Karlı ve Buzlu Yolda Düşmeden Yürümenin İpuçları

Karlı ve Buzlu Yolda Düşmeden Yürümenin İpuçları

Karlı ve Buzlu Yolda Düşmeden Yürümenin İpuçları

Bizi Takip Et


Kış gerçek yüzünü göstermeye başladı. Ülkemiz genelinde soğuk ve karlı havalar hüküm sürüyor. Deyim yerindeyse ülkemiz buz tuttu diyebiliriz. Buzlu ve karlı yolda yürürken meydana gelen çeşitli düşme vakalarının ve kazaların son günlerde artış gösterdiğine dikkat çeken Biruni Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Sağlam, karlı ve buzlu yolda düşmeden yürümenin ipuçları hakkında bilgi verdi.

YAŞLILAR DAHA ÇOK RİSK ALTINDA

Yaşlılarda düşmeyi kolaylaştıran faktörler arasında ilerleyen yaşla beraber ortaya çıkan denge ve yürüme sorunları, görme ve duymanın azalması, anlama ve kavrama yeteneklerinde bozulması yer alıyor.

Hele bir de yollar karlı ve buzlu ise düşme tehlikesi daha da artış gösteriyor. Osteoporoz (kemik erimesi) nedeniyle yaşlılarda düşmeye bağlı gelişen kırıkların tedavisinde cerrahi yöntemlerin ön planda olduğunu ve bu nedenle iyileşme sürecinin de uzadığını söyleyen Biruni Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Sağlam, karlı ve buzlu havalarda yaşlıların yalnız dışarı çıkmaması konusunda uyarıyor.

Yaşlıların kemik yapısı zayıf olduğundan gençler gibi düşüp tekrar kalkıp yola devam edemeyebilirler. Çoğu zaman şiddeti az olan bir düşme bile onlarda kalça kırıkları gibi hayatı tehdit edebilecek potansiyele sahip iskelet sistemi yaralanmalarına neden olabiliyor. Bu sebeple yaşlılar düştüyse mutlaka bir sağlık kurumuna gidip muayene olmalı ve kemik yapısında herhangi bir hasarın meydana gelip gelmediğini öğrenmelidir.

  • Cep telefonunuzu elinizden bırakın ve elinizi cebinize sokmayın

Elimizden bir an olsun düşürmediğimiz cep telefonlarımızı karlı ve kaygan zeminde yürürken mutlaka cebimize koymalıyız. Çünkü; ellerin iki yanda olması hem dengenin sağlanmasını kolaylaştırmakta, hem de düşme esnasında başın korunmasını kolaylaştırmaktadır. Bu sebeple ellerin cepte olması, telefonla konuşmak ve ilgilenmek gibi eylemler de düşme riskini kat kat daha arttırmakla beraber ciddi sakatlıkların da beraberinde getiriyor.

  • Yavaş ve küçük adımlarla yürüyün

Adımlarınızı kısa aralıklarla ve olabildiğince yere yakın atmak yürürken kayama ve düşme riskini azaltıyor. Küçük, dengeli adımlar atın. Adım sırasında vücut yükünüzü tek bir ayağa bindirmeyin. Koşmayın. Yürürken acele etmeyin.

  • Kol kola yürümekten vazgeçin

Kol kola yürürken denge problemi yaşanabileceği için karlı ve buzlu zeminlerde kol kola yürümeyin.

  • Elinizde bir şey taşımayın

Ellerde poşet veya kucakta eşya taşımayın. Eğer taşıma mecburiyeti varsa, denge sağlamak için yükü iki ele arasında eşit olarak bölüştürün.

  • Alt tabanı tırtıklı ayakkabı seçin

Buzlu ve karlı zeminde yürürken giyeceğiniz ayakkabı çok önemlidir. Mutlaka lastik tabanlı, kaydırmaz, alt tabanı tırtıklı ve çok yüksek topuklu olmayan ayakkabıları tercih edin.

  • Kalın giyinin

Karlı ve buzlu havalarda dışarı çıkarken çok kalın giysiler giyin. Çünkü kalın giyinmek özellikle kalça bölgesinde düşme sırasında oluşabilecek hasarı aza indiriyor. Kalın giysilerin özellikle yaşlıların kemikleri için koruyucu etkisi var.

  • Merdiven varsa mutlaka tırabzanlara tutun

Merdiven inip çıkarken tırabzanlar tutunmayı ihmal etmeyin. Çünkü düşerken yapacağımız ilk refleks tutunmaya çalışmak olacaktır.

  • Pürüzlü yüzeylerde yürüyün

Yürürken mümkün olduğu kadar pürüzlü yüzeyleri tercih edin.  Fayans türü kayganlaşmayı artırıcı yol, dükkan önü, apartman girişi gibi yerlere çok dikkat edin.

Mağazaların dış mekanlarında kullanılan seramikler, tahmin ettiğinizden daha kaygan olabiliyor. Çünkü; üzerinde kar olmasa bile, ıslak olduğu için ince bir buz tabakası barındırır. Yürümek için buzlu zeminden ya da karlı zeminden birini seçmek durumunda kalırsanız, karlı zemini tercih edin. Karlı zemini seçerken de, en fazla kar barındıranı seçin. Sıkışmamış kar kaygan olmadığından düşme riskiniz ortadan kalkar. Ayrıca karlı ama daha önceden basılmış, pürüzlü noktalarda yürümeniz kazaları önleminin başka bir yöntemidir.

  • Arabaların fazla yakınından yürümeyin

Zemin buzlu olduğu zaman arabanın kayarak kazaya sebep olabilme riskine karşılık arabaların fazla yakınından yürümeyin.

  • Darbe gören bölgenize yük vermeyin

Eğer tedbirinizi almadınız ve düştüyseniz öncelikle telaşa kapılmayın. Ardından darbe alan uzvunuza yük vermekten kaçının.  Düştüğünüz bölgeyi yüksekte tutarak ödemin oluşmasını önleyebilirsiniz. Ayrıca o bölgeye soğuk kompres uygulayarak şişkinliği engelleyin. Yürüyemeyecek kadar acınız varsa 112’den ya da çevreden yardım isteyerek en yakın sağlık kuruluşuna ulaşın.

Sakatlanan kişiyi kıpırdatmak kırığın durumu ve yeri tam bilinemeyeceği için risk taşır. Bilmeden hareket ettirmek, daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sebep ile uzman bir ekip gelene kadar düşen kişiye müdahale edilmemelidir. Çünkü kırık, çatlak ve çıkık mutlaka profesyonel bir bakım ve tedavi gerektirir. Unutmayalım ki omurga yaralanmalarında felcin yüzde 80’ i bilinçsiz müdahale ve hastanın kötü koşullarda transferinden kaynaklanır.


İçeriği Paylaşın