“Kadınlar İlaç ve Tıbbi Cihaz Alımında Daha Dikkatliler”

“Kadınlar İlaç ve Tıbbi Cihaz Alımında Daha Dikkatliler”

“Kadınlar İlaç ve Tıbbi Cihaz Alımında Daha Dikkatliler”

Bizi Takip Et


Şafak Sağlık Grubu CEO’su Pınar Bayramgürler’in bugün sorumluluğunda 5 hastane, 4 tıp merkezi ve bir diyaliz merkezi var. Grupta çalışan kişi sayısını sorduğumda; “Yaklaşık 2 bin 500 kişilik büyük bir aileyiz” diye yanıt veriyor. İşte,  birlikte çalıştığı iş arkadaşları için “aileyiz”  diyen bir kadın yönetici daha!  Bu, kadınların yöneticisi olduklarını firmalarda, daha eşitlikçi, daha sahiplenici bir yönetim tarzını benimsediklerini, sevgi ve saygıya dayalı bir aile ortamı yaratmak için çabaladıklarının da içten gelen bir yansıması. Yaklaşık 18 yıldır sağlık sektöründe yer alan ve kariyerinin 14 yılında hep yönetici olarak çalışan Pınar Bayramgürler, sağlık dünyasında kadının yeriyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

“KADINLARIN HAFIZILARI DAHA GÜÇLÜ”

Kadın yöneticilerin avantajlarının daha fazla olduğunu düşünüyorum. Yaradılışları gereği kadınlarda annelik içgüdüsü ile empatilerinin daha gelişmiş olduğu bir gerçek.  Ayrıca kadınlar daha iyi dinleyiciler, daha hırslı, mücadeleci ve detaycılar. Hafızaları daha güçlü. Kadın yöneticilerin bir diğer özelliği de, daha görsel olmaları. İşte tüm bu özelliklere baktığımızda, kadınların erkeklere oranla daha başarılı olmak için yeterince avantaj sağlamış olduklarını görebiliriz.

“YÖNETİCİLİK BECERİSİNİ CİNSLERE GÖRE AYIRMAK DOĞRU DEĞİL”

Kadın yöneticiliğin erkeklere göre bir dezavantajı olduğunu düşünmüyorum. Esasında yöneticilik becerisini cinslere göre ayırmanın da doğru olmadığını düşünüyorum. Yöneticilik bir kabiliyet işidir. Eğitimin de mutlaka çok önemli bir yeri vardır ama yöneticinin karşılaşacağı olaylar fevkalade çeşitlidir ve bunları bire bir hiçbir kitapta bulamazsınız. Önünüze gelen problemini soğuk kanlılıkla, kurumunuzun menfaatine uygun ve mutlaka rantable olacak tarzda çözmeniz gerekir. Ne var ki; kadınların günlük yaşantıda erkeklerden farklı olarak yapması gereken başka işler de vardır. Annelik görevleri ve ev işleri gibi. Bu da zaman konusunda erkeklere göre bir dezavantajdır. Ama birinden birini ihmal etmek, önemsememek olmaz. Her ikisini de doğru düzgün tam olarak yapmak lazım. Birinden biri eksik olursa, diğerini de negatif etkiler. Bu da başarısızlığı getirir. Konumunda tanınmış öne çıkmış kadın yöneticilere bakınız; hepsi de aynı zaman da iyi bir annedirler.

“KADIN YÖNETİCİLER HASTALARLA VE ÇALIŞANLARLA DAHA İYİ EMPATİ KURAR”

Kadın yönetici daha planlı ve organizedir, sınırları net çizebilir. Detaycı olması satın alma süreçlerinde, maliyetlerde fayda sağlayabilir. Görsel olması özellikle son yıllarda otel konforunda sağlık hizmeti verebilmek adına fark yaratmaktadır. İyi bir yönetici, aynı zamanda bir empati uzmanıdır. Kurum sağlık kurumu ise; hasta kapıdan girdiği andan çıkana kadar ki her aşama da hem karşılaştığı kişilerden,  hem de aldığı hizmetten memnun kalmalıdır. Kadın yöneticiler çalışanlarıyla ve hastalarıyla daha iyi empati kurar. Çalışanlarını yansız, tarafsız, herkese eşit mesafede durarak ve onlarla vakit geçirerek daha iyi motive ederler. Bu da hastalara ve kuruma pozitif katkı yapar. İlaç alımı, cihaz alımı gibi hastane çıktısını arttıran maddelerde biz kadın yöneticilerin daha dikkatli olduklarını iddia edebilirim. Sigortacılık da bunlardan farklı değildir. Detaycı olmamız, sabırlı olmamız detaylara daha çok dikkat etmemiz ve daha kolay empati kurmamız; bizler için fazladan bir avantajdır diye düşünüyorum.

“ŞİRKETLER KADINLARA FIRSAT TANIMALI”

Kadınların daha çok istihdam edilmesi için hem kadınlara, hem şirketlere ciddi görevler düşüyor. Aslında kadın ve erkek yöneticilerin birbirini tamamlayan yönlerinden faydalanmak; doğru işe doğru kişileri getirmekle başlar. IBM şirketinde 1995 yılında kadın yöneticilerin sayısı 185 iken 2005 yılında bu sayı bine ulaştı ve bu uygulamasıyla şirket hem karlılığını, hem de itibarını artırdı. IBM’de 9 yılda yöneticiliğe başvurma oranı yüzde 425 arttı. IBM örneğinde de gördüğümüz gibi şirketlerimiz kadınlara fırsatlar tanımalı ve sonucu görmeli, kadınlarımız da örnekleri görüp cesaretlenmelidir.”

“HİÇ DURMAYAN VE TATİLİ OLMAYAN BİR İŞİMİZ VAR”

Sağlığıma dikkat etmeye gayret ediyorum. Sonuçta insan önce kendisi iyi olmalı ki, çevresine faydalı olabilsin. Sağlık yöneticiliği 7/24 aktif olmayı gerektiriyor. Sonuçta hiç durmayan ve tatili olmayan bir işiniz var. Ancak terzi kendi söküğünü dikemez derler ya doğrudur. İş yoğunluğunda bazen atlamalar yapsak da, bizim çevremize örnek olmamız gerekiyor. Bu nedenle düzenli checkuplarımı her sene yaptırıyorum. Muayenelerimi en son kasım ayı içerisinde yaptırdım.

Düzenle beslenme, öğün atlamama gibi konularda maalesef çok kötüyüm ve bu yönümü geliştirmeye çalışıyorum. Çalışırken açlık hissi olmuyor ve programlı randevum yoksa zaman kavramını yitirebiliyorum.Genelde çok sık öğün atlıyorum. Bazen de iş toplantıları nedeniyle üst üste çok sık yemek daveti olabiliyor. Kısacası yemek konusunda henüz  başarılı değilim.

Yoğun çalışmak sanırım işime olan sevgimden beni çok yormuyor. Stresle baş etmek adına sevdiğim insanlarla, sevdiğim aktiviteleri yapıyorum. Örneğin bir tiyatro grubumuz var ve düzenli tiyatroya gidiyoruz, yürüyüş yapıyorum, kitap okumak zihnimi çok dinlendiriyor. Tabii ,bunların yanı sıra bir ailem ve bir oğlum var onlarla; onlarla vakit geçirmek her şeyi unutturuyor.

PINAR BAYRAMGÜRLER “İŞİNİZDE EN İYİ OLACAKSINIZ”

Başarılı olabilmek için yaptığınız işi öncelikle ‘sevmeniz’ ve bunun yanında da ‘emek vermeniz’ gerekir. Yaşadığımız dünyada şu anda işinizde ‘iyi’ olmak çok fazla bir şey ifade etmiyor. İşinizde ‘en iyi’ olacaksınız. En azından olamıyorsanız ‘en iyilerden’ olacaksınız. Bu yüzden çalışırken mutlu olacağınız mesleği seçin. Mesleğinizi icra edebilmek adına iyi bir eğitim alın ve eğitiminize hep devam edin. Cesur olun; isterseniz yapamayacağınız hiçbir şey yoktur. Başarılı olmanın yolu cinsiyetten değil; işini iyi yapmaktan geçer asla unutmayın. Kariyer yapılırken özel hayattan geri kalırım diye düşünmeyin, hem kariyer, hem çocuk yapabilirsiniz. Mutlu olduğunuz yerde, mutlu olduğunuz işi elinizden gelenin en iyisini yapın.


İçeriği Paylaşın