Dünya Çölyak Günü’nde Hastalığa Dikkat Çekildi

Dünya Çölyak Günü’nde Hastalığa Dikkat Çekildi

Dünya Çölyak Günü’nde Hastalığa Dikkat Çekildi

Bizi Takip Et


Dünya Çölyak Günü nedeniyle Çölyakla Yaşam Derneği ile Bakırköy Kent Konseyi Kadın Meclisi ortaklaşa toplantı düzenlediler.
Toplantıya; Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Tufan Kutlu, Bakırköy Kent Konseyi Kadın Maclisi Başkanı Yrd. Dç. Dr. Meltem Ünal Erzen ve Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Oya Özden katıldı.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak hastalığının bir ince bağırsak alerjisi olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Tufan Kutlu, Bu alerjinin “buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içinde bulunan, gluten ismi verilen proteine karşı ince barsağın ömür boyu sürecek bir hassasiyet geliştirmesi” olarak tanımlandığını söyledi.

Çölyak hastalarının ömür boyu diyet yapması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tufan Kutlu; iştahsızlık, kusma, karın şişliği, büyümede gerilik, ince kol ve bacaklar ve sürekli ishal halinin hastalığın belirtileri olduğunu vurguladı.

GLUTEN DİYETİ NEDİR?

Prof. Dr. Kutlu hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

“Çölyak hastalığında en önemli konu, ‘tanı’ konulmasıdır. Tanı konduktan sonra hastanın yapması gereken glutenli besinleri yememek. Hasta, gluten diyeti yaptığı sürece bir sorun yaşamaz. Yediğimiz her yiyecek yemek borusundan mideye, mideden ince bağırsağa oradan da kalın bağırsağa gider. Daha sonra hazmedilen besin ince barsak vasıtasıyla kana karışır. Gerekli olan besin kaynakları ince bağırsakta emilir.

Çölyak hastalığı da bir ince bağırsak hastalığıdır ve birçok yiyeceğin içinde bulunan Gluten maddesinin bağırsakta sindirilememesi durumudur. Bu nedenle çölyak hastalarının Gluten içeren hiçbir besini yememesi gerekir.”


İçeriği Paylaşın