Meme Kanserinden Korunmak İçin…

Meme Kanserinden Korunmak İçin…

Meme Kanserinden Korunmak İçin…

Bizi Takip Et


Söyleşi: Demet DEMİRKIR

Meme sağlığı konusunda kadınları bilinçlendirmeyi ve farkındalık yaratmayı hedefleyen Meme Sağlığı Derneği’nin (MEMEDER) Yönetim Kurulu Başkanı Sena Kaleli, sağlık taramaları ve farklı etkinliklerle hedeflerine ulaştıklarını söylüyor.

Proje kapsamında kadınların 10 sene süreyle iki senede bir taramadan geçirildiğini ve erken teşhis konan kadınların tedavi için yönlendirildiğini belirten Sena Kaleli, Sağlığım İçin Her Şey Com’un sorularını yanıtladı.

. Meme Sağlığı Derneği kuruluş fikri nasıl ortaya çıktı?
“Derneğimizin oluşum fikri, topluma hizmet veren hocalarımızın bilimsel çalışma arzusuyla başladı. Aynı zamanda, biz; meme kanserini yenmiş kadınların ve yakınlarının ne yapabiliriz, başkaları bizler kadar şanslı mı, toplumsal sorumluluğu ne şekilde yerine getirebiliriz düşüncesiyle bir sosyal bilimsel dernek oluşumu konusunda bir fikir ortaya çıktı.

Başlangıçta çalışmalar, Türkiye’de ilk kez sistematik bir istatistiki veriye kavuşmak için yapılacak anket ve kayıt projesiyle başladı. Şöyle ki koruyucu sağlık hizmetlerine katkıda bulunmak, insanların yaşama şanslarını daha fazla yükseltebilmek, yaşam kalitelerini artırabilmek, yaşam sürelerini uzatabilmek için anketler yapılacak ve kayıt tutulacaktı.”

. Derneğin amacı nedir, bugüne kadar neler yapıldı?
“Anlattığım şekilde yola çıkıldı, daha sonra Bahçeşehir Belediyesi ve Roche sponsorluğuyla kayıtlı tarama projesi haline getirdik ve 2008 yılından beri üçbin 500 kadın tarandı, 11 kadına erken tanı konuldu. Biz amacımıza ulaştık; kadınlarımızı hem bilinçlendirmiş oluyoruz hem de farkındalıklarını yaratıp kendilerinin muayene olmasını ve taramadan geçmesini sağlayacak bir bilince erişmelerine katkıda bulunuyoruz.

10 sene süreyle kadınlarımız iki senede bir taramadan geçiyorlar ve erken teşhis konan kadınlarımız yönlendiriliyorlar. Onlara kendi kendilerini muayene etmelerini öğretiyoruz. Böylece biz Türkiye’de daha sağlıklı kadınlar daha sağlıklı bir toplum oluşmasına ve toplumun dönüşmesine katkı sunmaya çalışıyoruz.”

. Meme sağlığı konusunda farkındalık yaratmak ve kadınları bilinçlendirmek amacıyla ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
“Biz bu projeyi, bu yıl olduğu gibi bundan sonra her Ekim ayının 14’ünde ve15’inde yapmayı düşünüyoruz; meme sağlığı haftası başlıyor bu tarihlerde. Kadınlarımızı bilinçlendirebilmek için geçen yıl Boğaziçi Köprüsü’nü pembe ışıklarla renklendirmiştik, farkındalığı sağlayabilmek için değişik uygulamalarımız oluyor. Bu yıl Kızkulesi pembe renkte ışıklandırıldı ve ‘Kansere Karşı Zaferimizi Sergiliyoruz’ isimli bir sergi açıldı.

Aynı zamanda kadınlarımıza eğitimler veriyoruz, kendi kendilerini muayene etmelerini sağlıyoruz ve farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Pazarlarda özellikle sütyenlerin satıldığı yerlerde kadınları bilinçlendirecek broşürler dağıtıyoruz. Biz bu çalışmaları daha sık iletişim komitemiz aracılığıyla yapmaya çalışıyoruz. Gönüllü, toplumsal sorumluluk hisseden, kendisi kurtulmuş ama kendisinden sonra gelecek insanları da düşünen, onların da en az bizim şartlarımızda taramalardan geçmelerini ve tedavi olmalarını sağlamak amacındayız. Ciddi bir sorumluluk projesi olarak değişik iletişim çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”

 


İçeriği Paylaşın