İnme Tedavi Merkezi Açıldı

İnme Tedavi Merkezi Açıldı

İnme Tedavi Merkezi Açıldı

Bizi Takip Et


İstanbul Bilim Üniversitesi Avrupa Florence Nightingale Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Fulya Kampüsü’nde  İnme Tedavi Merkezi açıldı. Merkezin SGK anlaşması bulunuyor. İstanbul Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü’nün teşvikleriyle açılan “İnme Tedavi Merkezi” 9 yataklı teknolojik donanıma sahip.

SGK ile anlaşmalı olan merkezde; nöroloji alanındaki güçlü akademik kadrosuyla ve İstanbul Kamu Yataklı Tedavi Kurumları Şube Müdürlüğü, Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü ve 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliğiyle yapılan entegrasyonlarla ilk 8 saatte ulaşılan hastalara modern inme tedavileri sunuluyor.

ERKEN TEŞHİS VE ACİL TEDAVİNİN ÖNEMİ

İnme Tedavi Merkezi’nin açılışının duyurulması nedeniyle yapılan yazılı açıklamada şu bilgiler verildi:

“Ülkemizde her yıl ortaya çıkan yeni inme (felç-nüzul) olgusu sayısının 140.000 ile 210.000 arasında olduğu bilinmektedir. Bu sayı Ülkemizde her iki üç dakikada bir yeni bir inme olgusunun ortaya çıktığı anlamına gelmektedir. İstanbul’da ise her yıl yeni 20.000 ile 30.000 arasında değişen inme hastası hastanelere başvurmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre Türkiye Avrupa kıtasında inmeye bağlı ölüm oranı en yüksek olan Rusya’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye’de Hıfzısıhha Enstitüsü’nün yapmış olduğu istatistiklere göre ise inmenin kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada ölüm nedeni olduğunu ve doğumsal sorunlar ile kalp hastalıklarından sonra üçüncü sırada da sakatlık nedeni olduğunu bilmekteyiz.

Sağlık Bakanlığı Eğitim Araştırma Hastanelerinde yapılan pilot çalışmalarında ise hastanelerden taburcu edilen ve evde bakıma muhtaç yatağa bağlı hastaların yüzde 70-80’ini ön planda inme olmak üzere nörolojik hastalıkların oluşturduğunu görmekteyiz.  Tüm bu sonuçlar inmenin kalp hastalıklarından sonra Ülkemizin en önemli sağlık sorunu olduğunu ortaya koymaktadır.

İnme geliştikten sonra erken tanı konulması ve tedaviye başlanması hayati önem taşımaktadır. İnmeli hastaların yüzde 80’ini damar tıkanıklıkları oluşturmaktadır. Bir kısmını da beyin kanamaları oluşturmaktadır. Felç, vücudun bir yarısındaki uyuşmalar, el, kol ya da bacak tutmaması, konuşma bozukluğu, hafıza kaybı, bayılma, bilinçsiz kasılma ve seyirmeler inmenin belirtileridir.

Damar tıkanıklıklarına bağlı inmelerde günümüzde yararı kanıtlanmış en ileri tedavi yöntemi trombolitik (pıhtı çözücü) ilaç tedavisidir.  İnmeyi takiben ilk 3 saat içerisinde başvuran hastalara intravenöz dediğimiz toplardamar yoluyla trombolitik tedavi, pıhtı çözücü tedavi uygulanabilir. Bu ilaçların başında rekombinant doku plazminojen aktivatörü (rTPA) gelmektedir. Bu tedavi ile her 7 felç hastasının 1‘inde felç tamamıyla ortadan kalkmaktadır, tamamına yakınında ise eski işine, sosyal yaşantısına geri dönüş sağlanabilmektedir.

Son zamanlarda yapılan farklı çalışmalarda artık bu sürenin 3 saat yerine 4,5 saate kadar varabileceğini göstermektedir. İnme belirtileri ortaya çıktıktan 4,5 saatten sonra hastaneye başvuranlarda ise hasta anjiyografi laboratuarına alınarak kateter yöntemiyle tıkalı damara ulaşılır, daha sonra bu tıkalı damar içine yine aynı benzer trombolitik (pıhtı çözücü) uygulanarak yeniden damarlanma sağlanır. Bu kimyasal müdahale yanı sıra kateder yöntemiyle balon ve stent işlemleri de yapılmaya çalışılır. Böylece inme belirtileri başladıktan sonra 8 saate kadar inme tedavi merkezlerine ulaşabilen hasta pıhtı eritici, kateter, balon, stent yöntemlerinden faydalanarak modern inme tedavisiyle eski sağlığına kavuşabilir.

Oysa İstanbul’da modern inme tedavisi veren çoğu özel sağlık sektöründe olmak üzere çok az kurum vardır. İnme ünitesi özelliklerine sahip İstanbul’da toplam 40–50 yatak bulunmaktadır. Bu her 200.000 kişiye inme ünitesi özelliklerine sahip bir yatak düştüğü anlamına gelmektedir. Bir başka deyişle üç günlük bir akut yatış olması kaydıyla İstanbul’da her yeni 15 inmeli hasta için bir inme ünitesi yatağı bulunmaktadır. Hastanın felç belirtilerini ortadan kaldırmak ve tamamen iyileştirmek için 8 saat kadar bir süremiz olduğu göz önüne alındığında tedavinin uygun hastaya ulaştırılmasında en önemli basamak ise acil sağlık hizmetleridir.”


İçeriği Paylaşın