Eczacılık Günü’nde Obeziteye Dikkat Çekildi

Eczacılık Günü’nde Obeziteye Dikkat Çekildi

Eczacılık Günü’nde Obeziteye Dikkat Çekildi

Bizi Takip Et


Novo Nordisk, Eczacılık Günü’nü kutlamak amacıyla Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde çeşitli etkinlikler düzenledi. Tedavi edilebilen kronik bir hastalık olan obeziteye de dikkat çekilen ve yüzlerce öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte vücut kitle endeksi (VKİ)* ölçümleri gerçekleştirildi. Medipol Üniversitesi’nin VKİ 23 çıktı.

14 Mayıs Eczacılık Günü’nde Medipol Üniversitesi Güney Kampüsü’nde bulunan Eczacılık Fakültesi’nde gençlere özel çeşitli etkinlikler ve iki panel düzenlendi. Paneller, öncesinde katılımcıları hareket ettiren bir aktiviteyle başladı. Katılımcılar, önceden koltuklara bırakılan küçük su bidonu, vida, kese kagıdı ve tahta sopaları kullanarak, farklı ses gruplarından çıkan ortak ritimle hem hareket ettiler, hem keyifli vakit geçirdiler. Ayrıca, etkinlikler süresince yapılan ölçümlerde katılımcıların ortalama vücut kitle endeksi 23 çıktı.

Etkinlik kapsamasında düzenlenen ve Dr. Ecz. Metin Uyar’ın moderatörlüğünde yapılan “Alışkanlıkları’nı Değiştir” konulu ilk panele, İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkadir Ömer, İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülden Omurtag, Psikolog Dr. Beyza Bayraktar ve Novo Nordisk Türkiye Medikal Direktörü Demet Özkaya konuşmacı olarak katıldı.

Medipol Ünivesitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülden Omurtag konuşmasına “Tüm Eczacıların Eczacılık Günü’nü ve Bilimsel Eczacılık’ın 179. Yıldönümünü içtenlikle kutluyorum” diyerek başladı. Prof. Dr. Omurtag, şöyle devam etti: “Bizler eczacılar olarak Türkiye’nin dört bir yanında Halk Sağlığı konusunda etkin bir rol üstleniyoruz. Obezite günümüzün en önemli sağlık sorunları arasında yerini alıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 verilerine göre dünya genelinde 1975’ten bu yana 3 katına çıkan obezitenin temel sebebi vücuda yağ bakımından yoğun kalorinin fazla alınması ve düşük enerji tüketilmesi. Obezite Avrupa’da yetişkinlerin yüzde 10-30’unu etkilemekte. Medipol Üniversitesi olarak sağlık konusuna hassasiyetle yaklaşan bir yükseköğrenim kurumuyuz. Novo Nordisk’le kendiliğinden ortaya çıkan bir birliktelik yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Eczacılar halkımızı sağlık, beslenme, sağlıklı alışkanlıklar kazandırma, iyi yaşama konusunda bilinçlendirdikçe, toplum olarak çok daha sağlıklı bir hale geleceğiz.”

Etkinliğin ilk panelinde konuşan Novo Nordisk Türkiye Medikal Direktörü Demet Özkaya da 95 yıllık tecrübesiyle 79 ülkede faaliyet gösteren Novo Nordisk’in, obezitenin kronik bir hastalık olduğunun farkına varılması için çalıştığını belirtti. Dünyadaki 1.9 milyar insandan 650 milyonunun obez olduğuna dikkat çeken Demet Özkaya, şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması ise Türkiye’de obezite hastalığı görülme sıklığının yüzde 36 seviyelerinde olduğunu ortaya koyuyor.  Bugün Türkiye’de her 3 kişiden 1’i obezite hastası. Yapılan araştırmalar obezitenin Tip2 Diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, inme, kanser ve depresyon gibi çeşitli eş zamanlı hastalıklarla güçlü bir bağı olduğunu gösteriyor. Unutmayalım ki obezite tedavisi olan kronik bir hastalık. Önemli olan farkında olmak. Novo Nordisk obezite ile mücadele ve kilo kontrolü konularında geniş ve güçlü seçenekler sunan bir sağlık firması.”

Etkinlik kapsamında düzenlenen “Dengeli Beslen, İyi Yaşa” konulu ikinci panel ise sunucu Murat Güloğlu’nun moderatörlüğünde, diyetisyen ve aşçı Ayça Alara Aycan ve fitness eğitmeni Murat Bür’ün katılımıyla gerçekleştirildi. Ayça Alara Aycan, kilo aldırmayan lezzetli tariflerini ve sırlarını öğrencilere yönelik pratik uygulama yöntemleriyle paylaşırken; Murat Bür, düzenli olarak yapılan sporun obezite riskini azaltarak sağlıklı yaşama olan katkısını sahnede göstererek anlattı.

*Vücut Kitle Endeksi (VKİ): İnsanların bulundukları kilonun boy ve cinsiyetlerine göre hangi aşamada olduğunu bildirmek için, vücut ağırlığının boyun karesine bölerek hesaplanan bir ölçüdür. Yükselen vücut kitle endeksinin sebep olduğu hastalıkların başında kardiyovasküler hastalıklar (kalp krizi) gelirken, bunları diyabet, kas-iskelet bozuklukları ve bazı kanser çeşitleri takip eder.


İçeriği Paylaşın