El Titremesi Neden Olur? İşte El Titremesinin Altında Yatan Sebepler

Birçok kişinin korkulu rüyası haline gelen el titremesi, gündelik hayatta yaşanan aşırı stres, yorgunluk ve uykusuzluk gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkabildiği gibi çok ciddi hastalıklarında belirtisi olabiliyor. İşte el titremelerinin altında yatan 5 hastalık...

El Titremesi Neden Olur? İşte El Titremesinin Altında Yatan Sebepler

Bizi Takip Et


Tıp dilinde tremor olarak tanımlanan titreme hemen her yaş grubunda görülebiliyor. Ciddi bir nörolojik rahatsızlığın ilk belirtisi olarak da karşımıza çıkan el titremesi, genellikle aşırı miktardaki çay ve kahve tüketiminden, uykusuzluktan, yorgunluktan, metabolik değişikliklerden ya da gün içindeki duygu değişimlerinden kaynaklanabilir.

Ancak uzmanlar hiçbir titremenin küçümsenmemesi ve ‘zamanla geçer’ diye düşünmeden dikkate alınması gerektiği konusunda uyarıyor.

El titremesine neden olan pek çok farklı etken sebep bulunuyor. Bu etkenler, gündelik hayatta sıkça yaşanan basit duygu durum değişimleri olabileceği gibi bazıları ciddi sağlık problemlerinden kaynaklanabilir. Ellerdeki titreme sorunu altta Parkinson gibi çok daha ciddi nörolojik sorunlara da işaret ediyor olabilir.

ELLERDEKİ TİTREMENİN NEDENLERİ

1- Esansiyel tremor: Genellikle her iki elde başlayan bu durum en sık rastlanan tremor türü olarak gösterilir ve 100 binde 350 gibi bir sıklıkla dünyada en fazla görülen hareket hastalığı olarak nitelendirilir. Bazı durumlarda önce tek elde başlamış bile olsa yaklaşık üç yıl içinde diğer elde de titreme başlar. Gündelik yaşam içinde ince motor hareketlerini gerektiren, yazı yazmak, eşyaları tutmak gibi durumlarda titreme daha belirgin bir hal alır. Hatta, ellerdeki titremeye ses veya dil tremorunun da eşlik ettiği görülür. Hastalar titremenin genellikle uykuda kaybolurken stres altında arttığını belirtir.

2- Parkinson tremoru: Pankinson hastalığının karakteristik belirtisi olan bu titreme genellikle tek elde başlar. 60-65 yaşından sonra görülme riski artar. Hastanın baş ve işaret parmağı birlikte titrer. Para saymaya benzer bir özellikte olan bu titreme çoğunlukla dinlenme sırasında ortaya çıkar.

3- Serebellar (beyincikle ilişkili) tremor: Bu titreme türünün yaşanmasında temel etken, beyinciği etkileyen damarsal, tümöral, dejeneratif ya da kalıtsal hastalıklardır. Hastalar, günlük yaşam içinde asansör ya da elektrik düğmesine basmak gibi istemli bir hareket yaptıkları sırada titremenin belirgin hale geldiğinden dert yanar.

4- Pozisyonel tremor: Dinlenirken ya da vücudun belli bir duruşunda, hareketle ortaya çıkabilen bu titremenin sadece ellerle sınırla kalmayabilir. 

5- Fizyolojik tremor: Stres, korku, sıkıntı, hipoglisemi, hipertiroidi, alkolün bırakılması ve ateş gibi durumlarda gözle görülür hale gelen bu titreme türü herkeste ortaya çıkabilir. 

EL TİTREMESİ TEDAVİSİ

Öncelikle el titremesi yaşayan kişilerin mutlaka bir nörologa başvurmaları gerekir Çünkü el titremeleri çok önemli bir hastalığın ilk ve tek bulgusu olarak ortaya çıkabildiği gibi, alkol tüketimi, ilaç kullanımı, distoni, epilepsi, hipertiroidi, polinöropati, beyin damar hastalıkları ve B12 vitamin eksikliği de olabilir.  Bundan dolayı kişinin mutlaka bir doktora başvurması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.


İçeriği Paylaşın