Hepatit B Karaciğer Kanseri Nedeni

Hepatit B Karaciğer Kanseri Nedeni

Hepatit B Karaciğer Kanseri Nedeni

Bizi Takip Et


Dünyada Hepatit B virüsü ile enfekte olan yaklaşık 400 milyon kişi var. Türkiye’de ise Hepatit B’nin 3 milyon kişiyi etkilediği tahmin ediliyor.

Yapılan araştırmalara göre Avrupa’da Hepatit B vakalarının ancak yüzde 20’sine teşhis konulabiliyor. Tanı alan hastaların ise ancak yüzde 15’i tedavi görüyor. Türkiye’de Hepatit B virüsünden etkilendiğinin farkında olmayan ve bu nedenle tedavi göremeyen hastaların sayısı ise batılı ülkelerden çok daha fazla…

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği önemli bir sağlık sorunu olan viral hepatitler konusunda 5 bin 553 kişi arasında bir araştırma yaptı. Adana’dan Kırıkkale ve Konya’ya, İstanbul’dan Tekirdağ, Manisa ve Trabzon’a kadar tam 23 ilde gerçekleştirilen araştırma sonunda Türkiye’nin Hepatit haritası ortaya çıktı.

Bristol–Myers Squibb İlaç Firması’nın desteğiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarının duyurmak amacıyla Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği tarafından İstanbul’da bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurdan Tözüm, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, yönetim kurulu üyeleri Doç. Dr. Osman Cavit Özdoğan katıldı.

“Hepatit B’yi Herkes Bilmeli, Mücadele Elbirliğiyle Sürmeli” sloganıyla sonuçları açıklanan haritayla ilgili Dernek Başkanı Prof. Dr. Nurdan Tözüm, “Türkiye’de 3 milyon kişide Hepatit B, 730 bin kişide de Hepatit C tespit ettik. Her 100 kişiden 93’ünün de Hepatit A geçirdiğini belirledik” dedi.

SESSİZ KATİL: HEPATİT B VE C…

Hepatit B’nin en yaygın olduğu bölgeler arasında Orta ve Güneydoğu Anadolu’nun başı çektiğini belirten Prof. Dr. Tözüm, Hepatit B’nin erkeklerde, Hepatit C’nin ise daha çok kadınlarda görüldüğünü söyledi.

Batı ülkelerinde hepatit B ve C’ye sessiz katil dendiğini anımsatan Prof. Dr. Tözüm şu bilgiyi verdi:

“Hepatit B, tütünden sonra kansere neden olan ikinci büyük faktör. Dünyadaki tüm karaciğer kanserlerinin yüzde 60-80’i Hepatit B nedeniyle gelişir. Tedavi edilmediği takdirde Hepatit B ile enfekte olan hastaların yaklaşık yüzde 15-40’ında siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri gelişir. Ancak maalesef ki yaygınlığına karşın, hepatit, bulaşma, korunma yolları ve tedavisi konusunda toplumun bilgisi son derece yetersiz…”

HEPATİT B İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ

Prof. Dr. Tözüm, Hepatit B konusunda risk faktörlerini şöyle sıraladı:
. Hepatit B’nin yaygın olduğu ülkelerde yaşayanlar ve bu ülkelerden gelenler
. Damar içi uyuşturucu kullananlar
. Ağız-diş tedavisi geçirmek, ameliyat olmak
. Kulak deldirme, pierching, dövme gibi işlemler
. Kan nakli
. Cinsel yolla bulaşan hastalık hikayesi, çok eşli cinsel yaşam
. Anneleri Hepatit B ile enfekte olan yeni doğanlar
. Sağlık sektörü ve kamu güvenlik çalışanları
. Böbrek yetmezliği olanlar, kanser hastaları, kan nakli olan, organ nakli yapılan ya da hemodiyalize giren kişiler
. Islahevi ya da cezaevindekiler
. Yüksek risk grubuna sahip bölgelerden çocuk evlat edinmiş olan aileler.

Hepatit B’den aşı ile korunmanın mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Tözüm, şu bilgiyi verdi:

“Aşının üç dozu 75 lirayı geçmiyor. Üstelik Sağlık Bakanlığı tüm yeni doğan bebekleri ücretsiz aşılıyor. Burada en önemli konu, Hepatit B ile enfekte olan kişilerin gerçek sayınının ortaya çıkması ve gereken kişilerin tedavi olabilmeleri. Hepatit B’nin tedavi ücreti yılda bin ile 22 bin lira arasında değişiyor. Ancak Hepatit B nedeniyle karaciğer yetmezliğinin ortaya çıktığı vakalarda naklin maliyeti 100 bin TL’li aşıyor. Hem ülke ekonomisi kayba uğruyor, hem de insanlar aşıyla korunabilecekleri ya da ilaçla tedavi olabilecekleri bir sorun olan hepatit B nedeniyle maalesef karaciğer nakli olmak zorunda kalıyorlar. Türkiye’de bir yılda yaklaşık 500 kişiye karaciğer nakli yapılıyor ama idealde bu rakamın bin 500 ile 2 bin arasında olması gerekiyor. Bu nedenle pek çok hasta da uygun verici beklerken yaşamını yitiriyor.”

HEPATİT B VE HAMİLELİK, DOĞUM

Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği BaşkanYardımcısı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu ise, hepatit C’nin hala check-up tarama programlarında yer almamasından yakındı.

Toplantıda ayrıca manikür, pedikür, pierching ve dövme aletleriyle Hepatit B bulaşabileceğine dikkat çekildi. Hepatit B ile enfekte kadınların da çocuk doğurabileceğini söyleyen uzmanlar “Türkiye’de Anadolu’da pek çok yerlerde hala evde doğum yapılıyor. Evde doğum Hepatit B açısından da son derece sakıncalı. Çünkü hastanelerde eğer anne adayı hepatit b ile enfekte olmuşsa, bebeğe doğar doğmaz koruyucu serum (immuglobin) veriliyor. İlk 72 saat içinde, hatta 24 saat içinde bu tedavinin uygulanması gerekiyor.”

Toplantının sonunda, Türkiye’nin Hepatit Haritası’na göre Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanacak toplumsal bilgilendirme projesinin önemine dikkat çekildi.


İçeriği Paylaşın