Göze Dokunmadan Yapılan Lazer Tedavisi No Touch

Göze Dokunmadan Yapılan Lazer Tedavisi No Touch

Göze Dokunmadan Yapılan Lazer Tedavisi No Touch

Bizi Takip Et


Göze dokunmadan gerçekleştirilen lazer ameliyatıyla gözlüklerden nasıl kurtulabileceğinizi ve tüm yönleriyle yaşa bağlı görme sorununun tedavisinde lazerin yerini Veni Vidi Göz Sağlığı Merkezi’nden Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu Sağlığım için Herşey’e anlattı.

. Lazer tedavisindeki tekniklerden biri olan göze dokunmadan lazer tekniği nasıl bir yöntemdir?
“No-touch laser göze gerçekten dokunmadan yapılan bir lazer tekniğidir. Lazer teknolojisi başlayalı neredeyse 40 yıl oldu. Tüm dünyada milyonlarca insana lazer yapıldı. Uygun insanlara yapıldığında da günlük yaşamı çok rahatlattığı, kişileri gözlük gibi aksesuarlardan kurtardığı görüldü.

Kırma kusuru olan insanları lazer ameliyatı olmaya yönlendiren süreç, görme kusuru olduğunu öğrenmesinin şoku, gözlüğe alışma süreci, bir süre sonra gözlüğün ağırlığının yarattığı sıkıntı nedeniyle kontakt lense geçiş ve en sonunda kontakt lensin komplikasyonlarından dolayı ‘Bunlardan nasıl kurtuluruz?’ sorusunun arayışı şeklindedir.

Bu arayış içerisindeki hastalar  40 yıldır uygulanan farklı yöntemlerle gözlüklerden kurtuluyorlar. 40 önce yapılan lazer yöntemlerinde sınırlamalar vardı.. Zaman içerisindeki gelişmelerle yüksek miyoplara ve astigmatlara, yakın görme problemleri olanlara da lazer yapılmaya başlandı. Yine de lazer tedavisi olamayan bir grup kaldı. Bu gruptaki insanlar gözlerine damla bile damlatamayan endişeli insanlar. Söz konusu kişiler lazer ile ameliyatı düşününce bile korkuyor. Bir grup hasta ise ‘Teknoloji gelişecek ve lazerle göz ameliyatını daha az problemle olacağız’ diyerek bekledi. No-touch yöntemini bir hastamla konuşurken bana ‘Ben yıllardır bu yöntemin çıkacağını biliyordum’ dedi.

No-touch lazer yöntemi ile gözde hiçbir kesi yapılmadan, göze hiçbir alet oturmadan, göz vakumlamadan ameliyat yapılıyor. Diğer yöntemlerin tamamında gözünüze bir aletin oturup gözünüzü sabitlemesi ve vakumlaması zorunlu olarak gerekir. Bu yöntemde ise gözünüze hiçbir alet oturmuyor, sabitlemiyor ve vakumlamıyor. Bu nedenle no-touch yani dokunulmayan yöntem adını alıyor.”

“GÖZE DOKUNMADAN LAZER TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

. Miyop, hipermetrop ya da astigmatlarda kırma kusuru bu yöntemle nasıl düzeltiliyor?
“Gözün ön kısmı olan korneayı gözlük camı gibi düşünürsek, bizim görmemizi sağlayan şeffaf ve renkli bölümün önündeki yarım milim kalınlığındaki alanın üzerinde şekil değişikliği yaparak kişinin miyobunu, hipermetrobunu, astigmatını ortadan kaldırabiliyoruz. Diğer yöntemlerde hastanın kornea yüzeyinden 150 mikronluk kalınlıktaki flep denilen tabakayı kaldırıyoruz. Bu işlemi bazen lazerle bazen bıçakla yapıyoruz. Lazer işlemi yapıldıktan sonra flep denilen tabakayı tekrar yapıştırıp işlemi bitiriyoruz. No-touch yönteminde ise flep denilen tabakanın kaldırılmasına gerek kalmıyor. Kornea yüzeyini kaba bir tabirle mikron seviyesinde tıraşlıyoruz. Örneğin miyopsanız, korneanız normalden biraz daha bombedir. Öne doğru çıkıktır. Astigmatsanız bazı yerler bombe, bazı yerler çukurdur. Hipermetropsanız korneanız düzdür. Biz neyi ortadan kaldırmak istiyorsak onu tıraşlayıp şekillendiriyoruz. Lazer bir ışıktır ve no-touch lazerde ışığın verdiği enerji ile özel bir program sayesinde neyi düzeltmek istiyorsak onu ortadan kaldırabiliyoruz. Bu işlemi de hiçbir şey kesmeden, kaldırmadan direkt korneanın yüzeyinden uyguluyoruz.”

“HASTANIN YAPACAĞI TEK ŞEY TEPEDEKİ KIRMIZI NOKTAYA BAKMAKTIR.”

. Hasta bu ameliyat sırasında yatar ya da oturur pozisyonda mı duruyor?
“Hasta yatar pozisyonda tepede bir ışık görüyor. Biz hastadan 15 saniye boyunca tepedeki ışığa bakmalarını istiyoruz. Bu sırada hastalar göz söz konusu olduğu için tedirgin oluyorlar. Birinci göze lazer tedavisine başladığımızda bile hasta diğer gözü için tedirgin olmaya devam eder. Hastaya her ne kadar ‘Göze dokunmayacağız. Hiçbir şey hissetmeyeceksiniz’ desek de hasta tedirgin bir şekilde bekler. İlk gözün lazer işlemi bittikten sonra hasta inanılmaz rahatlar. No-touch yönteminde yine refleksten dolayı gözünü sıkan bir grup hastada ya da anatomik olarak çekik gözlü olan hasta grubunda görülen göz kapak aralığını açılamama durumu söz konusu değildir. Hastanın yapacağı tek şey gözünü kısık olsa bile açıp tepede gördüğü kırmızı noktaya bakmasıdır.”

“HASTA HUZURSUZ OLUR VE HAREKET EDERSE LAZER DURDURULUR.”

. Hasta no-touch yöntemiyle gerçekleştirilen lazer ameliyatı sırasında gözünü kırparsa ne olur?
“Şu anda artık altıncı-yedinci jenerasyon lazerleri kullanıyoruz. Cihazlara hekime ya da hastaya bağlı oluşabilecek tüm hataları ortadan kaldıran mekanizmalar eklendi. Kullandığımız cihazda hastanın gözünü takip eden özel sistemler var. Hasta sakinse ve bizi dinliyorsa zaten bir problem yoktur. Diyelim ki, hasta söylediğiniz gibi gözünü kısıyor, kafasını ya da gözünü oynatıyor, bu durumda lazer hastanın gözünü bir noktaya kadar takip eder. Hasta çok huzursuzsa ve kafasını oynatmaya başladıysa cihaz artık takip edemiyorsa güvenlik nedeniyle cihaz lazeri durdurur. Hastanın tekrar eski pozisyonuna gelmesi beklenir.”

DİYABET VE GÖZ TANSİYONU NO-TOUCH LAZERE ENGEL Mİ?

. No-touch lazer kaç dereceye kadar miyop, astigmat ve hipermetrop hastalarına yapılabilir? No – touch lazerin yapılamayacağı bir grup var mıdır?
“Numara sınırlamasındaki en büyük etken korneanın kalınlığıdır. Hasta eğer yedi derece miyopsa ve hastanın korneası inceyse, buna klasik yöntemlerle tabaka kaldırarak lazer yapmaya kalkarsanız numaranın bir kısmının kalabileceğini biliyor olmanız gerekir. Söz konusu ihtimali hastaya anlatmanız gerekir. Bir tabaka kaldırıp lazer yapıyorsunuz ve bu sırada korneanın bir kısmını buharlaştırıyorsunuz. Ama no-touch yönteminde korneada hiçbir şeyi kaldırmadığınız için alanınız genişliyor. Bu nedenle hastanın korneası ince de olsa bu yöntem yapılabiliyor. Yedi numara miyop bir hasta diğer yöntemlerde iyi bir sonuç alınamayacağı için reddedilebilir. Ama kafasına lazerle ameliyat olmayı koymuş çoğu hasta vazgeçmez. Her yeni yöntemde gider sorgular. Böyle hastalardan bazıları için No-touch yöntemi bir alternatifdir.


No-touch lazer, hastanın bir nedenle retinasında problemi varsa, kataraktı varsa, hastanın şekere bağlı retinasında kanama varsa yapılamaz. Diyabetin kendisi  one-touch lazer için bir engel değildir. Retinasında kanama olmayan,  kan şekerini dengede tutan ve göz kontrollerini ihmal etmeyen bir diyabet hastasına

no-touch lazer yapılabilir. No-touch lazerin uygulanmaması gereken bir diğer hasta grubu da göz tansiyonuna bağlı gözünde hasar kişilerdir. Ancak kontrol altındaki bir göz tansiyonu no-touch yöntemine engel teşkil etmez. Çünkü diğer yöntemlerde kullanılan göze oturan aletler göz içi basıncı geçici olarak çok yükseltirken, no-touch lazer yönteminde hastada böyle bir sıkıntı olmadan işlem yapılabilir.”

LAZERLE YAŞA BAĞLI YAKINI GÖRME SORUNUN TEDAVİSİ

. Yaşa bağlı yakını görme sorununun tedavisinde lazerin yeri nedir? Kimlere yapılabilir? Bu tedavi hastaları uzak gözlüklerinden de kurtarır mı?
“Yakına yönelik lazerler son 10-12 yıldır dünyada uygulanıyor. Yakına yönelik uygulanan lazer tedavilerinde en büyük problem yapılan işin hastada ne kadar işe yarayacağını bilinememesinden dolayı sınırlıydı. Yaklaşık 12 yıllık süre yöntemin etkisiyle ilgili yeterli bir süredir. Hastaya bu işlem yapıldığında ‘On sene boyunca yakın gözlüğü kullanmanıza gerek yok’ diyebilmeliyiz.

Hastanın uzak görme sorunu miyopu, astigmatı varsa onlar da yakınla beraber ortadan kaldırılabilir. Kırk yaşın üzerindeki herkese lazerle tedavi yapılabilir. Ama az önce bahsettiğimiz kısıtlamalar bunun için de geçerlidir. Eğer kişide katarakt, retinada kanama ya da göz tansiyonuna bağlı hasar varsa lazerle yakın gözlüğünden kurtarma operasyonu da yapılamaz. Yakın gözlüğünden kurtarma operasyonunda yine no-touch yöntemi kullanılabilmektedir. Korneanın ince olması ya da başka problemlerin olması engel değildir. Eskiden hiç gözlük kullanmayıp 40’lı yaşlardan sonra yakını göremeyip yaşam kalitesi düşen hastalar bunun ortadan kalkabileceğini gördüklerinde inanılmaz mutlu oluyorlar. Ben hastalarıma ‘Operasyondan önce ve sonra saatinize bakın’ diyorum. Bu yöntem hastaları yakın gözlüklerinden kurtararak yaşam kalitelerinin arttırılmasında oldukça etkili sonuç vermektedir.”

LAZERİN BAŞARISINDA DETAYLI GÖZ MUAYENESİNİN ÖNEMİ

. No-touch lazer ve  yaşa bağlı yakını görme sorunun tedavisinde lazer yöntemlerinin başarı oranları konusunda bilgi verebilir misiniz?
‘Ben gözlükten kurtulmak istiyorum’ diyerek gelen  bir hasta hemen lazere alınmıyor. Hastanın ayrıntılı muayenesini, sorgulamasını ve neden buna ihtiyaç duyduğunu, yaptığı iş, araba kullanıp kullanmaması gibi bir sürü şeyi sorguladıktan sonra bazı özel testler yapıyoruz. Korneanın haritasına, korneanın kalınlığına, göz muayenesine bakarak bazı durumlarda hastaya kesinlikle ameliyat  önermiyoruz. Numara kalabilir, göz bebeğiniz küçük olduğu için sıkıntı olabilir, korneanız limitlerin altında ince olduğu için numaralar geri dönebilir, numarayı sürekli ilerleten bir hastalık varsa tedavi sonrasında  numara ilerleyebilir gibi bilgileri hastaya veriyoruz. Bir grup hastayı  böylelikle elemine ediyor, eğer uygulanabilecek başka yöntemler varsa onlara  yönlendiriyoruz.

Lazerin başarısında doğru hasanın doğru yönteme yönlendirilmesi son derece önemli. Hastaları detaylı inceledikten sonra tedavi sonrasında onları neler bekleyecek diye bilgi paylaşıyoruz. Tedavi sonrasında hasta üç ay sonra tekrar gözlük kullanmaya başlarsa bu başarısızlıktır. Bunu ne hasta, ne de doktor ister. Hastaya tedavi öncesinde yapılan detaylı incelemeler mutsuz hasta yaratmaz. Bu nedenle bu incelemeler çok önemlidir.”


İçeriği Paylaşın