Diyabet Ve Göz Sağlığı

Diyabet Ve Göz Sağlığı

Diyabet Ve Göz Sağlığı

Bizi Takip Et


Şeker hastalığı ya da diğer adıyla diyabet, her yaşta ortaya çıkabiliyor. Ülkemizde yaklaşık 6 milyon şeker hastası bulunuyor. Son derece tehlikeli olan şeker hastalığı, vücudun birçok organına zarar veriyor. 

Hisar İntercontinental Hospital Göz hastalıkları uzmanı Dr. Faruk Eroğlu; şeker hastalarının düzenli tedavi ve kontrol yaptırmazlarsa, körlük tehlikesiyle karşı karşıya olabileceklerine dikkat çekti. 

Dr. Eroğlu’nun verdiği bilgilere göre; şeker hastalığı katarakt gelişimini hızlandırıyor. Göz tansiyonu ve göz kuruluğu, bu hastalarda normal insanlarda görülenden daha sık görülüyor. Ayrıca, şeker hastalığı göz kaslarında felce yol açabiliyor. Bu durumda hastanın gözü kayıyor ve çift görmeye başlıyor. Dr. Eroğlu diyabet hastalığının göze verebileceği zararları ve önlemlerini anlattı.

DİKKAT EDİLMEZSE KÖRLÜĞE YOL AÇIYOR

Şeker hastalığının en önemli riski, retina adı verilen sinir tabakasının tutulumu. Bu duruma “Diyabetik Retinopati” deniliyor ve körlüğe yol açıyor. Üstelik oran da hayli yüksek. Tip 1 diyabet yüzde 40, tip 2 diyabet ise yüzde 20 oranında körlükle sonuçlanabiliyor.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Başlangıçta; yılda bir, ileri seviyelerde ise her 6 ayda bir düzenli muayene ile göz sağlığının korunabileceğini belirtti. Gözde kanama başladığında ise daha sık aralıklarla göz muayenesi gerekiyor. 

Kontrollerde, göz rahatsızlıkları erken teşhis ediliyor ve duruma göre laser veya ilaç tedavisi uygulanıyor.

Laser tedavisi uyutulmadan, iğne yapılmadan 10-15 dakikalık seanslarda yapılıyor. Tahribat, ileri boyutlara geldiğinde ise ameliyat gerekebiliyor. Laser teknolojisi, ameliyatlarda da kullanılıyor.


İçeriği Paylaşın