Multiple Skleroz (MS) Hastalığı Belirtileri

Multiple Skleroz (MS) Hastalığı Belirtileri

Multiple Skleroz (MS) Hastalığı Belirtileri

Bizi Takip Et


Ülkemizde yaklaşık 40 bin, dünya genelinde ise 2,5 milyon kişiyi etkisi altında alan Multiple Skleroz (MS) hastalığı; merkezi sinir sistemindeki bağlantıların düzgün şekilde birbirlerine komutları verememesi olarak basit bir şekilde tarif edilebilir. 

MS hastalığı, sinsice ilerleyerek özellikle 20 ila 40 yaşındaki kişileri etkisi altına alıyor. MS’in beyinin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozabileceğini belirten Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Emel Bilgin, hastalığın tanısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

MS beyin ve omurilikte sinir kılıflarının harabiyeti sonucu gelişen nörolojik bir hastalıktır. MS’de hastalığa neden olan yanlış çalışan bağışıklık sistemi hücreleri, nöronların işlevlerini doğru şekilde yerine getirememelerine neden olur. MS belirtileri, şiddet ve seyir yönünden hastadan hastaya çok büyük değişiklikler gösterebilir. Bazı hastalarda değişik hastalık tabloları arka arkaya ortaya çıkar, daha sonra tam ya da kısmi iyileşme görülür. Belirtiler etkilenen sinir sistemi bölgesine göre farklıdır. 

MS HASTALARINDA GENEL OLARAK GÖZLEMLENEN BELİRTİLER

MS hastalarında genel olarak gözlemlenen belirtiler; aniden yüze vuran ağrı, kaslarda beliren ani kasılmalar, görme bulanıklığı, aniden oluşan konuşma bozukluğu, kol veya bacakta uyuşma, aniden meydana gelen kaşınma atağı, yüzün bir bölümünde kasılma, denge sağlamada zorluk çekme, aşırı titreme, hafıza kaybı ve idrar kaçırma olarak sıralanabilir. 

MS’in tanısında; hastada ortaya çıkan belirtileri dinlemek ve ayrıntılı bir nörolojik muayene yapmak önemli bir kuraldır. Hastaya; görme, duyu, refleks, kuvvet, duruş, yürüyüş ve denge ile ilgili muayene yapılır. MS konusunda deneyimli bir hekim ayrıntılı öykü ve muayene ile klinik olarak MS ön tanısını koyabilir. Ancak MS hastalığında görülen ilk belirtiler birçok rahatsızlıkta da görülebileceği için Manyetik Rezonans görüntüleme (MR)  yapılmalıdır. 
MS tedavisi; hastalığın şiddetine, seyrine ve hastanın yaşına göre değişiklik gösterir. Tedavide; ilaç, fizyoterapi, spor, psikoterapi uygulamaları gerçekleştirilebilir. 

MS hastalarının dikkat etmesi gereken bazı davranışlar olduğunu belirten Dr. Emel Bilgin, önerilerde bulunuyor.

•    Hastalar mümkün olduğunca enfeksiyon almamaya dikkat etmelidir. Kış aylarının başında grip aşısı olabilir, soğuk havalarda kalın kıyafetlerle dışarıya çıkabilirler. Aynı zamanda yaz aylarında da klimanın neden olduğu soğuk algınlığından kendilerini korumaları gerekir.
•    Hasta vücut direncini arttırıcı yönde beslenmeli ve gerekirse takviye almalıdır.
•    Hastalar stresli ortamlardan uzak durmalılar.
•    Sigara içmek MS hastalığının ilerlemesine neden olur. Bu nedenle MS hastaları kesinlikle sigara içmemeli, sigara içilen ortamlardan uzak durmalıdırlar.
•    MS’li hastalar kaplıca, sauna ve hamam gibi aşırı sıcak yerlerden kaçınmalıdırlar. Bu yerler hastanın kendisi daha yorgun hissetmesine neden olur.
•    Aşırı sıcaktan kaçınmak kaydıyla güneşlenebilirler.


İçeriği Paylaşın