Kalp İlaçları Nasıl Kullanılmalı?

Kalp İlaçları Nasıl Kullanılmalı?

Kalp İlaçları Nasıl Kullanılmalı?

Bizi Takip Et


Kalp ilaçlarının ömür boyu kullanılması gerektiğini belirten Türk Kardiyoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Abacı, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, kalp damar tıkanıklığı olan hastaların eksiksiz ve sürekli ilaç kullanımının hayati önem taşıdığını vurguladı

Türk Kardiyoloji Derneği Başkan Yardımcısı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Abacı, kalp hastalığı olanları ilaçların doğru kullanımı konusunda uyardı. İlaçların doktorun tarif ettiği şekilde eksiksiz kullanılması gerektiğini belirten Abacı “Kalp krizi geçiren bir kişinin tekrar kriz geçirme riski, hiç geçirmeyen bir kişiye göre daha fazla olacağından ilaçların eksiksiz ve sürekli kullanması hayati önem taşır” dedi.

“KALP İLAÇLARI ÖMÜR BOYU KULLANILIR”

Kalp ilaçlarının ömür boyu kullanılan ilaçlar olduğunu belirten Abacı, “kalp hastalıkları ömür boyu devam ettiği için tedavide kullanılan ilaçları doktorunuza danışmadan asla bırakmayınız ve değiştirmeyiniz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Abacı, “kalp damarlarının daralması ile seyreden koroner arter hastalığı, kalp hastalıkları arasında en sık görülenidir. Bu hastalık müzmin bir hastalıktır. Bypass veya stent uygulansa bile kalp damarlarında daralma veya tıkanmaya neden esas hastalık süreci devam etmektedir. Bu süreci yavaşlatmak için ilaç tedavisi gerekir” dedi.

“PROTEZ KAPAK TAŞIYANLAR SÜREKLİ KAN SULANDIRICI ALMALI”

Oldukça sık görülen bir başka kalp hastalığı kalp yetmezliğidir. Kalp yetmezliğinin bazı türleri hariç büyük çoğunluğu ömür boyu devam eder ve ömür boyu ilaç tedavisi gerektirir. Başlıca diğer kalp hastalıkları, kapak hastalıkları, doğumsal kalp hastalıkları ve ritim bozuklarıdır. Kapak hastalıklarının çoğunun mekanik protez kapak değişimi ile tedavi edildiğini belirten Prof. Dr. Adnan Abacı “protez kapak taşıyan hastaların, mekanik protez kapağın pıhtıya neden olmaması için ömür boyu kan sulandırıcı ilaç almaları gerekir. Bazı doğumsal kalp hastalıkları ve bazı ritim bozukluklarının kesin tedavisi vardır ancak kesin tedavi edilemeyenler ömür boyu ilaç tedavisi gerektirebilir” şeklinde konuştu.

“KOLESTEROLÜNÜZ DÜŞSE BİLE İLAÇLARINIZI KULLANMAYA DEVAM EDİN”

Kolesterol yüksekliği ve hipertansiyon kalp hastalıkları için en önemli risk faktörleridir. Kalp damarlarında tıkanıklık olan hastaların kolesterol düşürücü ilaç almaları gerekir. Kalp damarlarında tıkanma olmayan ancak koroner arter hastalığı riski yüksek olan kişilerin, kötü kolesterol düzeyi belli bir rakamın üzerinde ise bunların da kolesterol düşürücü ilaç almaları gerekir diyen Prof. Dr. Abacı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kandaki kolesterolün çoğu (yaklaşık yüzde 80) vücutta üretilir. Yani dışarıdan hiç kolesterol almasak bile kan kolesterol düzeyini çok fazla düşmesi mümkün değildir. Kolesterol ilaçları vücutta kolesterol üretimini azaltarak kolesterolde düşme sağlar. Ancak ilacın etkisi kullanıldığı sürece vardır. Yani ilaç kesildiğinde kolesterol üretimi tekrar yükselir ve kolesterol yaklaşık bir ay içinde eski seviyesine geri gelir. Kolesterol düşürücü ilaçlar başlandıktan sonra kolesterol düşünce ilacın kesilmesi sık yapılan bir hatadır. Eğer doktorunuz kolesterol ilacına gerek görmüş ise bu tedavi ömür boyu sürmesi gereken bir tedavidir. Aynı nedenle hipertansiyon da ömür boyu tedavi gerektirir. Hipertansiyon ilaçları kullanıldığı sürece kan basıncı düşürür ve ilaç kesilirse kan basıncı tekrar yükselir.”


İçeriği Paylaşın