Spor Yap Diyabetten Korun!

Spor Yap Diyabetten Korun!


Bizi Takip Et


Türkiye’de 7 milyondan fazla Diyabet hastası olduğu bilinmektedir. Toplum sağlığını bu kadar etkisi altına alan hastalık ile ilgili farkındalık yaratmak için Biruni Üniversite Hastanesi, 14 Kasım Diyabet Günü “Spor Yap Diyabetten Korun” etkinliği düzenledi. Diyabet Günü’nün sembolü olan mavi çemberden esinlenerek “Mavi hulahoplar” ile karın ve basenlerinizin yağlarınızı eritin mesajı verildi.

Düzenli fiziksel aktivitenin diyabet hastalığına yakalanma riskini düşürdüğüne dikkat çeken Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Esra Şüheda Hatipoğlu, “ kilo kontrolü sağlamak ve diyabetten korunmak için sporu yaşamımıza dâhil edin” dedi.

“FAZLA KİLOLAR DİYABETE SEBEP OLUR”

Diyabet her geçen gün adeta bir çığ gibi büyüyor. Hastalığın artmasının baş sorumlusu olarak da şişmanlık gösteriliyor. Şişmanlık günümüz insanının adeta kaderi olmuş durumda. Hareketsizlik, hazır gıdalar ve katkılı yiyeceklerle beslenmek fazla kilolara, fazla kilolar da diyabete yol açıyor. Üstelik sadece erişkinler değil, çocuklarda da şişmanlık nedeni ile tip 2 diyabeti daha sık görünür hale gelmiş durumda.

DİYABET KONTROL ALTINA ALINMAZSA ORGAN HASARLARINA YOL AÇIYOR!

Diyabet tüm dünyada hızla artan bir hastalık! Her 10 saniye dünyada 2 kişide diyabet gelişiyor, bir kişi ise diyabetten ya da diyabete bağlı hastalıklar sebebiyle yaşamını yitiriyor. Bu kadar ciddi bir sağlık sorun olan Diyabet hastalığı kontrol altına alınmaz ve kronikleşirse birçok organda hasara neden olabilir. Diyabetin hedef aldığı belirli organlar vardır ve en çok hasarı da bu organlar görür. Bu organlar arasında göz, böbrek ve damarlar başı çekmektedir. Uzun süre kan şekeri yüksek giden hastalarda gözün arka kısmında hasar oluşur ve bu hasar ileride görme kaybına neden olabilir. Diyaliz hastalarının birçoğunda diyabet ya da hipertansiyon vardır. Bu nedenle kan şekeri kontrolü olmayanlarda böbrek yetmezliğine kadar giden böbrek hasarı olur. Bu hasar çok yavaş ve sinsi ilerlediğinden birçok hasta böbrek hasarının başladığını fark edemez. Diyaliz hastalarının bu konuda tedbirli olmaları ve kontrollerini aksatmamaları gerekir. Damar hastalıklarına neden olur. Çünkü diyabet kalp damar hastalıkları, kolesterol ve hipertansiyonla bir arada gider. Özellikle kontrolsüz ve uzun süre diyabetiklerde ayak damar hastalıkları ve buna bağlı uzuv kayıpları çok sık görülür.


İçeriği Paylaşın