Küçük Ecem’e Ameliyatsız Skolyoz Tedavisi

Küçük Ecem’e Ameliyatsız Skolyoz Tedavisi

Küçük Ecem’e Ameliyatsız Skolyoz Tedavisi

Bizi Takip Et


Söyleşi: Stajyer Muhabir Rahşan ÖZYAKIŞIR

Dokuz yaşındaki Duygu Ecem Doğan, doğuştan skolyoz hastası yani iskelet yapısında kemik eğriliği var. Ailesi, kızlarının hastalığını henüz sekiz aylık iken fark ediyor ve ardından yıllarca süren tedaviler, ameliyatlar… Duygu Ecem, bugüne kadar dokuz ameliyat geçirdi ama şimdi dışarıdan uzatılabilen çubuklar yöntemi ile ameliyat olmaktan kurtuldu.

Florence Nightgale Hastanesi’nden Prof. Dr. Ahmet Alanay, Duygu Ecem’in tedavisini dışarıdan uzatılabilen çubuklar ile ameliyata gerek kalmadan ergenlik çağına kadar sürdürebilecek. Yöntem, ameliyata gerek kalmadan, cilt açılmadan manyetik bir araç sayesinde işlemin gerçekleştirilmesini sağlıyor. Duygu Ecem, uzatılabilen çubuklar yöntemi sayesinde 4 yılda 8 ameliyattan kurtulmuş oldu. Artık Duygu Ecem ve ailesi altı ayda bir ameliyat korkusu olmadan güle oynaya doktora gidiyorlar.
Duygu Ecem Doğan’ın babası Abdullah Doğan, kızının iyileşme öyküsünü Sağlığım İçin Her Şey Com’a anlattı.

. Ailenizde Duygu Ecem’in dışında skolyoz hastası var mı?
“Hayır, daha önce skolyoz hastalığına yakalanan yok ailemizde.”

. Kızınızın hastalığını ne zaman fark ettiniz ve sonrasında nasıl bir süreç yaşadınız?
“Kızımın kemik eğriliğini 8 aylıkken fark ettik. 5 sene doktor ve tedavi arayışı içerisine girdik. Korse tedavisi uyguladık. Ama olumlu olmadı, eğrilik düzelmedi. Eğrilik düzelmeyince de araştırmalarımız sonucu Prof. Dr. Ahmet Alanay’la tanıştık. 3 senedir süren tedavi sürecinde doğru bir sistem uyguladığımızın farkına vardık.

Prof. Dr. Ahmet Alanay, dışarıdan uzatılabilir çubuk sistemiyle tedavi ediyor. Yani çubukların uzatılması için her defasında ameliyat yapılmıyor. Çubuklar bir kez yerleştirildikten sonra müdahaleler dışarıdan yapılıyor. Sistem, ameliyata gerek kalmadan, cilt açılmadan manyetik bir araç sayesinde işlemin gerçekleştirilmesini sağlıyor. Duygu Ecem, uzatılabilen çubuklar yöntemi sayesinde 4 yılda 8 ameliyattan kurtulmuş oldu.

. Uzatılabilir Çubuk Sistemi tedavisinden sonra çocuğun şikâyetlerinde bir değişiklik oldu mu?
“Çocuğun şikâyetleri tedavisi olmayınca artıyor. Tedavisi takip edilmeyince ciğerleri büyüyor, kalbi büyüyor bunun gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. 8 yıldır bu hastalıkla uğraştığım için eli yere değen çocuktan tutun da elinde oksijen tüpüyle gezen hastalara kadar çok çeşitlisini gördük. Ama şu an bizim çocuğumuzda öyle bir şey söz konusu değil.”

. Duygu Ecem şimdiye kadar kaç ameliyat geçirdi?
“Bu zamana kadar 9 tane ameliyat geçirdi. Bunun 6 tanesi uzatma oldu. Diğer üçü kemik alınması, platin takılması ve son olarak çubukların yerleştirilmesi sebebiyle ameliyat oldu.”

ÇUBUK TEDAVİSİNİN UYGUN TEDAVİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

. Uzatılabilir Çubuk Sistemiyle tedavi yönteminden nasıl haberdar oldunuz?
“Adresi doğru bulursanız, doğru adreste olursunuz. Biz de araştırmalarımız sonucu Ahmet Bey’i bulduk ve bu sayede haberdar olduk. Tedavide iyi yeri bulamazsanız sıkıntı olur. Başlarda adres doğru mu, doğru kişi mi, yanlış tedavi mi uyguluyoruz, boşa mı zaman harcıyoruz gibi endişelerimiz oldu. Ama bu sistem endişelerimizi boşa çıkarmış oldu.

ÇOCUĞUMUZ AMELİYAT OLMAKTAN KURTULDU

. Bu yöntemle diğer ameliyatlar arasındaki fark ne?
“Bu teknikle ameliyat olmayacak. Diğerlerinde tedavi düzgün gidiyordu ama altı ayda bir ameliyat olması dolayısıyla narkoz alması gerekiyordu. Ameliyat stresi çocuğun da bizim de psikolojimizi çok olumsuz etkiliyordu.

Ama artık biz ameliyattan kurtuluyoruz. Biz şimdi her halükarda 12 yaşına kadar bu tedavinin süreceğini biliyoruz ve katlanıyoruz. Dolayısıyla ameliyatsız katlanmak daha kolay. Çocuğumuz ameliyatlardan kurtulduğu için çok mutlu. Her doktora geldiğimizde, ‘bu son mu, son olsun’ diyordu.

. Skolyoz hastalığıyla mücadele eden diğer ebeveynlere neler önerirsiniz?
“Aileler bir defa doğru doktoru bulmak için çok araştırsınlar. Doğuştan skolyozu olan kişiye korse tedavisi olmuyor. Ben yaşadım bunu çok araştırdım ve uyguladık. Bir kere çocuk takmak istemiyor, 24 saat çocuğun takması için de uğraşamazsınız.

İkincisi, göğüs kafesi çok daralıyor. Cerrahi müdahale en uygunu ama doğru kişiye yaptırmak çok önemli. 3 yıldır Dr. Ahmet Alanay ile birlikteyiz. Doğru adresteyiz içimiz rahat. Endişelerimiz yok. Biz sadece şunu düşünüyoru; 6 ayda bir, zamanımız geldikçe hazırlıklarımızı yapıp yola düşüyoruz.
Ailelerinde çocuklarını takip etmesi gerekiyor tabi ki. Çünkü bu hastalık o kadar basit bir hastalık değil. İnsanlar çocuklarının hasta olmasını, engelli kalmasını istemezler elbette ama o zaman tedavileri için ellerinden geleni yapacaklar. Ama doğru kişiyle.”


İçeriği Paylaşın