Proloterapi Yöntemiyle Ağrı Tedavisi

Proloterapi Yöntemiyle Ağrı Tedavisi

Proloterapi Yöntemiyle Ağrı Tedavisi

Bizi Takip Et


İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Algoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Özcan , Atv Avrupa ekranlarında yayımlanan “Esra Kazancıbaşı ile Sağlığım İçin Herşey” programına katıldı.
Proloterpi nasıl bir yöntemdir, kimlere uygulanabilir? Hangi sağlık sorunlarında Prototerapi’den faydalanılıyor? Proloterapinin yan etkileri nelerdir? Proloterapi tedavisini kimler yapabilir ve proloterapi tedavisi nerede uygulanmalıdır? Proloterapi tedavisi kimlere uygulanamaz? İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Proloterapi Kliniği nasıl çalışıyor, kliniğe başvuru koşulları nelerdir? Proloterapi hangi yöntemin alternatifidir?
Prof. Dr. Emel Özcan Esra Kazançıbaş’ının sorularını yanıtladı.
. Proloterapi nasıl bir yöntemdir?
“ Vücudun doğal mekanizmalarını uyaran onarım ve yenileme yapan bir enjeksiyon ve yenileyici tedavi yöntemidir. Aslında tıptaki kas iskelet hastalıklarında uygulanışı eski yıllara dayanmaktadır.  Amerika Birleşik Devletleri’nde son yıllarda araştırmalarla etkinliğinin ve güvenilirliğinin gösterilmesinden sonra hızla ilgi kazandı.”
.  Hangi sağlık sorunlarında Prototerapi’den faydalanılıyor? 
“ Kullanım alanı oldukça geniş; kas iskelet hastalıkları uzun süreli rahatsızlıklarında kullanıyoruz.  3 ayı geçen hastalıkları uzun süreli olarak kabul ediyoruz. Prototerapi yöntemini bel, sırt ve boyundaki ağrılı hastalıklar; bel fıtığı ve diğer yerlerdeki fıtıklar, kireçlememeler özellikle diz ekleminde ayakta ve diğer eklemlerdeki kireçlenmeler, yumuşak dokudaki zorlanmalarda ve bağlardaki problemlerde kullanabiliyoruz.
Prolotereap’inin diğer tedavilerden farkı uzun dönemde etkili olması ve yan etkilerinin çok az olmasıdır. Ayrıca ekonomik bir tedavi yöntemidir.”
.  Amerika’da kaç yıldır uygulanıyor?
“100 yıldır uygulanıyor ama 80’li yıllardan sonra araştırmalarla etkinliği kanıtlanmış. 2000’li yıllardan sonra da tıpta etkinliği kanıtlanmış. Tıpta kanıt diye bir şey var bu da hem hekimler hem de hastalar arasında tedaviye olan ilgiyi artırıyor.”
 
“ŞEKERLİ SU ENJEKTE EDİLEREK YAPILAN BİR YÖNTEM”
.  Proloterapi yönteminde vücuda enjekte edilen madde nedir?
“Proloterapi yenileyici tedavi yöntemi dekstroz, halk arasında şekerli su enjeksiyonuyla yapılan ilaç olarak biliniyor. Proloterapi’nin orijinali de budur. Şekerli su, ağrı kesicilerle karıştırılıyor. Şekerli su vücudun doğal bir bileşeni bu yüzden hiçbir yan etkisi yoktur. Önemli olan uygulama tekniği; mutlaka eğitimli kişinin uygulaması gereklidir.”
“EKLEM İÇİNE  VE DIŞINA YAPILAN BİR UYGULAMADIR”
. Enjeksiyon nereye yapılıyor?
“ En çok uygulanan yer; diz eklemleri, menisküsler, bağlardaki sorunlarıdır. Sterilizasyon yönünden gerekli önlemleri aldıktan sonra birkaç iğneleme yapılıyor. İğnenin inceliği, uzunluğu uygulanan bölgeye göre değişiyor. Enjeksiyonun uygulama yerlerini muayeneyle belirliyoruz; hassas olan yerler ve bağların yapışma yerlerine uyguluyoruz. Uygulama biraz ağrılı olabiliyor; solüsyonu birkaç yere veriyoruz. Eklem içine  ve dışına yapılan bir uygulamadır.”
. Bir seansı ne kadar sürüyor?
“ Bu biraz uygulayan kişiye ve hastanın durumuna bağlıdır. Ortalama 20 dakika diyebiliriz ama hastanın hazırlanmasını da içine katarsak toplamda yarım saatlik bir işlemdir. Bu bir girişimsel yöntem ama minimal girişimsel yöntem diye geçiyor.”
. Bir kişinin diz bölgesinde kireçlenmeden kaynaklanan ağrılar kaç seansta giderilebilir? İki seans arasında ne kadar süre olmalıdır?
“ Bu yöntemin  diğer tedavilerden üstünlüğü ağrıyı gidermenin yanı sıra yenileme yapması. Bağlarda, kıkırdakta ve tendonlardaki dokuyu yeniliyor. Hücre ve doku çoğalmasıyla büyüme hormonun salgılanmasıyla bu kanıtlanmıştır.  Hastanın durumuna göre değişiyor ama diz diye düşünürsek 3 veya 6 seans yapılıyor. Hasta cevap veriyorsa 3’te ya da 4’te kesebiliyoruz. Aralıklı olması önemlidir. 3 ya da 4 hafta en fazla 6 hafta aralıkla iyileşmeye göre hareket ediyoruz.
İyileşmeden söz etmek için hastanın ağrısının yüzde 80 azalmış olması gerekiyor. Sadece ağrıları değil fonksiyonları da iyileşmiş olacak; hareketi kısıtlıysa açılmış olacak.”
“DİĞER YÖNTEMLERE GÖRE DAHA KALICI BİR TEDAVİ SEÇENEĞİDİR”
. Proloterapi hangi yöntemin alternatifidir?
“Tamamlayıcı ve alternatif tedavi adı altında geçiyor.  Tıpta yeni bir kavram var; ‘Rejenaratif  Medicine’ yani   ‘Yenileyici Tıp’.  Proloterapi bu kavram içine giriyor. Aslında tamamlayıcı ama tedavi edici yönü nedeniyle bunu daha ötede kabul ediyorlar. Bunun diğer yöntemlerden farkı örneğin mesela kortizon verdiğinizde sonunda geçici iyilik sağlıyor. Bunun yanında kortizonun birçok yan etkisi. Birçok hastalığa uygulanamıyor. Proloterap’inin bir özelliği de yan etkileri az olmasıdır. Uygulamada da hemen ilk anda uygulanan bir tedavi değil önce ilacını veriyoruz diğer tedavileri de yapıyoruz.
Aslında bu tedaviyi ameliyat öncesi bir yöntem olarak da değerlendirebiliriz. Söz ettiğimiz rahatsızlıklarda ameliyatın yeri çok sınırlıdır.  Bu yöntemin farklarının bir tanesi de budur. Etkisi kortizon ya da kıkırdak yenileyici ekleme yapılan ilaçlara göre daha kalıcıdır. Bele yapılan girişimsel yöntemler var. Buradaki etki uzun süreli bir yıla kadar devam ediyor.”
 
“YAN ETKİLERİ YOK DENECEK KADAR AZDIR”
. Bu yöntemin yan etkileri nelerdir?
“Yan etkisi yok denecek kadar azdır. Örneğin şekerli su  (Dekstroz) kullandığımızda ilaça bağlı yan etkiler olabiliyor. Teknik doğru uygulanmazsa (yeterli eğitimi olmayan kişiler tarafından uygulanırsa) iğneye bağlı bir hasar yandaki dokulara zarar verilebilir.”
. Proloterapi tedavisini kimler yapabilir ve proloterapi tedavisi nerede uygulanmalıdır?
 “Proloterapi tedavisini, bu konuda eğitim alan, deneyimli, uygulama yeteneği ve becerisi olan kişilerin yapması gerekiyor.
Fizik rehabilitasyonu uzmanları, ortopedistler, ağrıyla ilgilenen doktorlar uygulayabilir. Sağlık Bakanlığı’nın da Türkiye’de nasıl uygulanacağına ve kimlerin uygulayacağına dair çalışmaları var. Türkiye’de daha çok özel sektörde uygulanıyor.  Yaptığımız araştırmaya göre Türkiye’de hiçbir üniversitede ya da eğitim kurumunda uygulanan yapılanmış bir program yok. Biz ilk kez, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde Proloterapi Kliniği açtık.”
 
. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Proloterapi Kliniği nasıl çalışıyor, kliniğe başvuru koşulları nelerdir?
“Ağrısı olup bu ağrının kas iskeletten kaynakladığını biliniyorsa. Bu zorlanma olabilir, kireçlenme olabilir, bağ dokusu dediğimiz bir dokuda eklem gevşekliği olabilir. Hastaya çeşitli hastalık tanısı konmuş veya konmamış da olabilir. Bu koşullardaki ağrılı hasta, polikliniğimize başvuruyor.  Bizim web sayfamız var; oradan da bize ulaşılabiliyor. Hastayı, asistan arkadaşımla birlikte değerlendiriyoruz. Gerekirse film istiyoruz, laboratuar tetkikleri istiyoruz. Muayene ederek ve hastamızla konuşarak tedaviye uygun olup olmadığına karar veriyoruz.”
.  Proloterapi tedavisi kimlere uygulanamaz? 
“Başka organlardan kaynaklanan ağrılarda,  kanser gibi şiddetli enfeksiyon gibi hastalıkları olanlarda, akut romatizmal hastalıklarda, imüm sistemi bozuk olan kişilerde, iyileşme mekanizmaları yetersiz olan kişiledre proloterapi tedavisi uygulayamıyoruz.
Proloterapi tedavisi biraz zahmetli bir tedavidir, hastanın bir miktar ağrısı artabilir. Bir seferlik tedavi değildir; bir süreç gerekir. Tedaviye başlamadan önce hastanın bu koşulları kabul etmesi ve bizimle uyum içinde olması gerekiyor.”

İçeriği Paylaşın