İmplant Tedavisi ve Diş Eksikliği

İmplant Tedavisi ve Diş Eksikliği

İmplant Tedavisi ve Diş Eksikliği

Bizi Takip Et


Diş Hekimi Pertev Kökdemir, implant tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı.

İMPLANT TEDAVİSİ

İmplat tedavisi nedir? Nasıl yapılır?
İmplant tedavisi eksik dişlerin yerine uygulanan bir tedavi çeşididir. Köprünün alternatifi de denilebilir. İmplantlar çeşitli alaşımlardan oluşabildiği gibi yüzde yüz titanyumdan da oluşabilir. Bunun dışında zirkotitan implantlar dimplant tedavisia var. Bunla titanyum ve zirkonyum alaşımıdır; ama bunlar daha sağlamlaştırılmış implantlardır ve daha ince kemiklere yerleştirilebilirler. Son olarak birde akıllı hidrofilik implantlar var. Bunlar da diyabetli hastalarda ya da çok sigara içen hastalarda kullanılan implantlardır.

İmplant tedavisinde doğru zamanlama nedir?
İmplant ya diş çekildiği anda yerleştirilmeli ya da diş çekildikten sonra en erken bir buçuk iki ay sonra yerleştirilmelidir. Bu yaşla ilgili bir durumdur. Biraz daha genç kişilerde kemik iyileşmesi hızlı olacağı için diş çekildikten bir buçuk ay sonra o bölgeye implant yerleştirilebilir. Ama daha ileri yaşta yani 60-70 yaşındaki kişilerde 2 ay sonra yerleştirilebilir. Eğer diş çekildiği anda implant yerleştirilememişse maksimum 6 ay sonra o bölgeye ya bir köprü tedavisi ya da mutlaka bir implant tedavisi yapılmalıdır. 6 aydan sonra komşu dişler yavaş yavaş o bölgeye hareket etmeye başlar. Kemik erimesi de başlar. Bunların önüne geçebilmek için 6 ay sonra en geç o bölgeye bir implant veya diş yaptırılmalıdır. Bu süre bir seneyi geçmemelidir. Çünkü bir seneden sonrada artık daha fazla işlem yapılmasını gerektirecek durumlar ortaya çıkabilir.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir

İMPLANT TEDAVİSİ İÇİN UYGUN HASTA

Hangi hastalar implant tedavisi için doğru adaydır?
İmplant herkese yapılabilir. Sistemik rahatsızlıkların olması da implant için bir engel değildir. Örnek veriyorum kanser tedavisi görmüş ve üzerinden 6 ay geçmiş olan bir kimseye de rahatlıkla implant tedavisi uygulanabilir. Hatta son teknoloji akıllı hidrofilik implantlar özellikle kanser hastalarında başarılı bir şekilde uygulanabiliyor. Bu implantların en önemli özellikleri etrafında hızlı bir şekilde kandaki iyileşme hücrelerini toplamaları ve o bölgede sert bir kemik oluşturmalarıdır. Bir tek kan sulandırıcı kullanan hastalarda ilaçları doktor kontrolü altında implant tedavisinden 2 gün önce kesiliyor.  Yine 2 gün sonrasına kadarda kullanmaması isteniyor. Kısacası sistemik rahatsızlığı olsun olmasın implant tedavisi her hastaya rahatlıkla uygulanabiliyor.

İmplant tedavisinin basamakları neler?
İmplant tedavisi, diş hekimliği alanında cerrahi işlemler içinde hastalar için en kolay işlemlerden biridir. Öncelikle hastadan panoramik bir röntgen veya tomografi istenir. Kemik yapısı değerlendirilir.  Eğer kemiği implant yapılması için uygunsa o zaman işleme başlanabilir. Tek bir implant için anlatacak olursak implant yapılacak bölgeye lokal anestezi verilir ve uyuşturulur. Daha sonra implant daha önce planlandığı kemiğin içine uygun yönde yerleştirilir. Sadece 3-4 dakikalık bir işlemdir. Anestezi ile beraber 5 dakika kadar sürer. Ardından gerekirse dikişle kapatılır. Hasta normal yaşantısına devam eder. İyileşme süreci 2-6 ay arasında devam eder. Bu bekleme süreci içinde ağızda kesinlikle implanta ait bir parça görünmez. Kimi zaman diş etinden görünür bir kapak konulabiliyor. Diş etinin iyileşme başlığı da denilebilir. Bu kapak diş etinin uygun formu almasını sağlar. Diş yapılacağı zaman implantın üstüne diş etine uygun bir form verilmiş olunur ve porselen dişler rahatlıkla yapıştırılabilir. 2 ila 6 ay bekledikten sonra da diş yapım süreci başlar. İmplant yapılacak bölgeden ölçü alınır. Yaklaşık 6 gün içinde yeni porselen dişi provaları ile beraber hazırlanıp dişin üstüne implantın üstüne yapıştırılır.

İMPLANT TEDAVİSİNDE KEMİK YAPISININ ÖNEMİ

Hastanın kemik yapısı uygun değilse bu süreçte nasıl ilerlenir?
Eğer hastanın kemik yapısı uygun değilse zaten bu röntgende görülür. Kemikte bir incelik veya yükseklikte bir azalma varsa kişinin durumuna göre farklı işlemler uygulanabilir. Örneğin arka bölgede kemik yüksekliğinde azalma varsa, sinüsler aşağı doğru sarkmışsa böyle bir durumda sinüs yükseltme işlemi yapılır. Hasta bu işlemlerde kesinlikle bir ağrı ya da acı hissetmez. Sinüs mukozası bir miktar yukarı kaldırılır ve altını kemik tozu eklenir. Bunun ardından 6 ay kadar iyileşmesi için beklenir. Birde kemik ilavesi yapmak istemediğimiz ince kemik durumları var. Böyle bir şey yapmak istemiyorsak o zaman zirkotitan implant uygulaması yapılabilir. Zirkotitan implantlar daha sertleştirilmiş daha sağlam implantlardır. Zirkonyumla titanyumun birleşiminden oluşurlar. İnce kemiklerin içine zirkotitan implantlar yerleştirerek gayet sağlam ve sağlıklı bir diş kökü oluşturabilir. Hem de iyileşme süreci 6 aydan 2 aya indirilmiş olunur.

PRF TEKNİĞİ VE KEMİK ARTTIRIMI

Kemik artırımında uyguladığınız PRF tekniği var bu teknik nedir?
PRF tekniği, iyileşme sürecini hızlandıran bir tekniktir. Hastadan alınan kanla hazırlanan özel bir serum kemik tozuna karıştırılır. Dışarıdan hayvansal kaynaklı kemik tozuna karıştırılır ve implantın çevresine veya implant uygulanacak bölgeye bu serumlu kemik tozu ilave edilir. Bu sayede çok hızlı ve kaliteli bir iyileşme sağlanır. Kemik tozunda kayıp; yani o bölgede iyileşme süresince bir miktar erime olabilir. Örneğin bir santim yüksekliğinde kemik yapılmışsa iyileşme sürecinde bu kemik azalır ve 0.7 cm’e düşebilir. Ama PRF tekniği ile bu kayıp en aza iner ve iyileşme hızlanır. Kısacası iyileşme hızı ve şekli biraz daha garanti altına alınmış olunur.


İçeriği Paylaşın