Katarakt, Kör Eder Mi?

Katarakt, Kör Eder Mi?

Katarakt, Kör Eder Mi?

Bizi Takip Et


Hisar Intercontinental Hospital Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Faruk Eroğlu, katarakt konusunda bilgi verdi. 

Tüm dünyada önlenebilir körlüklerin en önemli nedeni olan kataraktın; göz merceğinin berraklığını kaybederek bulanıklaşması olduğunu dile getiren Op. Dr. Eroğlu, “Göz bebeğinin arkasında şeffaf, kristal şeklinde lens adı verilen göz merceği bulunur. Lensin görevi görüntünün görme merkezine düşmesini sağlamaktır. Uzak/yakın görüşü ayarlar ve dengeler. Katarakt olduğunda lens, buzlu cam görünümüne döner. İlerlemiş kataraktlarda karşıdan bakıldığında göz bebeğinde beyazlık fark edilir” diye konuştu. 

Kataraktın cinsine göre kişilerde farklı şikayetler görülebileceğinin altını çizen Dr. Eroğlu şu bilgiyi verdi:

GÖRMEDE AZALMA

“Kataraktın en önemli belirtisi görme azalmasıdır. Özellikle diğer göz kapatılınca anlaşılır. Geceleri ışıktan rahatsız olma, bazen karanlıkta bazen güneş ışığında görme azalması olur. Bazı hastalarımız gece araba kullanmakta zorlanma bazıları ise yakın okumada bozulma şikayeti ile başvururlar. Kataraktların bir bölümünde yalancı miyopi oluşarak uzak görme bozulur, yakın görme düzelir. İleri yaşlarda görülen yakını görmede düzelme buna bağlıdır. ‘Benim babaannem 90 yaşında ama yakını gözlüksüz okuyor’ ifadesini duyarız. Böyle bir ifadeyle karşılaştığında mutlaka o kişiyi uyararak hemen bir göz hekimine başvurmasını sağlayın. Çünkü gerektiğinde ameliyat edilmeyen kataraktlar çok şişkin hale gelir ve zarı yırtılır. Göz tansiyonu ve göz içi iltihabına; bazen de kalıcı körlüğe yol açabilir.”


İçeriği Paylaşın