Menopoz Beyin Sisine Neden Olabilir!

Her kadın hayatının bir döneminde kaçınılmaz olarak menopoza giriyor. Kimi bu belirtileri hafif atlatırken, kimi ağır şekilde geçiriyor. Peki menopoz belirtileri nelerdir, menopoz kaç yaşında başlar?...

Menopoz Beyin Sisine Neden Olabilir!

Bizi Takip Et


Bilim insanları adet görememe, çarpıntı, huzursuzluk ve ateş basması gibi birçok belirtisi olan menopozun az bilinen bir belirtisini daha keşfetti. Araştırmaya göre, menopoz aynı zamanda beyin sisine yani bilinç bulanıklığına da sebep olabiliyor. 

BEYİN SİSİ NEDİR?

Sisli beyin çok sayıda kadının yaşadığı ancak pek çoğunun nedenlerini bilmediği bir rahatsızlık. Yani çok sayıda kadın bazı şeyleri hatırlamakta ya da konuşurken kelimeleri bulmakta zorlanabiliyor, akıcı konuşamıyor hatta aynı anda birkaç şey yapmaya odaklanamıyor. 

Beyin sisi aynı zamanda sohbetlere katılma ya da bir hikaye anlatma kabiliyetimizi etkilediği gibi, daha sonra söylediklerimizi hatırlamamızı da zorlaştırabilen bir sorun ve tahmin edilenden çok daha yaygın olarak görülüyor.

MENOPOZ NEDEN OLUR?

Başlıca meselelerden biri, beyinde bazı östrojen alıcıları olması ve bunların önemli bir bölümünün hipokampus adı verilen, beynin belli tür belleklere erişme ya da onları onarma kabiliyeti için kritik bir bölgede bulunması.

Menopoz genel olarak 40 ila 55 yaşları arasında gerçekleşebilir. Uzmanlar östrojende ani düşüş yaşandığında "hipokampustaki bazı eylemlerin etkilendiğini" söylüyor. 

Ayrıca yapılan araştırmalarda yumurtalıkları (östrojenin en çok üretildiği salgı bezleri) alınmış katılımcılarla yapılan araştırmaların, doktorların östrojen hormonu desteği önerdiği kadınların bu ilaçları almaya başlamalarından sonra bilişsel yeteneklerinde iyileşme görüldüğü ortaya çıktı. 

Öte yandan perimenopoz dönemindeki bütün kadınlar 'sisli beyin'den etkilenmiyor. Bunun başlıca nedeni her kadında östrojen hassasiyetinin farklı olması.

BİLİNÇ BULANIKLIĞI 

'Bilinç bulanıklığı' teriminin isim babası, İngiltere'de 19'uncu yüzyılın ortalarında bu kavramı bulan İngiliz fizikçi Edward Tilt. Tilt, bazı kadın hastalarının menopoz döneminden geçerken eve geri nasıl döneceğini bilemediğini ya da cüzdanını nerede bıraktığını hatırlayamadığını söylemesi üzerine, bu durumu 'bulanıklaşma' olarak nitelemişti.

MENOPOZ ATEŞ BASMASI

Öte yandan bazı uzmanlara göre östrojenin dışında başka etkenler de var.

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'nden Psikiyatri Profesörü Rebecca Thurston, menopoza geçiş döneminde "kadınların yüzde 60'ına yakınının uyku sorunları yaşadığını, bunun da hafıza ile bağlantılı olduğunu" söylüyor.

Sadece uyku eksikliği değil, ani sıcak basmaları da hafızanın devrelerini değiştirebiliyor. Kadınlar, vücutlarına dağılan ani sıcaklık hissi sonucu ciltte kızarıklık ve terleme yaşayabiliyor. Bazıları gecenin ortasında terleyip çarşaf ve pijamalarını değiştirmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Yani ateş basması başlı başına bir sorun olduğu gibi, uykuyu da olumsuz etkiliyor.  Hafızayı etkileyen diğer faktörler, perimenopozda arttığı belirtilen duygu dalgalanmaları, anksiyete ve depresyon.

MENOPOZ YETERİNCE BİLİNMİYOR

Peki bu semptomlar böylesine yaygın olmalarına rağmen neden yeterince bilinmiyorlar.

Bazılarına göre menopozun hala birçok kültürde bir tabu konusu olması, farkındalığın gelişmesini engelliyor.

MENOPOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Adet dönemi süresi ve sıklığında değişiklik
  • Adet kanamasının ağırlaşması ya da hafifleşmesi
  • Vajinal kuruluk
  • Uykuya dalma zorluğu
  • Çarpıntı
  • Eklem ağrıları ve tutulmalar
  • Ruh halinde dalgalanma
  • Kas kütlesinde azalma
  • Sık yaşanan idrar yolu enfeksiyonları


İçeriği Paylaşın