Huzursuz Bacak Sendromu Kadınlarda İki Kat Daha Fazla Görülüyor

Huzursuz Bacak Sendromu Kadınlarda İki Kat Daha Fazla Görülüyor

Huzursuz Bacak Sendromu Kadınlarda İki Kat Daha Fazla Görülüyor

Bizi Takip Et


Medicana Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmanı Didem Er, yattıktan kısa bir süre sonra bacaklarda genellikle gerginlik, uyuşma, batma olarak kendini gösteren huzursuz bacak sendromunun kadınlarda, erkeklere oranla iki kat daha fazla görüldüğünü söyledi.

Huzursuz bacak sendromunun, (HBS) yattıktan kısa bir süre sonra alt bacaklarda ortaya çıkan ve genellikle gerginlik, uyuşma, batma, yanma, iğnelenme veya tam tarif edilemeyen garip bir rahatsızlık hissi verdiğini ifade eden Dr. Didem Er, şunları söyledi: “ HBS, en sık meydana gelen nörolojik bozukluklardan biridir, ancak bu hastalığa yakalanan kişilerin sadece bir kısmında teşhis edilir. Çalışmalara göre, Avrupa ülkelerinde halkın yüzde 10’unda huzursuz bacak sendromu semptomları görülmektedir. Kadınlar erkeklerin iki katı sıklıkta ve yaşlı insanlar da gençlerden daha fazla huzursuz bacak sendromu hastalığına yakalanır.”

GECE SAATLERİNDE ŞİDDETLENİYOR

Akşam ve gece saatlerinde semptomların hemen her zaman daha şiddetli olarak ortaya çıktığını ifade eden Didem Er, “Çoğu HBS hastasında akşam ve gece saatlerinde bacaklardaki güçlü huzursuzluk hissi uyku kalitesini önemli ölçüde etkiler. Bu kişiler iyi uyuyamaz veya geceleri defalarca uyanırlar. Böyle bir durumda, şikayetlerini hareket ve aktiviteyle hafifletebilmek için, birçok hasta yataktan kalkar ve kimileri saatlerce etrafta dolaşır. Bunu başarabilseler bile, deliksiz bir uyku uyumak yine de mümkün olmaz. Hastaların yüzde 90’dan fazlasında uyku süresi ve uyku kalitesi belirgin şekilde kötüleşir. Sürekli uykusuz kalmanın da kendine özgü sonuçları vardır: Gündüzleri kronik yorgunluk, bitkinlik, konsantrasyon güçlükleri ve baş ağrıları, HBS’li kişilerin yaşam kalitesi, günlük özel hayatı ve iş hayatını güçlü bir şekilde etkileyebilir” dedi.

HBS neden olur?

Huzursuz bacak sendromunun iki farklı şekilde meydana gelebileceğini belirten Dr. Er, “Birincil ‘idiyopatik’ HBS’nin nedeni henüz tam olarak açıklanamamıştır. Ancak çok büyük bir olasılıkla, nedenlerden biri beyinde önemli bir rol oynayan dopamin nörotransmitter metabolizmasındaki bir bozukluktur. Büyük olasılıkla demir metabolizmasındaki bir bozukluk da rol oynamaktadır. İdiyopatik HBS hastalarının yarısından fazlasında, bir aile üyesinde de aynı hastalık bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Hastalığın ikincil türlerinin “semptomatik” olduğunu söyleyen Dr.  Didem Er şöyle devam etti: “Bazı hastalıklar huzursuz bacak sendromunu kendilerine de çekebilir; bu durumda bir ikincil HBS’den bahsedilir. Böbrek yetmezliği, vücutta demir eksikliği veya demir metabolizması bozukluğu ve ayrıca nörolojik hastalıklar da huzursuz bacak sendromuna yol açabilir. Hamilelik sırasında da HBS semptomları nispeten sık görülür; hamile kadınların yüzde 30 kadarını etkiler, ancak çoğunlukla doğumdan kısa bir süre önce kaybolur. Son olarak, psikolojik ilaçlar başta olmak üzere bazı ilaçlar da huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilir.”


İçeriği Paylaşın