş eti hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN ÖNCELİKLE SAĞLIKLI DİŞ ETLERİ GEREKİR

Diş eti sağlığı neden önemlidir?
Diş eti sağlığı önemlidir; çünkü diş etinde bulunan iltihap ilerleyerek çene kemiklerine yayılabilir. Bu durum kemik yıkımlarına, dişlerde sallantıya hatta diş kayıplarına kadar gidebilir. Ağız içerisindeki enfeksiyon zamanla vücudun diğer organlarına da yayılabilir. Bu yüzden erken dönemde önlem almak gerekir.

Sağlıklı bir diş eti nasıl olmalıdır?
Öncelikle sağlıklı bir diş eti kanamaz, sıkı kıvamdadır ve dişi sarar yüzeyi biraz pürtüklüdür. Aynı portakal kabuğuna benzer. Ve açık pembe renktedir.

Diş etlerinde bir problem olduğunu nasıl anlarız? Ne gibi belirtiler verir?
En önemli belirti kanamadır. Bunun haricinde ağız kokusu da olabilir. Dişlerde sallanma, dişlerde aralanma, diş eti renginin kırmızıya dönmesi gibi belirtiler de verebilir.

DİŞ ETİ HASTALIKLARININ NEDENLERİ

Diş eti hastalıklarının sebebi nelerdir?
Diş eti hastalıklarının ana sebebi mikrobiyal dental plaktır. Mikrobiyal dental plak ağız içerisinde tükürükle birleşerek diş taşı şeklini alır. Tükürüğün miktarı ve içeriği önemlidir. Beslenme tipi de önemlidir. Dişlerin çapraşıklık olması, diş etlerinde şekil bozuklukları ve travmalar da diş eti hastalıklarına sebep olabilir.

DİŞ ETİ HASTALIKLARINDA TEDAVİ

Diş eti problemlerinin cerrahi ya da cerrahi olmayan tedavileri neler?
Diş eti problemlerinin tedavisini cerrahi ve cerrahi olmayan tedaviler olarak ikiye ayırıyoruz. Cerrahi olmayan tedavilerde ilk sırada periyodontal tedaviyi oluşturuyor. Bu da diş taşı temizliği, kök yüzey temizliği ve kök yüzeyi düzleştirme işlemlerini içeriyor. Eğer diş eti iltihabını bu şekilde engelleyemiyorsak o zaman cerrahi olan tedavilere başvuruyoruz. Bunun içinde bazı kriterler var. Örneğin; hastada “periyodontal cep, kemik yıkımı var mı, kemik kalitesi nasıl” tüm bunlar inceleniyor. İltahabın şiddeti belirlenmelidir. Diş eti dikey boyutu, diş eti çekilmesi var mı bu önemlidir. Eğer hastalarda cep oluşumu var ve buna kemik yıkımı ekleniyorsa o zaman genellikle kemik greftleri kullanılır. Kemik yıkımı olan bölgelere kemik greftleri uygulanır ve buralarda yeniden kemik oluşması sağlanır. Bunların dışında hasta birçok hasta estetik problem sebebiyle başvuruyor.  Örneğin; gülme hattında yapışık diş eti olması, görünen miktarın fazla olması gibi problemler de olabiliyor. Buna gummy smile denilir. Bu durumda gingivektomi ve gingivoplasti işlemleri uygulanır.

Dr. Meltem Çakır

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ

Diş taşı temizliği diş eti sağlığında önemli. Diş taşı temizliği nasıl yapılır, ne kadar sıklıkla yapılmalı?
Öncelikle belirtelim ki doğru bir şekilde yapılan diş taşı temizliği dişlere hiçbir zarar vermez. Düzenli bir şekilde diş taşı temizliği yapılmalı; çünkü ağız içerisinde bulunan diş taşı ilerleyerek diş eti iltihabına daha sonra kemik yıkımlarına ve diş kaybına kadar gidebilir. Bunun için yılda bir kez ama kişinin kronik bir periodontal bir hastalığı varsa 6 ayda bir mutlaka önerilir. Diş taşı temizliği, el aletleri ya da ultrasonik aletler yardımıyla kullanılarak iki şekilde yapılır. Daha sıklıkla ultrasonik aletlerle temizleme tercih edilir. Ultrasonik aletler daha basit bir uygulama ile daha hızlı bir işlem sağlar.

ESTETİK UYGULAMALARDA DİŞ ETİ SAĞLIĞININ ÖNEMİ

Estetik diş işlemleri için diş etlerinin öncelikle sağlıklı mı olması gerekir?
Estetik diş işlemleri için diş etlerinin sağlıklı olması gerekir. Çünkü ödemli, iltihaplı bir dokuya herhangi bir işlem, restorasyon yapılırsa bunların ömrü çok uzun olmaz. Örneğin protetik tedavi olacak bir hastada öncelikle gerekliyse periodontal bir tedavi uygulanır.  Bu, yapılacak olan protezin veya protetik işlemin diş eti ile uyumunun iyi bir şekilde olmasını sağlar.

DİŞ ETİ ESTETİĞİ

Diş eti estetiği nedir? Hangi durumlarda uygulanır?
Diş eti estetiği genellikle pembe estetik olarak anılır ve günümüzde oldukça popülerdir. Doğal dişler, protezler ile diş eti arasındaki uyumu ifade eder. Bunu sağlayabilmek için öncelikle diş etinin sağlıklı olması gerekir. Örneğin; diş etinde düzensizlikler ve büyümeler varsa bunlar gingivektomi ve gingivoplasti işlemleriyle çözülebilir. Eğer daha ileri bir vakaysa; yani kemikte de düzeltmeler yapılması gerekiyorsa o zaman flep operasyonu tercih edilir. Diş eti çekilmeleri de meydana gelebilir. Bu durumda da yine pembe estetiği sağlamak için serbest diş eti grefti veya bağ dokusu grefti işlemleri uygulanır.

Serbest diş eti grefti nedir?
Serbest diş eti grefti, diş eti çekilmelerinde uygulanan bir tedavidir. Serbest diş eti grafiti, genelde çekilme miktarına göre hastanın damak bölgesinden alınır ve çekilme yaşanan bölgeye uygulanır ve sabitlenir. Daha sonra üzerine periodontal pat ile örtülür. Bir hafta o şekilde kalır. Daha sonra dikişler alınır ve  dikişler alındığında da çekilme bölgesi kapatılmış olunur.

DİŞ ETİ ESTETİĞİ VE LAZER

Diş eti estetiğinde lazerin yeri nedir?
Lazer uygulamaları aslında daha basit ve hasta için daha konforludur. Bunun için genelde diş eti düzensizliklerinde ve krom boyu uzatma işlemlerinde lazer tercih edilir. Kanama durumu yoktur, hastanın iyileşmesi daha hızlıdır.

Yurt dışından bu işlemler için gelecek olan hastalara neler önerirsiniz? Kaç günlerini ayırsınlar?
Hastalar yurtdışında oldukları için öncelikle mail, telefon yoluyla iletişime geçiyoruz. Mevcutsa raporlarını, radyografilerini isteyip değerlendirme yapıyoruz. Daha sonra tedavi planı belirleniyor. Genellikle periodontoloji tedavi süresi eğer cerrahi herhangi bir işlem uygulanmayacaksa 3 haftada kadardır. Eğer cerrahi bir işlem uygulanacaksa ve hastanın ülkesine dönmesi de gerekiyorsa tedavi buna göre şekillendirilir ve iki aylık bir süreye yayılabilir.


İçeriği Paylaşın