Meme Kanseri Hakkında 10 Gerçek!

Meme Kanseri Hakkında 10 Gerçek!

Meme Kanseri Hakkında 10 Gerçek!

Bizi Takip Et


Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kadına meme kanseri tanısı konuyor ve meme kanseri her 8 kadından birini etkiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, meme kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri sıraladı:

  1. Deodorantlar meme kanserine yol açmaz!

Deodorantların terlemeyi engellediği, bu nedenle toksinlerin ter yoluyla vücut dışına atılamadığı düşünülüyor. Biriken toksinlerin memede, özellikle de koltuk altına en yakın olan üst dış bölümünde kanserle sonuçlanan değişikliklere neden olduğu iddia ediliyor. Ancak bu konuda kanıtlanmış bir bilimsel gerçeklik yoktur.

  1. Balenli sutyenlerin olumsuz etkisi yoktur!

Dar sutyenlerin, özellikle de balenli olanlarının meme dokusuna fiziksel baskı yaparak meme kanseri riskini artırdığı söylenmektedir. Bugüne kadar yapılan hiçbir çalışma vücudumuzdaki dokulara uygulanan fiziksel basının kansere neden olduğunu göstermemiştir. Dar kot giyilmesinin doğurganlığı etkilemesi gibi balenli sütyenlerin de meme kanserine neden olduğu bilimsel temeli olmayan bir çıkarımdır.

  1. Doğum kontrol hapları kanseri tetiklemiyor

Uzun süredir doğum kontrol haplarının meme kanseri riskini artırdığı kulaktan kulağa dolaşmaktadır. Kullanılan ilaçların hormon içerikleri göz önünde bulundurulduğunda, bu düzeyde bir hormon kullanımının meme kanseri riskini arttırdığını iddia etmek mümkün değildir. Şu ana kadar yapılan ve kanıt değeri yüksek hiçbir klinik çalışmada doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda artmış bir meme kanseri riskini göstermemiştir.

  1. İğne değerse ya da bıçak dokunursa kanser yayılmaz

Memede şüpheli olarak kabul edilen bir kitleye iğne biyopsisi yapmadan ve mikroskop altında adını koymadan tedavi planı yapılması günümüzde artık tıbbi hata olarak kabul edilmektedir. Ayrıca erken evre meme kanseri tedavisinin ilk basamağı da cerrahidir. Yani meme kanserinde tanı iğne ile konulup bıçak ile tedavi edilmektedir.

Prof. Dr. Metin Çakmakçı

  1. Kanser tanısı konulan kadın memesini kaybetmez

Erken evre meme kanserinin en öncelikli tedavisi cerrahidir. Günümüzde yüzde 90’ın üzerinde hastada artık meme korunabilmekte ve özel durumlar dışında yalnızca kitle ile o kitlenin etrafındaki sağlıklı meme dokusu çıkartılarak memeye yönelik cerrahi tamamlanabilmektedir.

  1. Mamografideki radyasyon miktarı uçak yolculuğuyla eşdeğerdir.

Günümüzde kullandığımız mamografi cihazlarıyla kişinin çekim sırasında maruz kaldığı radyasyon miktarı yaklaşık birkaç saatlik uçak yolculuğunda alınan radyasyon miktarına eş değerdir. Hem tarama hem de tanı amacıyla kullandığımız mamografinin çok sayıda kadının yaşamını kurtardığı ise artık tartışmasını bile yapmadığımız çok önemli bilimsel bir gerçektir.

  1. Düşük yapmak ve tüp bebek tedavileri meme kanserine davetiye değildir

Düşük yapmak kanser riskini etkilemez. Günümüzde tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçların içerdiği hormon miktarı da sınırlıdır. Tüp bebek tedavilerinin de meme kanseri riskini arttırdığını gösteren hiçbir veri yoktur.

  1. Doğum yapmak ve emzirmek kadını meme kanserinden korumaz

İstatistiksel veri olarak 35 yaş altında doğum yapan ve bebeğini uzun emziren kadınlarda meme kanseri riskinin daha az olduğu görülmektedir. Ancak kadın olmak tek başına meme kanseri için yeterli bir risk unsurudur. Dolayısıyla doğum yapmış ve emzirmiş kadınlar da meme kanseri riski altında olduğunu bilmeli ve kontrollerini asla ihmal etmemelidir.

  1. Ailede meme kanseri yoksa da meme kanseri olunabilir

Kalıtsal meme kanseri tüm meme kanserlerinin yüzde 5-8 gibi bir bölümünü oluşturur. Bu nedenle aile öyküsü olmayan kadınların kendilerini korunaklı hissetmemeleri, önerilen tarama programları çerçevesinde muayene ve mamografilerini ihmal etmemeleri gerekmektedir.

  1. Erkeklerde de meme kanseri olur!

Meme kanseri sadece kadınları ilgilendiren bir hastalık değildir. Çok daha nadir olsa da erkeklerde de meme kanseri görülebilmektedir. Meme kanserli erkeklerdeki tümörlerin olumsuz özellikler gösterme olasılığı kadın hastalardan daha yüksektir. Bu durum hastalığın daha hızlı büyümesine neden olabileceği için erkeklerde de meme kanserinin erken tanısı son derece önemlidir.”

PEMBE TOP SAHADA PROJESİ 6 YAŞINDA!

Meme kanserinde erken tanıya dikkat çekmek için Anadolu Sağlık Merkezi, Anadolu Efes Spor Kulübü ile birlikte 2014 yılında Pembe Top Sahada projesini hayata geçirdi.  Her yıl farklı bir ünlü ismin desteklediği proje kapsamında ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak bilinen Ekim’de Anadolu Efes’in oynadığı bir Euroleague maçı, gönüllü bir ünlünün pembe top ile gerçekleştirdiği hava atışı ile başlıyor ve bu konuda farkındalık yaratılıyor. Bugüne kadar projeye Beren Saat, Bergüzar Korel, Sinem Kobal, Elçin Sangu, Özge Özpirinçci ve son olarak Bensu Soral destekledi. Pembe Top, Bensu Soral’ın elinden havalandı. Pembe Top Sahada projesinin 6’ıncı yılına özel bir rap şarkısı ve klibi de hazırlandı.


İçeriği Paylaşın