Günde 5 Porsiyon Mucizesi: Erken Ölüm Riskini Azaltıyor

Günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketimi; kanser, kardiyovasküler hastalıklar gibi bulaşıcı olmayan hastalık riskini azaltıyor. İşte günlük yeterli diyet lifi alımına fayda sağlayan meyve ve sebze tüketimine yönelik bilgiler...

Günde 5 Porsiyon Mucizesi: Erken Ölüm Riskini Azaltıyor

Bizi Takip Et


Yeterli ve dengeli beslenmek için meyve ve sebzelerin düzenli tüketilmesi çok önemli. Yeterli miktarda tüketilen meyve ve sebze birçok hastalığa karşı koruma kalkanı oluşturuyor. Yapılan bir araştırmada, günde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketiminin kanser, kardiyovasküler hastalıklar gibi bulaşıcı olmayan hastalık riskini azalttığı ortaya çıktı.

YETERLİ MEYVE VE SEBZE TÜKETİMİ ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIYOR

Önerilen miktarda sebze ve meyve tüketen kişilerin erken ölüm riski, günde sadece 2 porsiyon sebze ve meyve tüketen kişilere kıyasla daha düşük. Aynı zamanda kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve solunum hastalıklarından ölüm riskini de azaltıyor. 

Kronik hastalığı olmayan bireylerin 30 yıllık takibini içeren bir araştırmada, her gün 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketen bireylerin daha az miktarda meyve-sebze tüketenlere kıyasla daha düşük ölüm riskine sahip olduğu belirtiliyor.

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmede özellikle bulaşıcı olmayan hastalıkların azaltılması ve bunlardan korunmak için günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. 

SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİNİZİ ARTTIRMAK İÇİN ÖNERİLER

  • Sebzeleri öğünlere dahil etmek,
  • Ara öğün veya atıştırmalık olarak taze meyve veya çiğ sebze tüketmek,
  • Meyve, sebzeleri mevsiminde ve taze tüketmek,
  • Farklı renklere sahip ve farklı çeşitlerde meyve ve sebze tüketmek,
  • Öğünlerin yanında bol yeşillikli salata tüketmeyi alışkanlık haline getirmek,
  • Tatlılara sunumdan önce taze meyveler eklemek veya tatlı ihtiyacını meyvelerden karşılamak, 
  • Meyve ve sebzelerden sağlıklı ara öğün alternatifleri yaratmak (evde yapacağınız kivi, pancar, kabak, havuç cipsleri gibi).

İçeriği Paylaşın