Diyabetliyseniz Yılda Bir Kez Gözlerinizi Kontrol Ettirin

Diyabetliyseniz Yılda Bir Kez Gözlerinizi Kontrol Ettirin

Diyabetliyseniz Yılda Bir Kez Gözlerinizi Kontrol Ettirin

Bizi Takip Et


Türk Oftalmoloji Derneği’nin sahibi olduğu; Türkiye Diyabet Vakfı ve Türk Diyabet Cemiyeti işbirliği ve Bayer’in sponsorluğu ile hayata geçirilen “Diyabeti Tanı, Gözünü Koru” projesi ile diyabet hastaları ve hasta yakınlarının diyabete bağlı görme kayıpları konusunda bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

DİYABETLİ HER ÜÇ HASTADAN BİRİNDE DİYABETiK RETİNOPATİ GELİŞMEKTEDİR

Diyabete bağlı göz hastalığı, tıbbi adıyla Diyabetik Retinopati (DR), herhangi bir belirti göstermeden ilerleyebilen, en sonunda şiddetli ve ani görme kaybına neden olarak körlüğe yol açabilen bir göz hastalığıdır. Diyabetik retinopati, şeker hastalığına bağlı olarak gözün arka bölümünde ışığa hassas bir doku olan retina tabakasının damarlarının etkilenmesi ile ortaya çıkan bir durum olup, diyabetin tedavi edilebilir tek komplikasyonudur.

TURK-DEM ÇALIŞMASINDAN ÇIKAN ÖNEMLİ VERİLER

Türkiye’de diyabetik makula ödemi (DMÖ) hakkındaki veriler genellikle kontrollü gruplarla yapılan klinik çalışmalardan gelmektedir. Ulusal, çok merkezli kesitsel, girişimsel olmayan TURK-DEM Türkiye’de Diyabetik Makula Ödemi Kayıt Çalışması; 38 merkez, 945 hasta, bin 886 göz ile yapılmıştır. Bu gözlem çalışmasında yeni tanı konmuş diyabetik makula ödemi hastalarının klinik ve tanısal karakteristiklerini belirleyerek elde edilecek bulgular sayesinde hastalık ve tedavi yaklaşımı hakkında sonuçlara ulaşılması amaçlanmıştır. 20 yıl veya daha fazla zamandır diyabetle yaşayan kişilerin üçte biri diyabetik retinopati riskiyle karşı karşıyadır. Hastalığın başlangıcında hastanın hiç şikayeti olmayabilir, bulgular zamanla ortaya çıkmaktadır. Ancak muayene edilen diyabetli bir hastada retinopatinin görülme oranı yüzde 40-45 civarındadır. Bu oran hastalığın süresi ile artış gösterebilir. Çalışmaya katılan diyabetli hastaların yüzde 52,2’si görme problemi, yüzde 38,1’i rutin kontrol sebebiyle hekime başvurduğunu belirtmiştir. Hastaların yüzde 71,1’i kendisi başvururken, yüzde 11,4’ü endokrinoloji uzmanının, yüzde 11,3’ü dahiliye uzmanının, geriye kalanlar ise aile hekimi ve diğer branşların göz doktoruna yönlendirdiğini bildirmiştir.

DİYABETLİYSENİZ YILDA BİR KEZ GÖZ KONTROLÜNDEN GEÇİN!

Diyabetik Retinopati’nin tanı ve etkin yönetiminde yaşanan sorunları tespit etmek ve bu sorunlara bütünsel bir bakış açısıyla çözüm önerileri getirmek üzere 2015 yılında Türk Oftalmoloji Derneği, Türk Diyabet Cemiyeti, Türkiye Diyabet Vakfı ve Bayer bir araya geldi. Katılımcılar, multidisipliner bir eylem planı oluşturulması ve bu planda yer alan önerilerin hayata geçirilmesi için birlikte çalışılması konusunda hemfikir oldular.

Diyabetik Retinopati’nin tanı ve tedavisinde çözüm bekleyen konulara baktığımızda; diyabet hastalarının düzenli olarak oftalmoloğa yönlendirilmesi, birinci basamak tedavi merkezlerindeki hekimlerin, dahiliye uzmanlarının ve endokrinologların farkındalığının arttırılması, diyabet hastalarının bilinçlendirilmesi ve disiplinlerarası işbirliği konuları ön plana çıktı. Projede yer alan aktivite planı da bu ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenmiş oldu.

“Tehlikeyi Görmezden Gelmeyin, Diyabetliyseniz Yılda Bir Kez Göz Kontrolünden Geçin” sloganı ile düzenlenen “Diyabeti Tanı, Gözünü Koru” projesi kapsamında; toplum, diyabet hastaları, diyabeti takip ve tedavi eden hekimler genelinde Diyabetik Retinopatiye dair bilinç düzeyini arttırılması hedefleniyor. Böylelikle diyabet hastalarının yılda en az bir kez göz kontrolünden geçmeleri  amaçlanıyor.

Kampanyanın “Diyabeti Tanı, Gözünü Koru” isimli bir Facebook sayfası bulunmaktadır. Burada yer alan bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçmediği için,  konu ile ilgili daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurulması tavsiye edilmektedir.

 

. Diyabete bağlı göz hastalığı, tıbbi adıyla Diyabetik Retinopati (DR), herhangi bir belirti göstermeden ilerleyebilen, en sonunda şiddetli ve ani görme kaybına neden olarak körlüğe yol açabilen bir göz hastalığıdır.

. 20 yıl veya daha fazla zamandır diyabetle yaşayan kişilerin üçte biri diyabetik retinopati riskiyle karşı karşıyadır.

. Diyabet hastaları yılda en az bir kez göz kontrolünden geçmelidir.


İçeriği Paylaşın